Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Frankrijk is hét land voor wandelaars. Duizenden kilometers aan bewegwijzerde paden, de mooiste landschappen en veel accommodaties die zich op wandelaars richten. Maar wat is nu de mooiste wandelstreek? In vrijwel alle gebieden kun je prima wandelen (zelfs in hartje Parijs), maar er zijn er een aantal die er bovenuit springen. Dit zijn wat mij betreft de mooiste wandelgebieden van Frankrijk waar je tijdens je wandelingen het meest kunt zien en beleven, of juist helemaal tot rust kunt komen.

Finistère, Bretagne

De ruigste kusten van het land, eindeloze wandelpaden over eeuwenoude paden, dorpjes met schilderachtige granieten huizen, prehistorische bouwwerken: wandelen op het schiereiland Finistère brengt je op verrassende plekken. Ga op pad over het sentier des douaniers (GR34), het kustpad dat vroeger het toneel was van smokkelaars en douaniers, of ontdek de binnenlanden, bijvoorbeeld rondom het legendarische bos van Huelgoat of de opmerkelijke Monts d’Arrée, gekartelde rotsachtige punten en de hoogste plekken van Bretagne. Ben je in voor een bijzondere ervaring, neem dan de boot naar het afgelegen eiland Ouessant, het meest westelijke puntje van Frankrijk. Hier kun je wandelen over mooie heidevelden en met uitzicht op rotsachtige kusten en imposante vuurtorens.

Vogezen

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

De Vogezen: een van de meest afwisselende streken van Frankrijk. Het ene moment wandel je over steile hellingen en langs duizelingwekkende afgronden, het andere moment wordt je uitzicht bepaald door lieflijke wijnvelden met mooie dorpen, en weer ergens anders zit je midden in betoverende bossen met oude kasteelruïnes. Mooie wandelroutes vind je onder andere bij de bekende Route des Crêtes, zoals het spannende Sentier des Roches. Ook leuk is het om langs de wijndorpjes en door de wijngaarden te gaan wandelen. Mooie uitzichten heb je aan de rand van de Vogezen, bijvoorbeeld bij het Monument du Galtz vanuit Trois Épis. Maar ook dieper de Vogezen in vind je prachtige wandelingen, zoals die naar een waterval en kasteel bij Nideck.

Cotentin, Normandië

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Net als Finistère is Cotentin een bestemming voor liefhebbers van het ‘einde van de wereld’-gevoel. Ook hier vind je een zogenaamd Sentier des Douaniers, dat al net zulke indrukwekkende uitzichten biedt. De mooiste delen van Cotentin liggen bij de Cap de la Hague, waar je ook de Route des Caps vindt, een gemarkeerde autoroute. Onderweg zijn er tal van plekken waar je even kunt uitstappen voor een mooie wandeling langst de kust. Maar ook in het binnenland van Cotentin zijn mooie wandelplekken, zoals bijvoorbeeld rondom Carentan, waar een moerasgebied ligt. Daarnaast mag een wandeling over de landingsstranden bij Sainte-Mère-Église niet ontbreken. Aan de noordoostkust vind je dan weer mooie dorpen en havens als Barfleur en mooie duingebieden zijn onder meer de Dunes de Biville en Hatainville, aan de westkust.

Alpilles, Bouches-du-Rhône

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Als je tijdens je wandelingen oog in oog met de geschiedenis wilt staan dan moet je in de Alpilles zijn. In deze streek liggen de wandelpaden voor het oprapen. Ontdek mooie dorpen als Les-Baux-de-Provence en Saint-Rémy-de-Provence, ga in de voetsporen van de Romeinen langs overblijfselen van aquaducten en steden, of wandel door pittoreske olijfgaarden waar Van Gogh zijn inspiratie kreeg. Niet te missen zijn wandelingen bij Fontvieille langs het aquaduct en de molens van Barbegal, een beklimming van het hoogste punt van de Alpilles, de Opies, of een wandeling over de Via Tolosana, een van de pelgrimsroutes naar Santiago. Hoog zomer is niet de beste tijd om dit gebied te verkennen, dan kunnen namelijk sommige gedeeltes afgesloten zijn in verband met bosbrandgevaar.

Ariège, Pyreneeën

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

De streek waar de rivier de Ariège ontspringt ligt vol met ruige dalen en rustige wandelpaden. Het is een gebied vol met meertjes en bergriviertjes, weidse uitzichten en onherbergzame hellingen. Aan de zuidkant van de Ariège loopt de route van de GR10, die dwars door de Pyreneeën voert. Aan de noordkant liggen glooiender gebieden en wandelpaden die je langs oude kastelen, dorpen en steden voeren. Ontdek bijvoorbeeld de overblijfselen van het katharenkasteel van Montségur of ga op ontdekkingstocht door de oude stad Foix. Een mooie wandeling door het hooggebergte is de tocht naar de Étangs de Fontargente, een paar meertjes bij de grens met Andorra. Het westen van de Ariège kenmerkt zich door groen beboste hellingen en wat minder hoge bergen dan de oostkant. Hier vind je bijvoorbeeld het mysterieuze Lac de Bethmale, dat een bijzondere groene kleur heeft.

Queyras, Franse Alpen

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Op zoek naar een ongerepte streek in de Alpen? De Queyras tussen Briançon, Embrun en de Italiaanse grens is een gebied dat eeuwenlang slecht toegankelijk was. Daarom zijn de dalen er nog weinig aangetast door de menselijke hand en kun je er terecht voor wandelingen door de schitterende natuur. Een mooie tijd om de Queyras te ontdekken is in de herfst, als de bomen langzaam van groen naar feloranje kleuren. Over het algemeen is de temperatuur dan nog ideaal om er wandelend op uit te gaan. Tref je er in de zomer al weinig mensen aan tijdens je tochten, in de herfst en lente is dat helemaal het geval. Bijzonder is ook een wandeling in en om Saint-Véran, het hoogstgelegen dorp van Frankrijk en een van de hoogste dorpen van Europa. Veel huizen hier zijn nog traditioneel, onderaan gebouwd van natuursteen en de bovenverdieping van hout, met een balkon voor het drogen van graan. Verderop in het dal van Saint-Véran liggen de overblijfselen van oude mijnen waar men marmer en koper uit de grond haalde.

Cantal, Auvergne

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

De Cantal is een landelijke, bergachtige streek in het Centraal Massief. Bijzonder aan de Cantal is dat het gebergte wordt gevormd door de overblijfselen van een oeroude stratovulkaan. De Puy Mary is de bekendste en hoogste bergtop van het gebied, en ook een van de populairste plekken van het midden van Frankrijk. Al het toerisme in de streek concentreert zich op deze bergtop. Hst is dan ook een van de plekken die je gezien moet hebben. Maar minstens zo mooi en een stuk rustiger zijn de wandelpaden als je er een paar kilometer uit de buurt blijft. Je kunt dan in alle rust wandelen over de toppen van omliggende bergen. Een bekende wandelroute in de streek is de GR400, de Tour des Volcans du Cantal, een route die uit vijf luswandelingen bestaat. Als je de hele route loopt ben je een week bezig, maar je kunt ook gemakkelijk afzonderlijke delen volgen. Een van de mooiste uitzichtspunten in de Cantal heb je vanaf de Élancèze, een bergtop in de weelderig groene Vallée de la Jordanne. Je wandelingen afsluiten met een heerlijk streekgerecht doe je het beste in Salers, een pittoresk dorp bestaande uit huizen met de typische grijze natuursteen die je op meer plekken hier vindt.

Cevennen, Centraal Massief

Mooiste wandelgebieden van Frankrijk

Als je vanuit de Cantal naar het zuidoosten afreist kom je na een tijdje in de Cevennen uit. Dit is een ruige, vrij droge streek met voornamelijk laaggebergte. Je vindt er veel afgelegen dalen en rustige wandelpaden. Het was niet voor niets dat de Britse auteur Robert Louis Stevenson dit landschap als decor nam voor zijn reisverhaal Travels with a donkey in the Cevennes. De route die hij nam is tegenwoordig gemarkeerd als GR70, van Le Puy-en-Velay naar Alès. De Cevennen is een van de weinige plekken waar je nog het traditionele pastoralisme terugvindt. In de zomer trekken duizenden schapen de hellingen op om daar te grazen. Ze geven het landschap vorm en zorgen voor open vlaktes, die goed zijn voor de biodiversiteit. In de winter worden de schapen weer naar lager gelegen gebieden geleid. Naast de Stevensonroute is er nog een andere bekende wandelroute, met Anduze als start- en aankomstplek, de Tour des Cévennes (GR67). Tijdens je wandelingen in deze streek kun je bijzondere flora en fauna ontdekken, zoals gieren, gemzen en moeflons.


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant