Mooiste vakantiehuizen van Frankrijk

Mooiste vakantiehuizen van Frankrijk

Ga je graag op vakantie in een vakantiehuisje? Dan is Frankrijk een ideaal land. Er zijn tienduizenden vakantiehuizen, verspreid over alle streken. Van vrijstaande bungalows en villa’s met eigen zwembad tot appartementen en studio’s in een sfeervol dorpje of een levendige stad. Maar hoe vind je nu het leukste vakantiehuis in Frankrijk? In dit artikel geven we je wat tips voor het boeken van het mooiste vakantiehuisje van Frankrijk en ontdek je enkele van onze favoriete websites om huisjes te vinden.

Het mooiste vakantiehuisje van Frankrijk bestaat natuurlijk niet. Want wat de een mooi vindt, vindt de ander helemaal niets en het ideale huisje hangt dus ook samen met je eigen voorkeuren. Daarom is het zaak om eerst je wensen en verwachtingen duidelijk te krijgen. Als je die eenmaal op een rijtje hebt kun je via diverse manieren snel en gemakkelijk je eigen favoriete vakantiehuisjes selecteren.

Vakantiehuis, gîte, duplex?

In Frankrijk heten sommige dingen net wat anders dan anders. Wat je veel zult tegenkomen is het woord gîte. Dit betekent simpelweg hetzelfde als vakantiehuisje, maar dan wel een die van een particuliere verhuurder is. Meestal op eigen terrein in een bijgebouw of aanbouw, maar ook nog wel eens gewoon als losstaande woning in een dorp. In steden en grotere dorpen kom je ook nog wel eens de term duplex tegen. In principe gaat het hierbij om een appartement met twee verdiepingen. Met drie verdiepingen wordt dit triplex. Verder zijn er in Frankrijk veel chambres d’hôtes, dit gaat om gastenkamers, vrijwel altijd zonder eigen kookgelegenheid.

Streek

In welke streek wil je met vakantie? Ga je voor de bossen, de heuvels, de bergen, de zee, of een combinatie van die laatste twee? Het zuiden van Frankrijk is minstens een uur of twaalf tot veertien rijden, dus als je voor slechts een weekje gaat is het misschien leuker om ergens in de noordelijke helft te zoeken, bijvoorbeeld tot maximaal ongeveer ter hoogte van de Loire, de Morvan en de Jura. Als je twee of meer weken gaat is het al snel de moeite waard om nog wat verder te rijden.

Zit je het liefst op het platteland, of moet er ook wel wat te beleven zijn? Mooie streken voor rustzoekers zijn onder meer de Gers, Pays de la Loire tussen Nantes en le Mans, de Limousin, Forez of Haute-Marne. Iets toeristischer zijn streken als West- en Noord-Bretagne, Normandië, Picardië, Champagne, Elzas en Vogezen. De echte toeristische hotspots liggen meer in gebieden als de Dordogne, Lot, Ardèche, Provence, Drôme en Alpen. Duurder en exclusiever wordt het in dorpen en steden direct aan de Côte d’Azur.

Wil je iets van de omgeving zien door er met de auto op uit te trekken? Ga dan niet té afgelegen zitten, bijvoorbeeld op een berghelling die alleen via een kilometerslange bergweg toegankelijk is maar kies voor iets in een dal in de buurt van een doorgaande weg. Wil je juist afzondering, dan kun je beter weer niet te dichtbij een doorgaande weg zoeken.

Criteria

Aan welke criteria moet je huisje voldoen? Zoek je een huisje op een vakantiepark, of juist losstaand in de middle of nowhere? Hoeveel kamers moet je huisje hebben, welke apparatuur moet er in je keuken staan, wil je een bad of douche, zwembad of sauna? Als je de criteria helder hebt, kun je beginnen met zoeken. Hieronder vind je onze persoonlijke favoriete websites waarop je gemakkelijk met je eigen criteria kunt filteren en zoeken.

Favoriete boekingssites

Als wij op zoek zijn naar een vakantiewoning dan kijken we graag op onderstaande websites, meestal vinden we op een van deze plekken wel een aantal goede opties.

Gîtes de France

Ons favoriete boekingsplatform is Gîtes de France. Dit netwerk van Franse privé-eigenaren van vakantiewoningen en chambres d’hôtes zit door heel het land heen en je komt het groene ronde bordje of de ronde sticker vaak tegen als je wandelingen maakt over het platteland. Er zijn tegenwoordig meer dan 70.000 accommodaties te vinden via Gîtes de France. Je kunt terecht op de algemene website gites-de-france.com, maar er zijn ook streekwebsites met hetzelfde aanbod, waar het soms wat gemakkelijker zoeken is, zoals bijvoorbeeld gites-de-france-drome.com. Via Gîtes de France hebben we de afgelopen tijd onder meer een verblijf geboekt in Normandië, de Queyras en de Champagnestreek.

Natuurhuisje.nl

Op Natuurhuisje.nl kun je terecht voor, je raadt het al, unieke plekken in de natuur. Er zijn zo’n 18.000 huisjes bij aangesloten, waarvan een deel in Frankrijk. Dus als je voornamelijk op zoek bent naar iets dat zich midden in de natuur bevindt dan zit je hier goed. Het aanbod bestaat voornamelijk uit Nederlandse en Vlaamse eigenaren, maar er zitten ook lokale huisjeseigenaren bij.

Gites.nl

Het aanbod van Gites.nl overlapt hier en daar wat met Natuurhuisje.nl, maar er zitten hier ook nog huisjes op andere plekken bij. Zoals bijvoorbeeld iets minder in de natuur, maar in of bij leuke dorpen en steden. Ook hier vind je voornamelijk particuliere eigenaren, waarbij je vaak op eigen terrein verblijft in een aangebouwde of losstaande vakantiewoning.

FranceComfort

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in een (Nederlandstalig) vakantiepark, dan moet je zijn bij FranceComfort. Deze keten van vakantieparken is al jaren specialist op het gebied van relatief luxe en moderne vakantiehuisjes op kleine en middelgrote vakantieparken. Je vindt de FranceComfort-parken voornamelijk in Zuid-Frankrijk.

Booking.com

Booking.com staat bekend om z’n grote aanbod aan hotels, maar is inmiddels ook ontdekt door aanbieders van vakantiehuisjes. We hebben er al enkele malen van gebruik gemaakt en belandden steeds weer op bijzondere plekken bij privé-eigenaren van vakantiehuisjes.

Maisonne.eu

Als je in een bijzondere accommodatie wilt verblijven is Maisonne de plek om te zoeken. Op deze boekingssite vind je talloze bijzondere plekjes, zoals bijvoorbeeld een verblijf in een boomhut, boshut of hutje op een meer. Het aanbod bestaat uit hele luxe vakantiehuisjes maar ook uit eenvoudigere opties.

AirBnB

Particuliere eigenaren van gastenkamers gebruiken AirBnB al jarenlang, maar je kunt er ook terecht voor complete vakantiewoningen en appartementen. Ook hier hebben we al een aantal goede ervaringen mee, zoals bijvoorbeeld een mooi verblijf aan de kust van Cotentin en een accommodatie met prachtig uitzicht in de Chartreuse.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant