M

Mooiste kerstmarkten van Frankrijk

Mooiste kerstmarkten van Frankrijk

Lekker nippen aan een glaasje vin chaud, met om je heen duizenden glinsterende lichtjes, de geur van versgebakken pain d’épices, en overal de zachte klanken van stemmige kerstliedjes. Op de Franse kerstmarkten kun je je helemaal onderdompelen in een weldadige kerstsfeer. Het wordt wel eens gezegd: voor de echte kerstmarkten moet je in Duitsland zijn. Toch zijn er ook in Frankrijk kerstmarkten te vinden die minstens zo leuk zijn. Met name in de Elzas, de laatste tijd zie je echter ook steeds meer traditionele kerstmarkten in andere delen van het land opduiken. Wat zijn de mooiste kerstmarkten van Frankrijk?

Colmar

Kerst in Colmar

Een van de bekendste en grootste kerstmarkten van Frankrijk vind je in Colmar. Er zijn in totaal zelfs zes verschillende kerstmarkten, verspreid over het historische centrum. Elk is een kerstdorpje op zich, en tussendoor is het genieten van alle versierde etalages en de gezellige drukte in de stad. Een van de leukste bevindt zich in het Koïfhus, een eeuwenoud gebouw. Je vindt hier allerlei handgemaakte producten uit de streek. Niet te missen is ook de Marché gourmand, waar je verschillende kraampjes vindt waar de lekkerste traditionele gerechten worden bereid. Kom je met kinderen, dan kun je niet heen om de Marché de Noël des enfants. Hier vind je onder meer schapen en konijnen, een bewegende kerststal en een brievenbus waar kinderen hun brieven naar de kerstman in kunnen verzenden.

Kaysersberg

Kerst in Kaysersberg

Kaysersberg is normaal al een leuk dorp om te bezoeken, maar met kerst helemaal. Slenter tussen de ongeveer dertig kleurrijke kerststalletjes en de versierde straten, ontdek allerlei artisanale producten en raak betoverd door de kerstsfeer die in heel het dorp hangt. Tip: vanaf het kasteel boven het dorp heb je een mooi uitzicht op al het gekrioel in de onderliggende straatjes. Natuurlijk mag een kop warme chocolademelk of vin chaud na je wandeling niet ontbreken.

Straatsburg

De oudste en eerste van alle kerstmarkten in Frankrijk is die van Straatsburg. Vanaf hier verspreide het fenomeen zich gaandeweg over Frankrijk, halverwege de zestiende eeuw. Straatsburg noemt zichzelf trots ‘Kersthoofdstad’ en die benaming is niet gek als je ziet wat er allemaal georganiseerd wordt. Het hele centrum wordt versierd met ontelbaar veel lichtjes, overal staan kerstbomen, op de diverse pleinen in de stad staan kerststalletjes, met als hoogtepunt het centrale plein, Place Kleber, waar je ook een megakerstboom vindt.

Eguisheim

Kerst in Eguisheim

Het mooiste dorp van de Elzas is wat mij betreft Eguisheim. Hier vind je een authentieke, traditionele kerstmarkt, waar de sfeer van de Elzas volop te proeven, te horen, te ruiken en te zien is. De middeleeuwse straatjes en pleintjes zijn prachtig versierd, de ambiance is rustig en niet zo commercieel als in sommige andere dorpen en steden, en je kunt er terecht voor alle producten en gerechten waar de Elzas zo bekend om staat. Naast leuke kerststalletjes met eten en drinken is er ook een muzikale omlijsting met diverse concerten, er zijn exposities van kunstenaars en de nachtwaker doet ‘s avonds zijn ronde, in ouderwetse kledij, de lantaarn in de hand.

Amiens

Amiens ligt dan wel niet in de streek waar traditioneel gezien de meeste kerstmarkten worden gehouden, maar sinds enkele decennia wordt hier ook een kerstmarkt georganiseerd die de befaamde Elzasser varianten naar de kroon steekt. Je vindt er tal van traditionele kerststalletjes met de bekende producten, maar ook is er een betoverend alpendorp. De gezellige sfeer in de stad wordt nog versterkt door het spectaculaire licht- en geluidspektakel op de gevel van de kathedraal van Amiens dat iedere avond te bewonderen is.

Parijs

Kerst in Parijs

Kerst in Parijs, dat is al tijd een feest. Hoewel de stad niet bekendstaat om de kerstmarkten, zijn ze er wel degelijk. Vanaf eind november tot eind december vind je ze door heel Parijs: de traditionele kerstmarkten, naar Duits voorbeeld, met vele gezellige eettentjes en kraampjes. De meest populaire is die op de Champs-Élysées, maar dat betekent niet dat je die andere moet vermijden. Die van Montmartre, aan de voet van de Sacré-Coeur, is bijvoorbeeld ook een aanrader. De kerstmarkten maken het extra gezellig Parijs, dat sowieso al helemaal in kerststemming is. Bewonder bijvoorbeeld ook de mooi versierde etalages van de grote warenhuizen, en ontdek de feeërieke sfeer in de met kerstbomen en -stalletjes versierde kerken.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *