Mortemart, rustig dorpje in de Haute-Vienne

Er zijn van die dorpjes waar meer geschiedenis aan vast zit dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Het dorp Mortemart in het departement Haute-Vienne is er zo een. Weinig opvallend, klein, met een brede asfaltweg midden door het dorp waarop je zo voorbij zou kunnen razen. Maar rem je even af en kijk je opzij, dan ontdek je een charmant pleintje met een houten markthal, en als je nog even verder kijkt nog meer: maar liefst twee oude kloosters én een kasteel.

Twee kloosters in een dorp, op een steenworp afstand van elkaar, dat zie je niet zo heel vaak in Frankrijk. En dan te bedenken dat Mortemart ooit zelfs drie kloosters telde. Van het Kartuizerklooster is niets meer over, de abdij van de Karmelieten en die van de Augustijnen staan nog fier overeind. Het Augustijnenklooster is nu deels gemeentehuis, de gebouwen van het Karmelietenklooster worden vandaag de dag bewoond. De kapel van het Augustijnenklooster, nu parochiekerk, dateert grotendeels uit de achttiende eeuw en herbergt mooie koorstallen uit de vijftiende eeuw.

Hoe kwam het zo dat dit dorpje uitgeroeide tot een religieus centrum in de streek? Mijn interesse was al snel gewekt toen ik over dit dorp las. Het ontstond waarschijnlijk aan het begin van de middeleeuwen, of misschien zelfs eerder, omdat de naam Latijnse wortels heeft. Halverwege de middeleeuwen verrees er een eerste kasteel. Dat werd in de veertiende eeuw verwoest door de Engelsen. Vervolgens werd in de buurt een nieuw kasteel gebouwd, deze raakte in de zeventiende eeuw vervallen en bleef tot aan de twintigste eeuw in slechte staat. Momenteel wordt er hard gewerkt om het weer te herstellen.

Gloriedagen

Rond 1330 was het kardinaal Pierre Gauvain, geboren in Mortemart, die het aanzien van het dorp sterk veranderde. Hij kreeg van de koning toestemming om drie kloosters hier te vestigen. Het Augustijnerklooster deed dienst als school, en kreeg in de achttiende eeuw een fraaie granieten gevel. In het kartuizerklooster woonden een tweeëntwintigtal monniken die zich volledig aan het gebed wijdden, dit klooster heeft slechts een eeuw dienstgedaan en werd daarna ontmanteld. Het Karmelietenklooster had als grootste doel het onderdak bieden aan pelgrims. Halverwege de negentiende eeuw ging het gebouw voor de helft tegen de vlakte bij de aanleg van de weg naar het dorp Blond. In het centrale gebouw dat nu nog overeind staat vind je een monumentaal trappenhuis uit de zeventiende eeuw.

Aan alles in het dorp is te zien dat de gloriedagen lang vervlogen zijn. Het hoogtepunt van het dorp lag ongeveer in de zeventiende en achttiende eeuw. Uit die tijd dateert ook de markthal, waar nu in de zomer iedere zondag nog een markt gehouden wordt. Dat het dorp lange tijd bloeide dankzij de handel en de religieuze aanwezigheid laten ook de mooie herenhuizen zien die het dorp nu nog sieren.

Er is op het moment weinig opengesteld voor publiek in Mortemart, maar toch is het de moeite van een bezoek waard. Neem een drankje op een van de terrasjes, wandel langs de overblijfselen van de kloosters en het kasteel, ontdek de andere monumentale huizen en laat je in gedachten meevoeren naar vroeger tijden, toen het nu zo rustige dorpje ongetwijfeld meer bruiste. Je verbeelding wordt gegarandeerd geprikkeld!

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.