Hautes-PyrénéesOccitanie

Top 10: mooiste meren van Frankrijk

Frankrijk zit vol met bijzondere meren. Stuk voor stuk blauwgroene parels in het afwisselende landschap. Meren zijn dé plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur, en in de meeste kun je ook nog heerlijk zwemmen. De afgelopen jaren ben ik heel wat mooie meren tegengekomen. In dit artikel deel ik mijn favoriete plekken met je.

Meren vind je in vrijwel alle streken wel terug. Van ondoorgrondelijk diepe bergmeren tot moerassige kleine plassen, van door mensenhanden aangelegde stuwmeren tot meren die op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Wat mij betreft bevinden de mooiste meren van Frankrijk zich in de meer bergachtige gebieden, aangezien het landschap daar vaak het meest spectaculair is. Maar dat betekent niet dat er in lagere gebieden geen mooie meren te vinden zijn. In middel- en laaggebergte zoals de Jura, Vogezen, Morvan, Auvergne of bijvoorbeeld de Gers liggen ook indrukwekkende meren.

Lac, étang, plan d’eau

Er zijn in het Frans diverse benamingen voor meer. Plan d’eau is de meest algemene benaming voor een watermassa. Lac en étang worden als aanduiding voor een meer gebruikt, waarbij het verschil hem zit in hoeveel beweging er in het water zit. Het woord lac wordt gewoonlijk gebruikt voor een meer waar een rivier naartoe of vandaan loopt en waar veel water doorheen stroomt. Een étang is een relatief stilstaand meer, vaak ook wat kleiner dan een lac (maar er zijn ook grote étangs).

Wat zijn mijn favoriete meren in Frankrijk? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

Lac de Sainte-Croix, Alpes-de-Haute-Provence / Var

Aan de voet van de machtige Gorges du Verdon strekt zich een azuurblauw meer uit dat niet alleen leuk staat op de foto’s: je kunt er heerlijk zwemmen, of bijvoorbeeld een bootje huren en zo de rivierkloof binnenvaren. Je zit hier midden in de Provence, aan de westkant vind je het Plateau de Valensole waar je kunt wandelen of fietsen door onafzienbare velden vol lavendel. Vergeet niet om ook een rondje rond de Gorges du Verdon te rijden en de leuke dorpen te bezoeken, zoals Moustiers-Sainte-Marie.

Lac d’Allos, Alpes-de-Haute-Provence

Aan de westelijke rand van het nationale park Mercantour ligt het pittoreske Lac d’Allos. Zelf waren we er midden in de winter en toen was het al een plaatje, maar als je de foto’s ziet die er ‘s zomers genomen worden dan wil je er helemaal naar toe. Een helderblauw meer, omringd door rotsachtige bergtoppen, groene weides en naaldbomen. De wandeling die je naar het meer brengt is niet zo heel lang, en in de zomer is het er dan ook behoorlijk druk. De beste tijd om dit pareltje te bezoeken is in het laagseizoen.

Lac de Serre-Ponçon, Hautes-Alpes

Het Lac de Serre-Ponçon is een van de grootste stuwmeren van Frankrijk en werd in 1959 aangelegd. De belangrijkste redenen voor de aanleg waren het winnen van elektriciteit, het beheersen van de rivier de Durance en de streek van drinkwater te voorzien. Maar al snel werd het ook een belangrijke toeristische trekpleister voor de omgeving. Je vindt er dan ook veel campings, er zijn diverse watersporten te beoefenen en je kunt prachtige wandelingen en fietstochten rond het meer maken.

Lac d’Annecy, Haute-Savoie

Het meer van Annecy is na het Lac du Bourget het tweede gletsjermeer van de Franse Alpen qua grootte. Het meer wordt omringd door enkele fraaie bergketens, maar de grootste bezienswaardigheid is het stadje Annecy, dat schilderachtig aan het meer ligt. Niet te missen is een wandeling door de nauwe straatjes, maar ook in de verdere omgeving is veel te doen. Zo kun je wandelen en fietsen in het massif des Bauges en liggen ook de hogere bergtoppen binnen handbereik.

Lac de Gaube, Hautes-Pyrénées

In de hoge Pyreneeën zijn diverse meren te bewonderen. Een van de bekendste is het Lac de Gaube, ingeklemd tussen hoge bergen en op de achtergrond de Vignemale, de hoogste berg van de Franse Pyreneeën. Wil je een iets rustiger maar net zo mooi meer, dan kun je een dal verderop ook wandelen naar het Lac d’Estom.

Lac de Nino, Haute-Corse

Ook op het Franse eiland Corsica vind je een aantal prachtige meren. Het mooiste vond ik het Lac de Nino, gelegen op een kleine hoogvlakte ergens halverwege tussen Porto en Conte. In elk jaargetijde een fraai gezicht, met op de achtergrond rotsachtige bergtoppen. Grote kans dat je op de groene hoogvlakte koeien en halfwilde paarden ziet grazen.

Lac Blanc, Haute-Savoie

Misschien wel het mooiste uitzicht van de Franse Alpen: het azuurblauwe Lac Blanc met op de achtergrond de top van de Mont Blanc. Die schilderachtigheid heeft een prijs: het is een van de drukst bezochte plekken bij Chamonix. Maar als je er eenmaal geweest bent begrijp je waarom. Het uitzicht is ongeëvenaard en je kunt er schitterende foto’s maken. Er zijn diverse wandelroutes om er te komen, waarvan de mooiste maar ook uitdagendste via een smal paadje vanaf Tré le Champ loopt, waarbij je ook een aantal ladders dient te beklimmen.

Lac de Bethmale, Ariège

Het Lac de Bethmale is een geliefde plek voor vissers. Maar je moet er vooral ook een kijkje nemen vanwege het bijzondere groene water en de weerspiegeling van de omliggende bossen er in. Het meer is gemakkelijk te bereiken, je kunt er met de auto naartoe rijden. Wil je een ander prachtig meer in de omgeving zien, dat bovendien een stuk rustiger is? Maak dan de wandeling van ongeveer twee en een half uur heen en terug naar het Étang d’Ayes.

Lac du Salagou, Hérault

Er zijn in Frankrijk enkele bijzondere landschappen te bewonderen waar het gesteente en de aarde roodgekleurd is. Een daarvan ligt in de Languedoc, ten westen van Montpellier. In 1950 werd gestart met de bouw van een stuwmeer in deze streek. Het blauwe water levert een mooi contrast op met de roodgekleurde omgeving. Rondom het meer zijn veel wandelmogelijkheden. Niet te missen is ook een bezoek aan het dal van de Orb, ten westen van het meer. Hier vind je leuke dorpjes, pittoresk gelegen tussen wijngaarden, bossen en rotsachtig gebergte.

Dichtbij Lac de Salagou

Lac de Grangent, Loire

De rivier de Loire begint in de Ardèche. Ga je iets verder naar het noorden dan kom je in het departement Loire. Daar heeft de rivier enkele prachtige gorges uitgesleten. In de kloof werd in 1957 een stuwdam aangelegd en sindsdien staat een deel van het gebied onder water. Heel mooi is het uitzicht op het kasteel van Grangent, dat sinds de bouw van de stuwdam op een klein eilandje ligt. Ook bij de dorpen Saint-Victor-sur-Loire en Chambles en vanaf het kasteel d’Essalois heb je een prachtig uitzicht op de Gorges de la Loire.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.