Mooiste plekken Opaalkust
Hauts-de-FrancePas-de-Calais

De mooiste plekken van de Opaalkust: van krijtrotsen tot charmante dorpjes

Een van de leukste Franse bestemmingen voor een weekendje weg: de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Deze mooie kustlijn ligt op een paar uurtjes rijden van de Nederlandse grens en heeft fijne zandstranden, indrukwekkende kliffen en rustige dorpen. Geschiedenisliefhebbers komen aan hun trekken met de vele overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Veel plekken en namen zijn herkenbaar voor ons Nederlanders, lange tijd was het Nederlands hier namelijk de voertaal. Veel plaatsnamen zijn oorspronkelijk dan ook van Nederlandstalige oorsprong, zoals Wissant (Wit zand) en Étaples (Stapelplaats).

Boulogne-sur-Mer

Mooiste plekken Opaalkust

Boulogne-sur-Mer is een eeuwenoude kustplaats met een sfeervol historisch centrum. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de vestingwallen en stadspoorten die uit de middeleeuwen stammen en gebouwd werden op de plek van eerdere Romeinse versterkingen. Vanaf de groene omwalling heb je een mooi uitzicht over de binnenstad. Aan de oostkant vind je verder het Château d’Aumont, een kasteel uit de dertiende eeuw dat nu dienstdoet als museum. Bij een bezoek aan Boulogne kun je ook niet om Nausicáa heen. Dit zeeaquarium, het grootste van Europa, huist duizenden dieren uit alle wereldzeeën.

Montreuil-sur-Mer

De naam kan je op het verkeerde been zetten, want Montreuil is feitelijk geen kustplaats. Het heet toch ‘sur-Mer’ omdat er in vroeger tijden een haven was die via de Canche in verbinding stond met de zee. Toeristisch klinkt het natuurlijk ook aantrekkelijk, en het half uurtje rijden naar de zee is het helemaal waard, als je houdt van authentieke stadjes met een lange geschiedenis. Want er is in Montreuil veel te zien, onder meer eeuwenoude stadsmuren en een citadel op de plek waar nog eerder een kasteel stond. Ook zijn er een aantal kerken en huisjes uit de middeleeuwen te zien.

Les Deux Caps

Bezienswaardigheden Noord-Frankrijk

Het punt van het Europese vasteland dat het dichtst bij Engeland ligt is Cap Gris-Nez. De krijtrotsen van Dover zijn hier maar zo’n dertig kilometer van verwijderd. De kaap wordt gevormd door een klif van zo’n vijfenveertig meter hoogte met een vuurtoren daarop. Samen met de nabijgelegen Cap Blanc-Nez vormt het een natuurgebied, Grand Site des Deux Caps. De twee kapen zijn allebei een bezoek waard. Vanaf de parkeerplaats op beide kapen kun je mooie wandelingen door de natuur maken, met aan de ene kant de zee die tientallen meters lager ligt en aan de andere kant een groen landschap met verrassend veel overblijfselen van de strijd in de Tweede Wereldoorlog. Na D-Day werd er hier namelijk flink gevochten, daarvan zijn nog allerlei bomkraters terug te vinden. Ook liggen er nog veel Duitse bunkers in het landschap verscholen. Als je verderop de kust van Engeland ziet liggen is het niet moeilijk voor te stellen waarom de Duitsers dit als een van de mogelijke plekken voor een landingsoperatie zagen. Qua stranden kun je het beste bij Cap Blanc-Nez terecht. Hier liggen brede zandstranden, waar voor de geïnteresseerden in en onderaan de krijtrotsen ook nog fossielen te zoeken zijn.

Audresselles en Ambleteuse

Mooiste plekken Opaalkust

Audresselles en Ambleteuse zijn twee naast elkaar gelegen kustdorpen, gescheiden door een smalle duinstrook. Audresselles heeft onder andere een versterkte kerk uit de twaalfde eeuw en een ruige kustlijn, in Ambleteuse kun je terecht voor een bezoek aan het kleine fort, dat in de zeventiende eeuw door Vauban werd ontworpen. In en om beide dorpen zijn ook nog allerlei versterkingen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Aan de zuidkant van Ambleteuse ligt het natuurgebied Dunes de la Slack, waar een mooie wandelroute doorheen leidt.

Le Touquet-Paris-Plage

Le Touquet, zoals deze plek tegenwoordig in de wandelgangen genoemd wordt, ontstond in de negentiende eeuw op een plek die tot de Franse Revolutie in bezit was van de abdij van Saint-Josse. In 1837 wist een Parijse notaris, Alphonse Daloz, dit gebied aan te schaffen. Hij laat er duizenden dennenbomen op planten. Het bos dat hierdoor ontstond, bepaalt tegenwoordig nog steeds ene groot deel van het landschap van de gemeente Le Touquet. In 1882 wordt er een eerste woonwijk gebouwd, dat de naam Paris-Plage krijgt. Tegen het einde van de negentiende eeuw krijgen veel Britten interesse in deze plek en komt er een luxe-tourisme op gang. De ene na de andere mooie villa verrijst, en het ene na het andere comfortabele hotel opent de deuren. Tussen de twee wereldoorlogen werd het een echte trekpleister voor de internationale jetset. Tegenwoordig kun je er terecht voor een bonte verzameling aan bijzondere architectuur uit de negentiende en twintigste eeuw. Daarnaast is het ook een plek met veel natuur en groen, en brede zandstranden.

Wissant

Mooiste plekken Opaalkust

Tussen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez ligt het leuke plaatsje Wissant, waarvan de naam zoals hierboven vermeld afkomstig is van het Nederlandse ‘Wit zand’. Het is een gezellig en sfeervol plaatsje, met een aantal schilderachtige straten en pleintjes. Er zijn veel vakantiehuisjes en er is een grote camping in het dorp, zodat het een ideale uitvalsbasis is om de rest van de streek te verkennen.

Calais

Calais heeft een wat mindere reputatie als het gaat om toeristische bestemming. Het is vooral de plek waar de Kanaaltunnel begint en verzamelplaats voor honderden migranten die ooit de oversteek naar Engeland hopen te maken. Toch zijn er in de binnenstad veel mooie dingen te ontdekken, waaronder de restanten van een zestiende-eeuwse citadel, een dertiende-eeuwse wachttoren, de eveneens dertiende-eeuwse Notre-Damekerk en het fraaie roodkleurige stadhuis uit het begin van de twintigste eeuw.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant