Finistère
BretagneFinistère

De mooiste plekken van Finistère

Waarom Finistère zo fascinerend is? Zijn het de rotsachtige kusten, de oeroude hunebedden, de granieten dorpen, de afgelegen eilanden, de sprookjesachtige bossen en groene binnenlanden? Om kort te zijn, het is de combinatie van alles, én het feit dat je hier echt een einde van de wereldgevoel hebt, zo helemaal in het uiterste westelijke puntje van Frankrijk. De streek zit vol met opmerkelijke plekken, die je tijdens een vakantie van een week, of beter nog twee of drie weken, kunt ontdekken.

Streektips

Zelf op vakantie naar Finistère? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Finistère, de naam betekent letterlijk ‘einde van de wereld’. Verder westelijk kun je dan ook niet. Als je op de kaart kijkt, zie je dat je zelfs ongeveer ter hoogte van Zuidwest-Engeland zit. Dat betekent dat het er in de praktijk in de zomer tot later op de avond licht is, en ‘s morgens komt de zon ook wat later op dan bij ons. De streek is goed bereikbaar, alhoewel het best een stukje rijden is, vergelijkbaar met een rit naar Zuid-Frankrijk. Vanaf Utrecht is het een uur of tien rijden, en met de trein ben je er in ongeveer zevenenhalf uur vanaf Rotterdam. Tussen de belangrijkste toeristische bestemmingen in Finistère lopen regelmatige bus- en treinverbindingen, dus het is een streek die je ook goed met het openbaar vervoer kunt verkennen.

Verblijf

Er zijn veel campings in Finistère, vooral aan de kust. Zo ontdekten wij de streek vanaf een camping bij Douarnenez. Het is met name onder Fransen een populaire streek voor een vakantie, dus in het hoogseizoen zijn huuraccommodaties op campings aan zee snel volgeboekt. Voor een standplaats met tent, camper of caravan kun je dan vaak nog wel wat meer last-minute terecht. Bij het centraal gelegen Douarnenez zit bijvoorbeeld ook een prima Huttopia-camping. Daarnaast vind je er veel gîtes en vakantiehuizen, voorzien van alle comfort die je maar wenst.

Presqu’île de Crozon

Hoogtepunt van Finistère is de rotsachtige kust van het schiereiland van Crozon. Je vindt dit precies in het midden van de westkust, als een drietandige punt steekt het schiereiland in de zee, met in het noorden de Rade van Brest en in het zuiden de landtong van Cap Sizun. Het schiereiland van Crozon heeft prachtige, indrukwekkende kapen, hier ook wel pointes genoemd. Veel van de kapen zijn via de weg bereikbaar, waarbij je het laatste stukje te voet moet afleggen. Dat is dan ook de leukste activiteit hier om te doen: wandelen over de kapen, die in de zomer en herfst bedekt zijn met een kleurrijk tapijt van heide en gaspeldoorn. Op diverse plekken liggen nog overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog die je kunt bezichtigen, zoals tussen Camaret en de Pointe de Pen Hir.

Douarnenez

Douarnenez is een gezellige havenstad met een lange kade waaraan je kunt eten in tal van sfeervolle visrestaurantjes. In de haven kun je ook terecht voor het kopen van verse vis. Maar de stad heeft nog meer te bieden. Tijdens een wandeling door Douarnenez ontdek je aan de herenhuizen al snel dat de stad vroeger voorspoed gekend moet hebben. Dat klopt, want ooit was het de grootste sardineshaven van Frankrijk. Maar ook in veel vroeger tijden werd er hier volop gevist. Net buiten het centrum vind je namelijk nog overblijfselen van een Romeinse werkplaats waar garum werd gemaakt, een saus van gefermenteerde vis.

Concarneau

Ook al zo’n gezellige havenplaats is Concarneau, aan de zuidkant van Finistère. Deze stad heeft een historisch centrum op een ommuurd eiland in een baai als grootste publiekstrekker. Een wandeling door de oude straten en over de muren laat je alle hoogtepunten ontdekken en op diverse plekken heb je een mooi uitzicht over de vissershaven van Concarneau, een van de grootste van Frankrijk. Ga wel buiten het hoogseizoen, want het kan er behoorlijk druk worden.

Pont-Aven

Een van de mooiste dorpen van Bretagne is het schilderachtige Pont-Aven. En het woord schilderachtig gaat hier letterlijk op, want in de negentiende en begin twintigste eeuw was dit een populaire plaats onder de toenmalige kunstschilders, van wie Paul Gauguin een van de belangrijkste was. Het dorp werd zelfs de naamgever van een aparte kunststroming, de School van Pont-Aven. Het meest fotogeniek is het Bois d’Amour, waar je onder een groen bladerdak langs een idyllisch riviertje kunt wandelen. Ook aan te raden is een bezoek aan het plaatselijke kunstmuseum, waar je meer te weten komt over de kunststroming en schilderijen ziet die hier gemaakt zijn.

Forêt de Huelgoat

Magische bossen heb je veel in Bretagne. Maar weinig zo legendarisch als die rondom het dorp Huelgoat. De vreemdsoortige rotsen in het bos en langs het meer zijn in het verleden voer geweest voor heel wat legendes. Maak een rondwandeling door het bos om enkele van de sprookjesachtige plekken te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld naar het Camp d’Artus of de Grotte d’Artus, namen die verwijzen naar de Arthurlegende. Of ontdek een hele zware steen die een persoon met gemak kan laten bewegen doordat deze precies op een richel ligt, de Roche Tremblante.

Monts d’Arrée

Bergen in Bretagne? Jazeker, geologisch gezien zit je hier in het Massif Armoricaine. De toppen zijn dan wel niet zo hoog, je krijgt er toch echt een berggevoel, wanneer je rondrijdt in de Monts d’Arrée. Grootste bezienswaardigheid zijn enkele rotsachtige punten in het landschap vanwaar je een fraai uitzicht hebt. Ook niet te missen is een bezoekje aan de Mont Saint-Michel de Brasparts, een oud kapelletje op een heuveltop.

Menez Hom

Nog zo’n mooi uitzicht heb je vanaf de Menez Hom (Menez betekent berg in het Bretons), aan het begin van het schiereiland van Crozon. Vanaf deze top van 330 meter kun je genieten van een weids panorama over de baai van Douarnenez. Vanaf de parkeerplaats is het nog een korte klim naar het uitzichtpunt. Ook voeren diverse wandelroutes om en over de heuvel heen. De plek is ook een geliefd punt voor beoefenaars van parapente.

Menez Dregan

Een bezoek aan het mooi aan de kust gelegen Menez Dregan dompelt je onder in duizenden jaren geschiedenis. Het is namelijk een vindplaats van prehistorische overblijfselen. In die tijd lag de zee een stuk verder weg en was dit een heuse rotspunt die overzicht bood over een laagvlakte waar allerlei wild leefde. Een groep prehistorische mensen leefde in een grot, die in 1985 door erosie weer werd blootgelegd en tegenwoordig op zeeniveau ligt. Menez Dregan groepeert drie vindplaatsen, de grot, een hunebed en een necropool. De plek is niet alleen voor liefhebbers van archeologie interessant, het biedt ook fraaie natuur, de uitzichten over de rotsen en de zee zijn schitterend.

Bijzondere kerken: Enclos paroissiaux

Uniek voor Bretagne zijn de zogenaamde enclos parroissiaux, in het Nederlands zoiets als ‘omheind kerkerf’. Je vindt deze met name in Finistère, zo’n zeventig in totaal. Ze ontstonden in de zestiende en zeventiende eeuw, en rivaliteit tussen dorpen onderling zorgde ervoor dat de gebouwen indrukwekkender en indrukwekkender werden. Ze hebben allemaal min of meer dezelfde opbouw: een stenen muur als omheining, met daarin een kerk, begraafplaats, triomfboog, calvarie (kruisbeeld), knekelhuis, en vaak ook een waterput en kapel voor de relieken. Enkele van de mooiste vind je bij de dorpen Lampaul-Guimiliau, Guimiliau en Saint-Thégonnec.

Ouessant

Het meest westelijke puntje van Frankrijk is het eiland Ouessant, bekend vanwege de ouessantschaap dat hiervan afkomstig is. Vanaf diverse kustplaatsen in Finistère gaat een bootverbinding naar het eiland. Het is relatief bescheiden qua grootte, je hebt het in een à twee dagen gezien. Je kunt er terecht voor mooie wandelingen en fietstochten langs heidevelden en rotsachtige kusten die gedomineerd worden door enkele imposante vuurtorens. Zowel een bezoek aan het eiland als de tocht er naar toe is een belevenis waarbij je ook heel wat wildlife kunt tegenkomen. Zo zagen wij er een zeehond in een afgelegen baai zwemmen en onderweg een dolfijn boven het water uitspringen. Ook vogelaars kunnen hier hun hart ophalen, met name in de trekseizoenen.

Locronan

Finistère telt behalve het hierboven vermelde Pont-Aven nog meer mooie en gezellige dorpen. Een van de bekendste daarvan is Locronan. Dit dorp heeft oeroude wortels en je kunt er terecht voor sfeervolle straten met mooie natuurstenen huizen uit de voorbije eeuwen, omlijst door prachtige uitzichten over de zee. Het dorp diende als decor voor tientallen films die hier werden opgenomen.

  1. Bonjour Martijn,
    Genoten van het Bretonse verhaal. Veel mooie herinneringen. Ook wat duiken betreft niet te versmaden.
    Helder water met schitterend onderwaterleven. Spincrab, zeeduivel, hondshaai, kabeljauw, schitterende zeeanemonen, fraai begroeide wrakken enzovoorts. Dit departement heet in het Frans Finisterre = Het eindevan de wereld. In het Bretons (Breitz): Penn ar bed = Het BEGIN van de wereld! Dat is dus het grote verschil tussen een François en een Breton. En de naam van de Franse hoofdstad? Voor de westkust bij Pointe du Raz lag het paradijselijke eilandje Is. De dochter van de koning wilde trouwen met de man van haar dromen, maar dat zag deze niet zitten en vervloekte het eiland waarna het naar de bodem van de Atlantische oceaan zonk. Atlantis???? Bij de bouw van Parijs had meen een stad voor ogen “Pareil-a-Is”.
    Dit verhaal werd mij verteld door een Bretonse schipper………
    Weg Paradis Atlantis…….

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant