Mooiste plekken van Normandië
CalvadosEureMancheNormandieOrneSeine-Maritime

De mooiste plekken van Normandië: van idyllische dorpjes tot ruige kusten

Normandië is een geliefde streek in Noordwest-Frankrijk. Niet gek, want de regio heeft tal van mooie bezienswaardigheden en hoogtepunten. Je vindt er prachtige kusten met ruige rotsen, glooiende binnenlanden, grillige rivierdalen, gezellige dorpen en historische steden. En natuurlijk niet te vergeten het lekkere eten met veel vis en schaal- en schelpdieren, en de cider en calvados die je er op iedere drankkaart zult zien staan. Wat zijn nu de niet te missen plekken in Normandië?

Ontdek onze reisgids over de Westkust van Normandië

Ga met ons mee op reis naar de westkust van Normandië. Verken de landingsstranden van D-Day, struin door schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen in Pays d’Auge of maak wandelingen langs de ruige kliffen van het schiereiland Cotentin. Ook de rustige binnenlanden van Calvados en Manche komen aan bod. In deze reisgids geven we je al onze tips voor een onvergetelijk verblijf.

Mont Saint-Michel

Mooiste kloosters en abdijen

Een van de mooiste monumenten van Frankrijk is het beroemde kloostereiland Mont Saint-Michel. Al sinds de achtste eeuw wonen er hier monniken. Tegenwoordig is het een van de best bezochte plekken van het land. Toch kun je hier buiten het hoogseizoen nog in relatieve rust van alle bezienswaardigheden genieten. Het eiland bestaat uit een kerk en klooster bovenop, met aan de straat die er naar toe leidt allerlei huizen met winkeltjes, restaurants en hotels. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de omgeving, die bij laag water compleet droogvalt en waar wandelingen over het wad zijn te maken.

Roche d’Oëtre

Mooiste plekken van Normandië

Bergen in Normandië? Echt hoog is het er natuurlijk niet, maar als je in de streek Suisse normande rondrijdt dan heb je soms zomaar even het idee dat je je midden in de Alpen bevindt. Kronkelende weggetjes met haarspeldbochten, grillige rivierdalen, en steile kliffen met uitzichtpunten. De bekendste plek in Suisse normande is de Roche d’Oëtre. Dit uitzichtpunt is het begin van een aantal mooie wandelingen, variërend in lengte en moeilijkheid. In de buurt liggen pittoreske dorpen waaronder Clécy, het outdoordorp van de streek. Vanaf hier kun je bijvoorbeeld kajakken op de rivier de Orne of met parapente de omgeving van bovenaf bekijken.

Cap de la Hague

Mooiste plekken van Normandië

Een van de mooiste rotskusten van Frankrijk vind je bij Cap de la Hague. Op het uiterste puntje ligt de vuurtoren van Goury, die de schepen moet waarschuwen tegen een sterke zeestroming. Langs de ruige kust gaat een wandelpad, het Sentier des Douaniers, de GR223. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de zee en de kliffen. Het landschap van Cap de la Hague doet wel wat aan Ierland denken, met de groene velden omringd met hagen en de grijsbruine rotsen. Een van de populairste punten is de Nez de Jobourg, een in de zee stekende klif.

Étretat

Mooiste plekken van Normandië

Over rotskusten gesproken: de iconische overhangende boogrotsen van Étretat zijn een absoluut hoogtepunt van Normandië. De bekendste rots is de zogenaamde olifant, die als een slurf in zee steekt. Daar vlakbij ligt de Aiguille een rotspunt die als een naald uit de zee steekt. Over de witte krijtrotsen loopt een wandelpad, vanaf hier heb je de mooiste uitzichten over de rotsen en het stadje Étretat. Bij laag water is het mogelijk om onderlangs de rotsen te lopen.

Honfleur

Mooiste plekken van Normandië

Als er een stadje is in Normandië dat je moet bezoeken, dan is het Honfleur. Kom dan wel buiten het hoogseizoen of vroeg op de dag, want er denken meer mensen zo over. De kleurrijke huizen aan de kade steken mooi af bij het blauwe water, er zijn gezellige straatjes en pleintjes, en niet te missen is de houten kerk, de Église Sainte-Catherine waarvan de oudste delen uit de vijftiende eeuw dateren. Daarnaast zijn er nog diverse gebouwen uit de zeventiende eeuw, waaronder twee zoutpakhuizen. Ook bijzonder: Les Maisons Satie, een museum ter ere van de hier geboren musicus Erik Satie.

Bayeux

Mooiste plekken van Normandië

Een van de meest bijzondere kunstschatten van Frankrijk vind je in Bayeux. Het Tapijt van Bayeux is een borduurwerk dat uit de elfde eeuw stamt en de slag verbeeldt waarbij de koning van Normandië de koning van Engeland versloeg en zo de Engelse troon opeiste. Maar er is meer te zien in Bayeux, zoals het oude historische centrum dat gespaard bleef in de Tweede Wereldoorlog. In Bayeux zijn zelfs nog enkele fundamenten te zien van de oude Romeinse stad die hier ooit lag. Ook de nabijgelegen kathedraal is een kunststuk. Het bestaat uit een mengeling van stijlen, met name gotiek en romaans. Bijzonder zijn ook de vijftiende-eeuwse wandschilderingen in de crypte.

Landingsstranden

Mooiste plekken van Normandië

Wie Normandië zegt, zegt D-Day en de landingsstranden. Op 6 juni 1944 landde hier een armada aan schepen en vlogen er honderden vliegtuigen over die duizenden soldaten dropten. Het luidde de bevrijding van Frankrijk en de rest van West-Europa in. Nog altijd zijn er veel dingen te zien die aan deze tijd herinneren. Zoals de vele overblijfselen van de Atlantikwall, in de vorm van betonnen bunkers, soms nog uitgerust met de originele kanonnen. Of het gebied rondom de Pointe du Hoc, waar nog kraters van de bominslagen zijn te vinden. Maar ook zijn er tal van musea die ieder hun deel van het complete verhaal van D-Day vertellen. Helemaal leuk is het om hier rond 6 juni te komen, als er allerlei herdenkingen plaatsvinden en je nog liefhebbers met origineel oorlogsmaterieel ziet rondrijden. Het meest westelijke punt is Utah-beach bij Sainte-Mère-Église, het meest oostelijke punt ligt net voor Ouistreham, Sword Beach.

Tuinen van Giverny

Mooiste plekken van Normandië

Normandië telt veel schilderachtige plekken. Niet voor niets waren veel delen van de kust geliefd bij schilders, met name in de tijd van het impressionisme. Een van de bekendste schilders die actief was in Normandië, was Claude Monet. Hij woonde zelfs in Normandië, zijn huis stond in Giverny. Eromheen was een grote tuin, waar enkele van zijn mooiste schilderijen zijn gemaakt. Het huis van hem en zijn familie is, inclusief de tuinen, te bezoeken, het is heel bijzonder om door de vertrekken te lopen waar Monet woonde en werkte. De tuin, zo groot als een park, vormt een sfeervolle plek waar je rustig doorheen kunt lopen om te genieten van alle bloemen en planten, en de kleurenpracht die de schilder inspireerde. Ontdek bijvoorbeeld waar hij zijn bekende schilderijen van waterlelies maakte en kom oog in oog te staan met een van de bekendste bruggetjes uit de geschiedenis van de schilderkunst.

Cité de la Mer, Cherbourg

Mooiste plekken van Normandië

Altijd al eens willen weten hoe een nucleaire onderzeeboot er vanbinnen uit ziet? In het veelzijdige museum Cité de la Mer in Cherbourg kom je het te weten. Hier ligt namelijk de Redoutable op zijn laatste rustplaat, de eerste nucleaire onderzeeër van Frankrijk. Je mag er bij een bezoek aan het museum vrij doorheen lopen, waarbij een audiogids je meer vertelt over het leven aan boort van zo’n onderzeeboot. Maar dat is niet het enige, want er is in het museum ook een expositie over de Titanic ingericht, die vanaf hier vertrok voor zijn fatale reis over de Atlantische Oceaan. Ook vind je er een gedeelte met allerlei aquaria waar het onderwaterleven in al zijn facetten wordt getoond. De kleurrijke vissen en kwallen die op een paar centimeter van je zwemmen zijn een lust voor het oog, voor jong en oud. Tot slot is het museum ook nog eens in een bijzonder gebouw gevestigd, een station gebouwd in de imposante art-decostijl. In de ontvangsthal zijn verder ook nog een aantal bijzondere onderzeeboten uit het verleden te bewonderen.

Pont l’Évêque

Mooiste plekken van Normandië

Normandië telt veel sfeervolle dorpen, maar Pont l’Évêque is wel een van de meest bijzondere. Dit dorp staat vol met de typische vakwerkhuizen die je op meer plekken in Frankrijk tegenkomt. Er zijn allerlei kleurrijke huizen te bewonderen. Bijzonder is het ook om even bij de kerk te kijken, die in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest werd. Na de oorlog werd het beetje bij beetje herbouwd. Grootste troef van dit dorp zijn echter toch vooral de vele vakwerkgevels. Kaasliefhebbers zullen de naam herkennen, want er is een gelijknamige kaas die uit deze streek komt en die je hier ook veel zult tegenkomen.

Reisgids Normandië

Ga met ons mee op reis naar de westkust van Normandië. Verken de landingsstranden van D-Day, struin door schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen in Pays d’Auge of maak wandelingen langs de ruige kliffen van het schiereiland Cotentin. Ook de rustige binnenlanden van Calvados en Manche komen aan bod. In deze reisgids geven we je al onze tips voor een onvergetelijk verblijf.

Bestel de reisgids


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant