Wat te doen in de Charente
CharenteNouvelle-Aquitaine

Mooiste plekken in de Charente

Op zoek naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Charente? Er zijn veel redenen voor een bezoek aan dit departement in West-Frankrijk. Je vindt er schilderachtige dorpen, fraaie kastelen en leuke steden. Daarnaast is het een rustige en landelijke streek, de ideale bestemming om weer even op adem te komen.

Streektips

Zelf ook de Charentestreek ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!

De glooiende Charentestreek grenst in het oosten aan de Dordogne en Haute-Vienne, en aan het westen aan de Charente-Maritime. Het ligt dus ingeklemd tussen twee toeristische streken en wordt daardoor wel eens over het hoofd gezien. Maar het is de moeite waard om dit verborgen pareltje eens te ontdekken. Wil je graag weten welke bezienswaardigheden in Charente-Maritime er te zien zijn? Bekijk onze tips.

Aubeterre-sur-Dronne

Wat te doen in de Charente

Een van de mooiste dorpen van de Charente is Aubeterre-sur-Dronne, in het zuidoosten. Dit dorp ligt tegen een witte rots aan gebouwd, waaraan het ook de naam dankt (Alba=wit). In de achtste eeuw werd in deze rotsen een kapel uitgehakt. In de twaalfde eeuw werd dit kerkje verder uitgebreid, om relieken uit het Heilige Land in te bewaren. Met de stenen die uit de rots kwamen werd bovenop de rots een kasteel gebouwd. Dit staat er tegenwoordig nog steeds, maar is privébezit. Een bezoek aan de kerk van Aubeterre is een bijzondere ervaring. De in de rotsen uitgehakte kerk kun je met behulp van een audiotour verkennen. Deze leidt je langs alle hoogtepunten, zoals de reliekhouder voorin de kerk en de graven die achterin de kerk zijn gevonden. Ook de rest van het dorp is leuk om te bezoeken, zo staat er ook nog een middeleeuwse kerk met een prachtige voorgevel en vind je er enkele gezellige straten en pleintjes.

Villebois-Lavalette

Wat te doen in de Charente

Nog zo’n mooi dorp in de Charente is Villebois-Lavalette. Trots van dit dorp is het meer dan duizend jaar oude kasteel, dat een imposante ommuring heeft. Je kunt het bezoeken, waarbij je zowel op eigen houtje als met een gids het gebouw kunt ontdekken. Verder bezit het plaatsje een fraaie houten markthal, waaronder op zaterdagen en woensdagen nog altijd een bescheiden streekmarkt wordt gehouden.

Angoulême

Aan een bocht van de rivier de Charente ligt de eeuwenoude stad Angoulême, hoofdstad van de streek. De stad wordt omringd door brede boulevards, op de plek waar voorheen de vestingwerken lagen. Hoogtepunt van de stad is het stripmuseum, gevestigd in oude wijnkelders. Ook interessant is het museum van Angoulême, waar onder meer een rijke verzameling archeologische opgravingen te zien is. Opmerkelijk is verder de twaalfde-eeuwse kerk, gebouwd in de romaanse stijl.

Château de la Rochefoucauld

Wat te doen in de Charente

Een bijzondere bezienswaardigheid in de Charente is het Château de la Rochefoucauld. Het imposante kasteel bestaat uit een mengeling van bouwstijlen, die in diverse periodes in de loop der geschiedenis zijn gebouwd. Bijzonder is dat het na meer dan duizend jaar bewoning nog steeds aan dezelfde adelijke familie toebehoort. Bekendste lid van deze familie was François VI de La Rochefoucauld, auteur van onder meer een verzameling korte zinnen over moraal en deugd, Maximes genoemd. Het oudste gedeelte is de elfde-eeuwse donjon, die in de jaren zestig van de twintigste eeuw deels is ingestort. Bij een rondleiding door het kasteel kom je in allerlei bijzondere vertrekken, waaronder de bibliotheek. Ook kun je de kelders, de keuken en allerlei andere zalen bezoeken. Wandel ook nog even het dorp binnen, daar vind je een mooie kloostergang, onderdeel van het voormalige Couvent des Carmes.

Cassinomagus bij Chassenon

Wat te doen in de Charente

Als je van geschiedenis houdt, dan mag een bezoek aan Cassinomagus niet ontbreken. In de romeinse stad lag hier namelijk een stad met die naam. De restanten hiervan vind je bij het tegenwoordige Chassenon. Te zien zijn onder meer de overblijfselen van een Romeins badhuis, een van de meest intacte van heel Frankrijk. Van sommige muren staan nog enkele meters overeind. Je loopt door de vertrekken, met onder meer de zwembaden en andere ruimtes van het badhuis. Je bezoek begint bij een klein museum, waar wat vondsten te zien zijn en waar je ontdekt hoe het bouwwerk er vroeger moet hebben uitgezien. Onder meer door dat er in de ruïnes grote afbeeldingen zijn opgehangen met daarop een impressie van het badhuis, krijg je een heel goed idee van hoe het er in zo’n badhuis aan toe ging.

Avonturenpark Lacs de Haute-Charente

Leuk om te doen met kinderen: bezoek het avonturenpark Lacs de Haute-Charente in het noordoosten van het departement. Je vindt hier onder meer een uitdagend klimbos, een zipline, bungeejump en diverse andere adrenaline-opwekkende activiteiten. Er is genoeg te doen om je een hele dag te vermaken.

Cognac

Wat te doen in de Charente

Iedereen kent wel de sterkedrank cognac. Wist je dat deze drank alleen zo mag heten als hij afkomstig is van een relatief beperkt gebied met wijngaarden rondom de stad Cognac? In de stad zelf vind je een aantal distilleerders die je kunt bezoeken. Het leukst is een bezoek aan Baron Otard, want deze is gevestigd in het oude kasteel in het centrum. Tijdens een rondleiding kom je niet alleen veel te weten over de fabricatie van cognac, je ontdekt er ook de bijzondere geschiedenis van het kasteel en de stad. Natuurlijk mag een proeverij aan het eind van je bezoek niet ontbreken.

Brigueuil

Wat te doen in de Charente

Leuke dorpen genoeg in de Charente. Een laatste voorbeeld is Brigueuil, aan de noordoostkant in de grensstreek met de Limousin. Dit versterkte dorp is niet groot en je zult er dan ook geen uren besteden. Maar wel is het leuk om een rondje te lopen langs de kerk en de oude versterkingen uit de middeleeuwen. Aan het kerkplein vind je onder meer nog de fraaie toegangspoort van het kasteel, in de renaissancestijl. Heel vroeger was dit op een verhoging in het landschap gelegen dorp een Keltisch oppidum. Met een beetje verbeeldingskracht komen oude tijden weer tot leven, in dit rustige dorpje.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant