De 5 mooiste roadtrips van Frankrijk

Frankrijk heeft veel gezichten. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de lavendelvelden in de Provence. Met zijn veelzijdigheid is La douce France de ultieme bestemming voor roadtrip, of je nu een route van een paar dagen of meerdere weken zoekt. Maar wat zijn nu de mooiste autoroutes van Frankrijk?

Er zijn zoveel bijzondere plekken in Frankrijk: hoe bepaal je nu waar je echt naartoe moet? Niemand kan je dat beter vertellen dan liefhebbers van het land zelf. Daarom vroegen wij onze lezers naar hun ultieme auto-, motor- of camperroute door Frankrijk in de verkiezing De Mooiste Roadtrip van Frankrijk. Bijna vijfhonderd mensen brachten hun stem uit en dat leverde onderstaande top-5 op. De complete uitslag vind je hier.

Alle routes inclusief uitgebreide beschrijvingen, foto’s en GPS-bestanden zijn terug te vinden in ons boek Frankrijk Puur Roadtrips. Of je nu houdt van de mooiste dorpen, indrukwekkende kloven, sporen van oeroude geschiedenis of adembenemende vergezichten, het plannen van je volgende roadtrip kan direct beginnen. Bonne route !

5. Wijndorpen in de Elzas

Als je je auto of motor over de kleine weggetjes aan de rand van het Vogezenmassief stuurt, kom je ze tegen: kleurrijke, sprookjesachtige dorpen omgeven door wijngaarden. Kleine straatjes vol bontgekleurde vakwerkhuizen, wijnkelders, kastelen en geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen of verder: het is moeilijk om een favoriet dorp aan te wijzen. Populaire trekpleisters zijn Riquewihr, Kaysersberg en de stad Colmar, maar ook minder bezochte dorpjes als Eguisheim en Turckheim zijn de moeite waard.

4. Door de Gorges de l’Ardèche

De Gorges de l’Ardèche was tot de jaren ’60 moeilijk toegankelijk en daardoor weinig bekend. Dat veranderde toen er dwars door de kloof een weg werd aangelegd. Inmiddels weten jaarlijks meer dan een miljoen auto’s, bussen en campers de gorges te vinden. In de herfst heb je echter nog kans om, net als wij, de beroemde Pont d’Arc voor jezelf te hebben. Andere hoogtepunten langs de route zijn het uitzichtpunt bij het Cirque de Madeleine en het dorp Aiguèze.

3. Vercors, een natuurlijke vesting

De Vercors rijst als een hooggelegen citadel op uit het landschap en is slechts vanuit een paar plekken toegankelijk. In het zuiden bijvoorbeeld via de kronkelige Col de Rousset, een prachtige klim die wordt beloond met een weids uitzicht over de Drôme. De afgezonderde ligging heeft gezorgd voor een vrijgevochten sfeer en een weldadig gebrek aan massatoerisme. Tijdens je rondrit stuit je onder andere op veel sporen van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, grotten en prachtige balkonwegen zoals de Combe Laval.

2. Route des Crêtes in de Vogezen

Op meerdere plekken in Frankrijk vind je routes met steile kliffen, maar nergens heb je zulk sensationeel uitzicht als op de Route des Crêtes in de Vogezen. Op heldere dagen kun je in het blauwige zilver aan de horizon de hoogste toppen van de Zwitserse Alpen ontwaren, waaronder de Jungfrau. De negentig kilometer lange Route des Cretes werd in de Eerste Wereldoorlog aangelegd om troepen te bevoorraden, maar brengt je nu langs de mooiste en hoogste punten van de Vogezen, waaronder het Gazon du Faing, Le Hohneck en de Col de la Schlucht.

1. Gorges du Verdon, Grand Canyon van Frankrijk

De spectaculaire route rondom de Gorges du Verdon is met afstand de populairste roadtrip van Frankrijk. Indrukwekkende vergezichten, scherpe rotspunten en duizelingwekkende dieptes, de kloof wordt niet voor niets de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. De steile rotsen die oprijzen vanuit het azuurblauwe water van de rivier Verdon zijn het domein van rotsklimmers en vale gieren en diep onder je verkennen kanoërs en waterfietsers de kloof vanaf het Lac de Sainte-Croix. Hoogtepunten op de route zijn onder andere het dorp Moustiers-Sainte-Marie, het Couloir Samson bij Rougon en de Route des Crêtes.

Op zoek naar GPS-bestanden van deze routes? In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips vind je deze en nog 45 andere reisroutes in Frankrijk, inclusief downloadbare GPX-bestanden.

  1. Jammer dat er geen aanvullende editie in E-book vorm wordt aangeboden.Ik heb in 2020 de vorige editie aangekocht vindt het zonde van het geld om nu de nieuwe versie aan te kopen. Verder lees ik de nieuwsbrieven met plezier.

    1. Superleuk dat je ons boek hebt gekocht! De wijzigingen zijn niet dusdanig groot dat we er een apart boekje van kunnen maken. Qua inhoud is de derde druk vrijwel gelijk, alleen de opmaak is wat anders en er staan een paar extra tips in. Wel kun je, als eigenaar van de 1e of 2e druk, voor slechts 5 euro het ebook bestellen, dan krijg je de nieuwste editie. Als je al eerder het ebook hebt aangeschaft staat de download klaar via de downloadlink die je dan destijds ontvangen hebt.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant