Mooiste GR-routes van Frankrijk
Hautes-PyrénéesOccitanie

Mooiste GR-routes van Frankrijk

Wie wel eens heeft gewandeld in Frankrijk zal het zijn opgevallen: op veel plekken zie je markeringen van wandelpaden met wit-rode tekens. Het gaat hierbij om de zogenaamde GR-paden, een benaming die afkomstig is van de term Grande Randonnée. In Nederland staan deze routes ook wel bekend als Langeafstandswandelpaden (LAW). In Frankrijk vind je het grootste netwerk van deze gemarkeerde wandelpaden, maar liefst zestigduizend kilometer in totaal. Maar wat zijn nu de mooiste GR-routes van het land?

GR3: Langs de Loire

1300km

Mooiste GR-routes van Frankrijk
De Mont Gerbier-de-Jonc bij de bron van de Loire

De Loire is de langste rivier van Frankrijk. Wie aan de Loire denkt, denkt meestal aan de vallei van de Loire met de vele tientallen fraaie kastelen uit de renaissancetijd. Maar vergeten wordt dan dat er ook nog een heel stuk van de Loire aan voorafgaat. De rivier ontspringt namelijk in de bergen van de Ardèche, bij de Mont Gerbier-de-Jonc. De GR3 laat je kennismaken met de hele Loirestreek, van a tot z. De route begint bij de bron van de rivier en eindigt zo’n dertienhonderd kilometer verderop, bij Saint-Nazaire aan de Atlantische Oceaan. Het eerste deel gaat vanuit de Ardèche door een heuvelachtige streek langs de rotsachtige Gorges de la Loire. Na Roanne komt de rivier in rustiger vaarwater, en vanaf Nevers kom je zo ongeveer de wijnstreek van de Loire binnen. Vervolgens gaan de paden langs de steeds breder wordende rivier en passeer je oeroude steden als Orléans, Tours, Angers en Nantes. Omdat je langs de rivier wandelt, zijn de hoogteverschillen niet heel groot en is de route dan ook geschikt voor jong en oud.

GR4: Van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee

1550km

Mooiste GR-routes van Frankrijk

Deze route komt door enkele van de meest landelijke streken van Frankrijk. Je begint bij de Atlantische Oceaan, bij Royan, en gaat vervolgens via de rustige Charente en Limousin naar het Centraal Massief. Via de vulkaanstreken van de Puy-de-Dôme en Cantal wandel je naar de Ardèche. Volgende hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is de beklimming van de Mont Ventoux. Je komt hier de Provence binnen en natuurlijk mag een van de belangrijkste bezienswaardigheden niet ontbreken: de imposante Gorges du Verdon. Bij Entrevaux schamp je de bergen van de Mercantour en vervolgens gaat het zuidwaarts naar de Côte d’Azur.

GR5: Dwars door de Vogezen, Jura en Alpen

1530km

Mooiste GR-routes van Frankrijk
Hier komt de GR5 de Queyras binnen

Officieel begint de GR5 in Hoek van Holland. Het Franse stuk loopt vanaf de streek Lotharingen naar de Vogezen en vervolgens over en langs de belangrijkste bergketens van Oost-Frankrijk. De route gaat via de hoge Jura naar Nyons in Zwitserland, waar je de oversteek over het meer van Genève maakt om vervolgens het hooggebergte van de Franse Alpen in te gaan. Daar loop je over hoge alpencols en langs enkele van de mooiste uitzichten van Frankrijk. Zo kom je langs Samoëns, het Lac de Roselend, Tignes, het charmante bergdorp Bonneval-sur-Arc, de Mont Thabor, Briançon en door het hart van de Mercantour. Je eindbestemming is de mooie stad Nice aan de Middellandse Zee. Deze route is er een voor geoefende bergwandelaars, want de hoogteverschillen zijn fors.

GR10: Doorkruis de Pyreneeën

900km

Mooiste GR-routes van Frankrijk

In voor een uitdaging? De GR10 steekt de keten van de Pyreneeën over vanaf Hendaye in het westen tot aan Banyuls in het oosten. Het begin in Frans Baskenland is nog relatief geleidelijk voor wat betreft de hoogtemeters, maar bij Lescun kom je al snel in het hooggebergte. Je komt langs beroemde plaatsen als Cauterets en Gavarnie met het prachtige keteldal, en gaat vervolgens via het natuurreservaat Néouvielle door naar de Haute-Garonne en de Ariège. Tot slot kom je door Frans Catalonië, waar je onder meer over de flanken van de Pic du Canigou loopt. Voor de echte bergwandelaars is er ook de tegenhanger Haute route pyrénéenne (HRP). De GR10 loopt grotendeels over de flanken van de bergen, terwijl de HRP zoveel mogelijk de bergkammen en toppen volgt.

GR20: De bergen van Corsica

180km

Mooiste GR-routes van Frankrijk

Wandelen in de bergen van Corsica is een bijzondere ervaring. Het is er rotsachtig, de paden zijn smal en steil, de uitzichten uniek. De GR20 voert over de hoogste bergen van het eiland, vanaf Calenca in het noorden naar Conca in het zuiden. Als je vanaf het noorden begint, kom je al gelijk aan in de mooiste en hoogste streken van het eiland. De route gaat vlak onder de top van de Monte Cinto langs, Corsica’s hoogste berg. Waarschijnlijk kun je de verleiding niet weerstaan om even het topje mee te pakken. Je hebt er uitzicht over de gehele noordelijke helft van Corsica en bij mooi weer zie je zelfs de Alpen in de verte liggen. Vanaf daar gaat het verder naar onder meer het pittoreske Lac de Nino en de Monte Rotondo. Vanaf de Monte d’Oro gaan de paden wat minder hoog, maar aan het einde van de route wacht nog de Monte Incudine. Met goed weer kun je hier het Italiaanse vasteland zien liggen.

GR34: Langs de kust van Bretagne

2090km

De grillige kust van Bretagne leent zich goed voor het maken van lange wandelingen. In vroeger tijden was dit het decor van smokkelaars en douaniers, waaraan het pad langs de kust de naam douanierspad dankt. De wandelroute begint bij de Mont Saint-Michel en volgt hierna de hele lijn van de kust zo dicht mogelijk. Daarbij wandel je door steden en dorpen maar ook langs uitgestorven rotskusten en verlaten baaitjes. De mooiste gedeeltes liggen bij de Côte de Granit Rose nabij Trégastel en het uiterste puntje van Bretagne, de kapen van Finistère. Ook bijzonder zijn de wandelroutes bij Quiberon en de golf van Morbihan, met de talloze eilandjes. De GR34 eindigt in Saint-Nazaire. Onderweg heb je zomaar kans om wildlife te spotten, zoals zeehonden en dolfijnen die zich regelmatig voor de kust laten zien.

GR58: Rondom de Queyras

110km

Mooiste GR-routes van Frankrijk

De Queyras is een van de vele mooie streken in Frankrijk waar het heerlijk wandelen is. Lange tijd was het gebied afgezonderd doordat het alleen via bergpassen of een nauwe kloof te bereiken is. Je vindt hier geen grote skidorpen of resorts, maar alleen charmante bergdorpen en kleinschalige skigebieden. Voor het overgrote deel is de Queyras ongerept en kom je er voor ruige berghellingen, mooie uitzichtpunten, verborgen meertjes en bijzondere planten- en diersoorten. De GR58 trekt in een rondje door de streek, waarbij je onder meer langs de bergdorpen Saint-Véran, Abriès en Ceillac komt. Ook passeer je de Col Agnel en loop je onderlangs de Pic de Rochebrune, de hoogste top van de Queyras. Onderweg heb je tal van mogelijkheden om de route langer te maken door bijzondere uitstapjes, bijvoorbeeld naar het mysterieuze Lac Miroir of de idyllische Chalets de Clapeyto.

GR223: Douanierspad van Normandië

650km

Mooiste GR-routes van Frankrijk

Ook in Normandië heb je een zogenaamd douanierspad. Dit pad loopt eveneens direct langs de rotsachtige kusten, net als in Bretagne. Je wandelt vanaf Honfleur via de bekende landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog naar het schiereiland Cotentin. De meest rotsachtige gedeeltes van het kustpad beginnen ongeveer bij Barfleur. Vanaf hier volg je de kust via Cherbourg, waarna je bij het mooiste deel uitkomt. Je wandelt langs de Cap de la Hague met de iconische vuurtoren van Goury naar de Nez de Jobourg, een veel gefotografeerde in de zee uitstekende rots. Vervolgens ga je verder langs de kust, via de hoogste kaap, de Cap de Carteret, de steden Granville en Avranches om uiteindelijk uit te komen bij de Mont Saint-Michel. Houd je ogen regelmatig ook even op zee gericht, voor je het weet zie je dolfijnen in de branding jagen.

Tour du Mont-Blanc

170km

Mooiste GR-routes van Frankrijk

De Tour du Mont Blanc (TMB) heeft geen apart GR-nummer, maar hoort wel bij het officiële netwerk van langeafstandwandelpaden. Het is een van de populairste wandelroutes van het land, ieder jaar lopen duizenden wandelaars een rondje rondom de Mont Blanc. Desondanks is het geen route voor beginners, want je moet zo’n honderdzeventig kilometer en twaalfduizend hoogtemeters overbruggen. Slapen doe je onderweg in berghutten of in een zelf meegebrachte trekkerstent. Dankzij de vele berghutten en de alternatieve routes is het mogelijk om zelf je ideale route samen te stellen. Verreweg de meeste mensen beginnen de wandeling in Les Houches en lopen in zo’n tien dagen tegen de klok in via Les Contamines en Courmayeur in Italië naar Val Ferret in Zwitserland en vervolgens via Triënt weer naar Chamonix in Frankrijk. De uitzichten op de Mont Blanc en de omliggende bergen zijn fenomenaal en maken de drukte van het hoogseizoen meer dan goed.


Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant