M

Mooiste plekjes in de Ardèche

Mooiste plekken in de Ardèche

De Ardèche heeft veel gezichten. De imposante rivierkloof met steile rotswanden, verborgen strandjes en het kabbelende water waar je in kunt zwemmen of op kunt varen. De ruige vulkanische bergen in het westen, de groene glooiende heuvels in het noorden. De streek wordt wel eens het Corsica van het vasteland genoemd. Die benaming is misschien wat ambitieus, maar het klopt dat er nogal wat overeenkomsten zijn. Veel kastanjebomen bijvoorbeeld, maar ook de talloze schilderachtige plekken en betoverende dorpen die je er vindt. In dit artikel zet ik op een rijtje wat je er kunt doen en welke plekken en bezienswaardigheden je niet mag missen.

Streektips

Ook op vakantie naar de Ardèche? Misschien heb je wat aan deze tips!

Pont d’Arc en Gorges de l’Ardèche

Mooiste plekken in de Ardèche

Bijna net zo imposant als de Gorges du Verdon is de tegenhanger in de Ardèche. De Gorges de l’Ardèche is een rivierkloof die door het grillige landschap kronkelt. Er loopt een weg langs, met diverse uitzichtpunten. Onderlangs, bij de rivier, zijn wandelpaden waardoor je de mooiste stukken ook te voet kunt verkennen. Op sommige plekken zijn er strandjes, her en der liggen enkele campings en het meest bijzondere stuk van de kloof ligt helemaal aan het eind, bij het dorpje Vallon-Pont-d’Arc. Hier vind je namelijk een rotsboog die de rivier overspant. Le Pont d’Arc is een iconische plek en een geliefde fotospot. Een groot deel van de kloof is een beschermd natuurreservaat.

Grotte Chauvet 2

Mooiste plekken in de Ardèche

Aan de noordkant van de kloof ligt de Grotte Chauvet 2. Deze grot is een perfecte replica van een grot waar prachtige prehistorische rotstekeningen zijn gevonden. Om de originele schilderingen te beschermen en de kunstwerken toch voor een groot publiek toegankelijk te maken, werd in 2015 deze replica gebouwd. Omdat ook de lichtomstandigheden en de luchtvochtigheid zijn nagebootst en alles op ware grootte is nagemaakt, heb je tijdens je bezoek amper door dat je je niet in de originele grot bevindt. Tijdens de (verplichte) rondleiding krijg je alle details van de schilderingen te zien en leer je meer over de geschiedenis van rotstekeningen.

Vulkaantoppen in de Monts d’Ardèche

Mooiste plekken in de Ardèche

Wist je dat een groot deel van de Ardèche van vulkanische oorsprong is? Op veel plekken zijn daar nog de sporen van te vinden. Zo zit er in de omgeving van Aubenas veel basalt aan het oppervlakte, dat bijzondere vormen kan hebben, zoals de orgues basaltiques bij Jaujac. Maar nog opmerkelijker zijn de zogenaamde sucs aan de noordkant van de Monts d’Ardèche. Dit zijn de rotsachtige overblijfselen van het binnenste van oeroude vulkanen. De opvallende bolvormige rotspunten steken boven het landschap uit en zijn dan ook een mooi wandeldoel.

Balazuc

Mooiste plekken in de Ardèche

De Ardèche telt vele mooie karaktervolle dorpen. Een daarvan is Balazuc, een dorp op de kliffen aan de oever van de Ardèche. Dit middeleeuwse dorp valt op door de vele gebouwen die nog in mooie staat bewaard zijn gebleven. Niet te missen is een bezoekje aan de église Sainte Madeleine uit de twaalfde eeuw. Het leuke is dat je op het dak van de kerk kunt komen via een smal trappetje, vanwaar je een prachtig uitzicht het over de daken van Balazuc en de kloof van de Ardèche.

Labeaume

Mooiste plekken in de Ardèche

Labeaume is al net zo’n sfeervol dorp in het departement Ardèche. Dit dorp werd waarschijnlijk zo rond de dertiende eeuw gevestigd en ligt aan de rivier de Baume. Het heeft geen grote bezienswaardigheden, maar is daarom des te leuker en een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dwaal er door de nauwe straatjes tegen de rotsen omhoog, neem een drankje op het gezellige plein, bij de Bistrot de Pays, geniet van het kabbelende water van de rivier of ga op ontdekkingstocht over de wandelpaden die hier starten.

Vogüé

Mooiste plekken in de Ardèche

Blikvanger van Vogüé is het middeleeuwse kasteel, dat nog steeds in handen is van de adelijke familie die het liet bouwen. Ooit werd er hier tol geheven op de handel die hier passeerde. Ook dit dorp heeft gezellige straatjes en pleintjes. Een bezoek aan het kasteel laat je meer ontdekken over de geschiedenis van dit mooie dorp. Ook leuk is het om naar het uitzichtpunt bovenaan het dorp te klimmen. Je komt dan onder meer de overblijfselen van een oude steengroeve tegen.

Train de l’Ardèche

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Ardèche is een rit maken met de historische Mastrou, de train de l’Ardèche. De lijn loopt door een bochtig rivierdal vanaf Tournon aan de Rhône naar Lamastre en stamt oorspronkelijk uit 1891. De organisatie die de ritten verzorgt heeft naast enkele fraaie stoomlocomotieven ook dieseltreinen in gebruik.

Bois de Païolive

Mooiste plekken in de Ardèche

Wandelen kun je op heel veel plekken in de Ardèche, maar het sprookjesachtige Bois de Païolive is wel heel bijzonder. Overal in het bos vind je opmerkelijk gevormde kalkstenen rotsen. In het bos zijn enkele wandelroutes uitgezet die variëren in lengte. De kortste wandelingen zijn ook erg leuk voor kinderen. Onderweg heb je onder meer uitzicht op de indrukwekkende Gorges du Chassezac en kom je allerlei vreemde vormen tegen, zoals een leeuw en een beer die aan het vechten zijn.

Aven d’Orgnac

Grotten zijn er in heel Frankrijk te vinden. Sommige met bijzondere prehistorische schilderingen, zoals de hierboven genoemde Grotte Chauvet. Andere hebben dan wel geen tekeningen maar wel allerlei bijzondere vormen in het kalksteen. De Aven d’Orgnac is sinds 2004 een van de grands sites de France en trekt duizenden bezoekers. Bij een bezoek ga je vanaf het begin steeds verder omlaag door verschillende ‘zalen’ met allerlei vormen in het gesteente, zoals stalactieten en stalagmieten. Bij de grot is ook een prehistorisch museum, het Cité de la Préhistoire. Deze is apart of in combinatie met de grot te bezoeken.

Watervallen

Sommige hoogtepunten van de Ardèche liggen diep verborgen in de bossen en tussen de heuvels. Anders dan je misschien zou denken, is de Ardèche een streek met serieuze bergen, met bijvoorbeeld de Mont Mézenc als hoogste met 1753 meter. Vanaf die berghellingen komen veel beekjes naar beneden die in de dalen tot rivieren uitgroeien. Door het hoogteverschil zijn er daarom ook tal van watervallen in de streek te ontdekken. Enkele van de mooiste zijn de Cascade du Ray-Pic, die naar beneden komt tussen basaltrotsen, de cascade de Pissevieille die zo’n zeventig meter valt (niet het hele jaar te zien, alleen na regenval), en de bescheiden maar betoverende Cascade de Baumicou waar een grot achter ligt en je dus achterlangs kunt lopen. Ook de Cascade de Rochecolombe is de moeite waard.

Alba-la-Romaine

Mooiste plekken in de Ardèche

De Ardèche is een streek die al lang bewoond is. Met name langs de oevers van de rivieren kom je dan ook veel bebouwing en overblijfselen uit vroeger tijden tegen. Bijzonder zijn de Romeinse opgravingen bij Alba-la-Romaine. Ze liggen een stukje ten noorden van het middeleeuwse dorp en zijn verspreid over een terrein van zo’n dertig hectare. Teruggevonden zijn onder meer de restanten van een theater, badhuis, winkelstraat en luxe woningen. In het museum dat zich bij de opgravingen bevindt, MuséAL, zijn de belangrijkste opgegraven voorwerpen te zien, waaronder ook enkele mozaïeken. Bijzonder om te bedenken dat er om de omliggende wijngaarden waarschijnlijk nog wel meer overblijfselen verborgen zijn.

Accommodatie Tip: Gîte met droomuitzicht

Gîte Ardèche

Vakantieverblijf Gîte la Volane is centraal gelegen tussen de hoogtepunten van de Ardèche. Het vakantiehuisje heeft een prachtig nieuw balkon, twee slaapkamers met twee badkamers, en is verder van alle gemakken voorzien.

Meer informatie

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *