Normandië heeft een prachtige kust, maar als je wat meer landinwaarts trekt kom je veel onontdekte parels tegen. Neem bijvoorbeeld de Perche, een weinig bekend, landelijk gebied, met veel akkerbouw en veeteelt. De weilanden en akkers liggen in een typisch bocagelandschap met kleinen velden, omringd door hagen en bossen. Tijdens onze reis naar de Charente-Maritime belandden we in het stadje Mortagne-au-Perche, dat verrassend veel te bieden heeft. Leuke antiekwinkels, oude stadsmuren, een mooie kloostergang, statige herenhuizen. Het Circuit du Patrimoine van het Office de Tourisme laat je kennismaken met al dat moois.
Zelf ook op reis naar de Perche? Misschien heb je dan wat aan deze tips!
Mauritaniae
Waar de naam Mortagne vandaan komt is niet helemaal bekend, maar mogelijk dateert het al uit de Romeinse tijd. In de middeleeuwen stond dit gebied namelijk bekend als Mauritaniae, waardoor sommige historici denken dat er ooit een Moors regiment van het Romeinse leger gevestigd moet zijn geweest. De benaming Perche is dan waarschijnlijk weer afkomstig van een Indo-Europees woord dat ook aan de basis staat van het ons bekende perk, de streek zou zo genoemd worden omdat er zoveel hoge bomen stonden. Die vind je overigens nog steeds in de bosrijke Perche.
Versterkte stad
De geschiedenis van het huidige Mortagne begint in de middeleeuwen, als er op een heuvel in het landschap een kasteel verschijnt. Dat kasteel wordt al snel vervangen door het Fort Toussaint, waarvan nu nog enkele overblijfselen en contouren in het stratenplan zijn te ontdekken. Tijdens de Honderdjarige oorlog wordt het kasteel niet gespaard, en de zich uitdijende nederzetting om het kasteel wordt ook voorzien van belangrijke verdedigingswerken om tegenstand te bieden tegen de Engelsen. Een twintigtal torens maakte onderdeel uit van de stadsmuren. Ook gedurende de godsdienstoorlogen kwam Mortagne regelmatig onder vuur te liggen, het is haast een wonder dat er tegenwoordig nog zoveel historische overblijfselen in het stadje te vinden zijn. Van de middeleeuwse versterkingen zijn vandaag de dag veel onderdelen in particuliere gebouwen verwerkt.
De wandelroute Circuit du Patrimoine voert ons langs een bonte verzameling aan cultureel erfgoed. Zo zijn er in Mortagne een groot aantal zogenaamde hôtels particuliers uit de achttiende eeuw te vinden, stadspaleizen die zich kenmerken door een binnenplaats aan de voorkant omringd door fraaie statige gevels. Ook wandelen we langs de negentiende-eeuwse markthal en talloze kleine antiekwinkels. Aan de overkant daaraan ligt een zestiende-eeuws huis met een mooie hoektoren inclusief zonnewijzer. Van de Collégiale de Toussaint uit de twaalfde eeuw resteert enkel nog een crypte, op de plek van de kerk bevindt zich tegenwoordig het voormalige Palais de Justice en een parkeerplaats. Het oude twaalfde-eeuwse kasteel moest in de zeventiende eeuw plaatsmaken voor een nieuw gebouw waar de hertogen van de Perche verbleven. De kasteelkapel werd in de vijftiende en zestiende eeuw omgevormd tot parochiekerk, gebouwd in de stijl van de flamboyante gotiek. Dat kun je ondermeer zien aan de grillige versieringen aan de gewelven, de kleurrijke glas-in-loodramen en het kunstige noorderportaal.
Ziekenhuis
Van het eerste ziekenhuis van Mortagne, gebouwd in de twaalfde eeuw, is enkel nog de façade te zien. Maar als je naar het moderne ziekenhuis loopt, ontdek je het Couvent Saint-François, dat tegenwoordig op het terrein van het ziekenhuis ligt. Dit Clarissenklooster werd in 1502 opgericht door Marguerite de Lorraine. Je kunt zowel de kloostergang als de kapel bezoeken. Die laatste heeft een prachtig gedecoreerd houten dak, in de negentiende eeuw vervaardigd door Pierre-Honoré Chadaigne. Het klooster werd niet gespaard tegen verwoestingen tijdens de Franse Revolutie, maar in de jaren daarna werd het zorgvuldig gerestaureerd en opgeknapt.
Eetplek
Op zoek naar een leuk eetplekje? Wij lunchten bij La Biscuiterie, een kleine broodjeszaak met origineel belegde broodjes, soep en salade.