Mooiste treinreizen

De mooiste treinreizen van Frankrijk: van pittoreske dorpjes tot ruige berglandschappen

De meeste mensen bezoeken Frankrijk met de auto. Maar wist je dat veel mooie dorpen en steden ook heel goed bereikbaar zijn met de trein? Helemaal fijn is ook dat je bij een treinreis optimaal van de omgeving kunt genieten omdat je niet op de weg hoeft te letten. Zo kun je de mooiste landschappen helemaal in je opnemen. Of je nu een treinrondreis wilt of rechttoe-rechtaan naar een mooie bestemming in Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld, er zijn veel fraaie treinroutes te ontdekken. We zetten in dit artikel de leukste treinritten voor je op een rijtje en geven tips voor reizen met de trein in Frankrijk.

Treinreizen boeken en tickets

Eerst een stukje over het boeken van een treinreis. Want je kunt natuurlijk gewoon op een station een ticket kopen naar een Franse bestemming, maar handiger is het om vooraf via internet al je treintickets te kopen. Daarvoor kun je voor de meeste trajecten terecht op de website van NS International. Hier vind je handige manieren om treintickets te zoeken en je kunt voor veel bestemmingen in Frankrijk ook direct je ticket aanschaffen. Na je bestelling ontvang je een mailtje met daarin je ticket. Voor sommige bestemmingen in Frankrijk moet je die vervolgens uitprinten, dit kan ook op een NS-station. Tickets voor de Eurostar kun je over het algemeen digitaal op je smartphone laten zien.

Met de trein naar Frankrijk

Als je met de trein naar Frankrijk gaat, heb je eigenlijk drie opties om uit te kiezen. Ofwel je gaat met de Eurostar, waarbij je in Amsterdam, Schiphol, of Rotterdam kunt opstappen, of je gaat met de Intercity Brussel, de voormalige internationale trein, waarbij je Breda als extra instapplaats hebt en in Brussel op de Eurostar kunt overstappen. Een laatste optie is om met de regionale treinen te reizen, waarbij je wat meer moet overstappen. Als je in Zuidoost-Nederland woont kun je ook gemakkelijk vanaf Luik met de TGV naar Parijs en verder.

Via het netwerk van de EUrostar en TGV ben je het snelst in Frankrijk. Met de hogesnelheidslijn reis je niet alleen snel naar Parijs, maar zijn ook andere steden binnen korte tijd te bereiken. Zo doet de kortste treinverbinding van Rotterdam naar Marseille (mét overstap in Parijs) er maar zeven uur over. Als je dat met de auto wilt doen ben je er inclusief pauzes minstens veertien uur aan kwijt. Daarbij geldt ook nog eens dat vroegboeken loont, want tickets naar Zuid-Frankrijk kun je soms al voor ongeveer zeventig à tachtig euro krijgen. Een fractie van wat je aan benzine en tol kwijt zou zijn.

Treinrondreis met regionale trein

Als je niet per se in een dag in Zuid-Frankrijk hoeft te zijn, dan is het een idee om juist met de regionale treinen te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld naar Lille reizen en vanaf daar met de trein naar Saint-Quentin en Laon, om via Reims naar Vitry-le-François en Langres te gaan. Vanaf daar kun je bijvoorbeeld naar de Jura via Dijon en Dole reizen. Of je volgt vanaf Dijon de vallei van de Saône via Tournus naar Lyon. Daar aangekomen kun je dan ofwel naar de Alpen ofwel naar het Centraal Massief afbuigen. Ga bijvoorbeeld via Le Puy en Velay naar de bergachtige vulkaanstreek Cantal bij Aurillac en maak vervolgens een rondje via Limoges naar Orléans en geniet daar nog even van de wijnstreek van de Loire. Of ga vanaf Aurillac naar Figeac in de Lot en vervolgens naar Toulouse, waar de Pyreneeën binnen handbereik liggen. Je kunt al deze trajecten direct online via NS International boeken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een wat losser schema te hanteren en ter plekke op een station de tickets te kopen.

Je kunt natuurlijk ook een combinatie maken van TGV en regionale treinen. Ontdek bijvoorbeeld eens Bretagne per trein. Reis met de TGV naar Rennes en stap vervolgens over op de trein naar de ommuurde havenstad Saint-Malo. Ga vanaf daar via het schilderachtige stadje Dinan naar Saint-Brieuc, vervolg de route naar Brest en keer terug naar Rennes via Quimper, Lorient en Vannes.

Bijzondere treinritten

Er zijn een aantal trajecten en routes die bijzonder mooi zijn. Zo vind je in Frankrijk veel toeristische treintjes die met authentiek materieel over oude lijntjes rijden. Sommige met stoomtreinen, andere met diesellocomotieven. Die zullen we binnenkort in een ander artikel op deze site vermelden. Maar daarnaast zijn er ook veel ‘reguliere’ treinen die door opmerkelijke streken komen. Hieronder licht ik er enkele uit, die volgens een gewone dagelijkse dienstregeling rijden.

Train des Merveilles

Mooiste treinreizen

Een van de mooiste treinroutes van Frankrijk brengt je vanaf de Côte d’Azur diep de bergen in. Je reist vanuit het centrale station van Nice via Sospel en Breil naar Saorge om uiteindelijk uit te komen in Tende. De Train des Merveilles is vernoemd naar de Vallée des Merveilles, een bergdal bij Tende waar prehistorische rotsgravures zijn gevonden. In de zomermaanden is er op geregelde tijden een gids die de treinrit onderweg van commentaar voorziet. De dorpen en stadjes die je onderweg tegenkomt zijn de moeite waard om te bezoeken, dus stap ook af en toe eens uit, bijvoorbeeld bij Sospel en Saorge.

Boek deze trein

Train Jaune

Mooiste treinreizen

Nog zo’n mooie bergtrein vind je aan de andere kant van het land, in de Pyreneeën. De Train Jaune, in de volksmond ook wel eens de kanarie genoemd vanwege de gele kleur, rijdt vanaf het fraaie vestingstadje Villefranche-de-Conflent zuidwaarts in de richting van de Spaanse grens. Je zit hier in Frans-Catalonië, een zonnige streek met imposante bergtoppen. De treinrit voert door een rotsachtig bergdal met nauwe kloven en prachtige uitzichten. Eindstation is Latour-de-Carol-Enveitg, waar je kunt overstappen op de trein naar Toulouse die via de Ariège noordwaarts rijdt of Spanje in kunt gaan via Puigcerdà.

Boek deze trein

Train des Hirondelles

Mooiste treinreizen
Arc-et-Senans

Vanuit Dole trek je met deze spoorverbinding steeds dieper de bergen van de Jura in. Eerst kom je langs Arc-et-Senans, waar een bijzonder bouwwerk ligt, een zoutziederij uit de achttiende eeuw, de Saline royale. Vervolgens kom je vanaf Andelot op het stuk dat officieel Ligne des Hirondelles heet. De bijnaam zwaluwenlijn kreeg het waarschijnlijk omdat de inwoners van Morez bij het bouwen van de spoorlijn in de negentiende eeuw het idee hadden dat de arbeiders met de zwaluwen aan het praten waren die rond hun hoofden cirkelden. De Train des Hirondelles bereikt hoogtes van 300 tot 950 meter boven zeeniveau en maakt onderweg gebruik van talloze bruggen en tunnels. Tijdens je rit heb je mooi uitzicht op de glooiende landschappen van de Jura. Vanuit Siant-Claude liep er in het verleden een spoorverbinding naar Oyonnax, maar die werd in 2017 gesloten.

Boek deze trein

Train des Pignes

Mooiste treinreizen
Entrevaux

Deze trein tussen Nice en Digne-les-Bains gaat door de prachtige ruige Provençaalse landschappen met dennenbomen, lavendelvelden en rivierkloven. De treinen zijn uitgerust met grote ramen zodat je optimaal van de uitzichten kunt genieten. De trein gaat vier keer per dag op en neer op het traject, en dankzij de vele stations in leuke dorpen en stadjes kun je onderweg ook regelmatig even van de mogelijkheid gebruik maken om uit te stappen en de omgeving te verkennen. Je komt bijvoorbeeld door het schitterend gelegen vestingstadje Entrevaux aan de rivier de Var, waar je een imposant fort bovenop een rotspunt vindt. Ook zijn de diverse stations vertrekpunten voor mooie wandelingen door de bergen.

Boek deze trein

Kaart met spoorwegen van Frankrijk

Wat altijd handig is bij het plannen van een treinreis door Frankrijk: een kaart met daarop alle spoorwegen van het land. De SNCF, de Franse spoorwegmaatschappij, heeft enkele handige overzichtskaarten op de website gezet, met daarop vrijwel alle lijnen die een regelmatige dienstregeling hebben.

Ga naar de kaart

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant