1

10 van de mooiste hikes van Frankrijk: van bergtoppen tot kustpaden

Mooiste hikes van Frankrijk

Frankrijk is een heerlijk land om in te gaan hiken. Of je nu houdt van avontuurlijke wandelingen door ruige bergachtige streken, bijzondere hikes langs de kust of het nuttige met het aangename wil verenigen door je wandelingen af te wisselen met leuke dorpen en terrasjes. In dit artikel zet ik enkele niet te missen hikes voor je op een rij.

Tour du Mont Blanc

Mooiste hikes van Frankrijk

De meest bijzondere hike in Frankrijk is de Tour du Mont Blanc. Dit is een meerdaagse wandelroute die je in een dag of tien rondom de hoogste berg van het land voert. Onderweg heb je de mooiste uitzichten. het is een wandeling die alleen voor redelijk geoefende wandelaars bestemd is. Je moet namelijk nogal wat hoogteverschillen overbruggen. Onderweg kun je slapen in de vele berghutten, of in je eigen trekkerstentje.

Wandeling naar Lac Blanc

Mooiste hikes van Frankrijk

Wil je wel proeven aan het uitzicht van de Tour du Mont Blanc maar geen dagenlang wandelen? Neem dan het pad vanaf de kabelbaan La Flégère bij Chamonix naar het Lac Blanc. Dit meer is beroemd vanwege z’n uitzicht op de aan de overzijde van het dal gelegen Mont Blanc. Het is een zeer populaire wandelroute, dus het best kun je hier ‘s morgens vroeg of buiten het hoogseizoen naartoe wandelen.

GR20 door Corsica

Mooiste hikes van Frankrijk

In voor een uitdaging? Deze meerdaagse wandelroute voert je door de mooiste delen van Corsica. Let op, want de wandelroute is niet geschikt voor beginners. De paden op Corsica zijn steil en smal, en er zijn elke dag aardig wat hoogteverschillen. Ook hier kun je overnachten in berghutten of een zelf meegebracht tentje. Omdat het nogal warm kan zijn is hartje zomer niet de beste tijd om deze wandelroute te lopen.

Lac Miroir, Queyras

Mooiste hikes van Frankrijk

Het Lac Miroir heet niet voor niets spiegelmeer. Het ligt in een kom op een berghelling, omringd door lariksen en indrukwekkende rotswanden. Omdat het hier meestal niet al te hard waait, staat het meer erom bekend dat het wateropppervlakte zo glad als een spiegel is. De omgeving wordt dan ook prachtig weerspiegeld in het meer. De beste tijd van het jaar om hier te zijn is de herfst, als de lariksen beginnen te verkleuren. Je bereikt het meer via een wandeling van zo’n twee uur vanuit Ceillac.

Cirque de Gavarnie

Mooiste hikes van Frankrijk

Een van de beroemdste dalen van Frankrijk is het keteldal bij Gavarnie in de Pyreneeën. Onderin dit dal word je omringd door rotswanden van meer dan duizend meter hoog, een imposant gezicht. De wandeling vanuit het dorp Gavarnie gaat over een gemakkelijk begaanbare weg. Uitdagendere routes lopen over de berghellingen aan weerszijden.

Pointe de Dinan

Mooiste hikes van Frankrijk

Een van de mooiste kustpaden van Frankrijk vind je op het schiereiland van Crozon in het departement Finistère in Bretagne. Je loopt hier tussen rotsen en heidevelden en hebt mooi uitzicht op de golven die kapotslaan op de kliffen. De hele kust van Finistère is mooi, en kun je verkennen via het Sentier des Douaniers, een wandelpad van in totaal tweeduizend kilometer dat de hele kust van Bretagne volgt. De wandeling bij de Pointe de Dinan neemt een uurtje in beslag.

Étretat

Mooiste hikes van Frankrijk

De beroemde kliffen van Étretat inspireerden tal van schilders uit het verleden. Dat is niet verwonderlijk, want de kust is hier bijzonder fraai. Étretat staat bekend om z’n boogrotsen en witte krijtrotsen. Een wandelpad loopt vanuit het dorp zuidwaarts de kliffen op. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op deze wonderen van de natuur.

Puy de Sancy

Mooiste hikes van Frankrijk

Wist je dat het Centraal Massief deels uit vulkanische bergen bestaat? Dat kun je het best zien in de Auvergne. Daar vind je meerdere bergketens die van vulkanische oorsprong zijn. Een van de mooiste uitzichten van de streek heb je vanaf de Puy de Sancy. Je kunt deze met een kabelbaan bereiken, vanwaar het nog een klein stukje wandelen naar de top is. Het leukste is het dan ook mo vanaf de top niet de kabelbaan terug te nemen maar naar beneden te hiken. Doe dat dan via het wandelpad door de Val de Courre, waar je af en toe het idee hebt niet in Frankrijk maar in IJsland te wandelen.

Lac Lauvitel

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Het Lac Lauvitel in de Écrins wordt door velen als het mooiste meer van Frankrijk beschouwd. Nu zijn er nog veel meer mooie meren, maar het klopt dat dit een bijzonder exemplaar is. Het azuurblauwe water vormt een indrukwekkend contrast met de omliggende steile en rotsachtige berghellingen. Je bereikt het meer via een wandeling van (heen en terug) zo’n twee tot drie uur. Houd je ogen open voor het wildlife in de zomer, want de omgeving staat bekend om de vele marmotten die hier leven.

Col de la Vanoise

Mooiste hikes van Frankrijk

De Vanoise is een prachtig natuurgebied in de Franse Alpen. Samen met het aangrenzende natuurpark van de Gran Paradiso gaat het zelfs om een van de grootste natuurparken van Europa. Je vindt er bijzondere planten en diersoorten, grote kans dat je tijdens je hikes hier bijvoorbeeld steenbokken tegenkomt. Een van de mooiste wandelroutes van de streek loopt vanaf Pralognan-la-Vanoise via het Lac des Vaches naar de Col de la Vanoise. Hier vind je een berghut, dus je kunt er ook voor kiezen om er de nacht door te brengen en de volgende dag nog verder de bergen in te trekken. Vanaf de Col de la Vanoise heb je een mooi uitzicht op de Grande Casse, met 3855 meter de hoogste berg van de streek. Ervaren bergwandelaars kunnen met de Tour des Glaciers de la Vanoise in een kleine week een rondje om de gletsjers van de streek lopen.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *