Frankrijk is niet alleen een fijn land om te wandelen, je kunt er ook heerlijk fietsen. Fietsen in Frankrijk is leuk voor alle niveaus, of je nu een doorgewinterde wielrenner bent of rustig met een e-bike door het Franse land wilt touren. Maar waar vind je nu de mooiste en leukste fietsroutes? De gemarkeerde routes in dit artikel leiden je door afwisselende landschappen en langs prachtige dorpen en steden. Het zijn vrijwel allemaal lange afstand fietsroutes, maar je kunt er over het algemeen ook gemakkelijk losse etappes of gedeeltes van rijden.
La Loire à Vélo (900 km)
Misschien wel de bekendste rivier van Frankrijk is de Loire. Het is in elk geval de langste. Hij ontspringt in de vulkaanstreek van de Ardèche en mondt ruim duizend kilometer verder uit in de Atlantische Oceaan. Langs een groot deel van de loop van de rivier voert de fietsroute La Loire à Vélo. De route begint bij Nevers aan de zuidoostkant van de Loirevallei en gaat vervolgens parallel aan de Loire richting het westen. Je passeert allereerst de wijngaarden rondom Sancerre en gaat vervolgens via Orléans naar de bekendste delen van de vallei, met kastelen als die van Amboise, Villandry en Saumur. Met kleine afwijkingen van de route zijn ook bekende kastelen als Chenonceau en Chambord te bezoeken. Via Angers en Nantes kom je uiteindelijk bij de zee uit. De route is grotendeels vrij vlak omdat je de rivier volgt, en onderweg kom je behalve door historische dorpen en steden ook langs de mooiste wijngaarden en bossen. Omdat er een goede treinverbinding is tussen de diverse steden in de Loirevallei is het ook een route die goed op te delen is in losse etappes.
Vélodyssée (1300 km)
Een van de meest iconische en uitdagende fietstochten is de Vélodyssée. Deze route van ruim 1200 kilometer maakt deel uit van de EuroVelo 1, de langste fietsroute van Europa, van de Noordkaap naar Portugal. Het Franse gedeelte voert van Roscoff in Bretagne, via Nantes langs de Atlantische kust helemaal zuidwaarts naar Frans Baskenland. Onderweg kom je langs prachtige kuststreken, zoals bij de Vendée met de talloze leuke dorpen, via het mooie La Rochelle met het zonnige Île de Ré, en ten slotte langs de kust van Les landes tot in het weelderig groene Frans Baskenland. Omdat het grootste deel langs de kust voert, is het fysiek geen hele zware route en daardoor ook geschikt voor gezinnen. Er loopt geen spoorlijn direct langs de route, maar je kunt met de trein wel op diverse startplaatsen komen. Ook zijn er mogelijkheden om je bagage te laten vervoeren via privé-organisaties.
ViaRhôna (815 km)
Het Franse deel van de rivier de Rhône loopt vanaf het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee. De fietsroute ViaRhôna volgt de rivier stroomafwaarts en brengt je door een bijzonder landschap vol dorpen en steden die tot de oudste van het land behoren. Want al in vroeger tijden was de Rhône een belangrijke levensader. De Romeinen vestigden zich in de vallei en begonnen er met wijnbouw. Hun nalatenschap is te vinden in steden als Arles, Nîmes, Orange en Lyon. De afwisseling in landschappen is enorm, van de hoge alpentoppen tot de wijngaarden van de Rhône, de lieflijke dorpen in de Drôme en Vaucluse en de moerassen van de Camargue. omdat je langs een rivier fietst zijn er weinig grote hoogteverschillen, behalve natuurlijk als je besluit om het binnenland in te duiken voor een rondje door de omgeving, wat op diverse plekken mogelijk is. Het voordeel van deze route is dat er langs het grootste deel ook diverse treinverbindingen bestaan, zodat je delen kunt overslaan of gemakkelijk terug naar je beginpunt kunt en bijvoorbeeld dagtrips kunt maken.
Canal des 2 Mers (750 km)
Fietsen langs water is om diverse redenen populair. Misschien wel voornamelijk vanwege het feit dat je dan niet al te grote hoogteverschillen hebt. Dat geldt al helemaal voor deze fietsroute, die de loop van een eeuwenoud kanaal volgt. In de zeventiende eeuw werd begonnen met het graven van het Canal du Midi, dat beschouwd wordt als een van de grootste bouwprojecten van die tijd. Samen met het later gegraven Canal latéral à la Garonne vormt het een directe verbinding van de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan. In die tijd belangrijk, want zo hoefden schepen niet meer om Spanje heen te varen. Tegenwoordig is het kanaal vooral een toeristische bestemming. Er zijn mensen die het traject met een boot afleggen, en er lopen fietspaden langs, op sommige delen aan beide oevers. Dit zijn de oude jaagpaden, waar vroeger de paarden de schepen voorttrokken. Tijdens het fietsen kom je langs heel veel sluisjes, schilderachtige Zuid-Franse dorpen en eindeloze rijen met platanen.
PassaPaïs (76 km)
Er zijn in Frankrijk veel zogenaamde voies vertes die zijn aangelegd op de plek van een oude spoorlijn. Dit zijn tegenwoordig mooie wandel- of fietspaden door een groene omgeving. Zo ook de PassaPaïs, op het oude tracé van de trein tussen Mazamet en Bédarieux. Het voordeel van zo’n oude spoorlijn is natuurlijk dat het hoogteverschil niet groot is, terwijl je hier best in een bergachtige streek zit. De fietsroute leidt namelijk door het prachtige Parc Naturel régional du Haut-Languedoc, met in het oosten ruige valleien en rotsachtige hellingen en in het westen meer groene, waterrijke gebieden. Onderweg passeer je charmante dorpen en wijngaarden en zijn er diverse mogelijkheden om je fietstocht uit te breiden, bijvoorbeeld met een verkenning van de Gorges d’Héric of een bezoek aan de Grotte de la Devèze. Niet te missen is Bédarieux, een pittoresk Frans dorp met smalle straatjes en leuke winkeltjes en terrasjes.
Vallée du Lot (430 km)
De fietsroute door de vallei van de Lot laat je kennismaken met het betoverende landschap van de meanderende Lot en de talloze lieflijke dorpen die hier in de bochten van de rivier liggen. De route voert als je stroomafwaarts fietst vanaf Banassac in de Lozère via de Aveyron naar het departement Lot. De eerste etappes gaan dan door een dunbevolkte streek waar je volop van de natuur kunt genieten. Ongeveer ter hoogte van Figeac wordt het wat toeristischer, maar zijn er nog steeds genoeg plekken om in alle rust van de rivier, de sluisjes en dorpjes te genieten. De talloze bochten van de Lot blijven zich opvolgen tot Villeneuve, waar de rivier wat rustiger en breder wordt. Nog iets verder sluit de route ook aan op de hierboven vermelde fietsroute langs het Canal latéral à la Garonne. Diverse grotere plaatsen langs de route zijn met de trein te bereiken, maar door de Lotvallei zelf loopt geen spoorverbinding.
La Voie Bleue (Moselle-Saône) (700 km)
Een mooie fietsroute leidt je dwars door het oosten van Frankrijk, van noord naar zuid of andersom. De Voie Bleue begint bij de grens met Luxemburg en voert langs de interessante steden Metz, Nancy, Épinal, Chalon-sur-Saône, Mâcon en Lyon. Daar kun je eventueel de ViaRhôna verder volgen richting de Middellandse Zee. Onderweg op de Voie Bleue kom je onder meer langs de Vogezen en de Jura en het laatste stuk gaat langs de wijngaarden van de Beaujolais. Je tocht gaat eerst langs de Moezel, tot aan Épinal en vervolgens via het Canal des Vosges naar de Saône die je blijft volgen tot hij in de Rhône uitkomt, in hartje Lyon. Tijdens je fietstocht kom je in oude dorpen en steden met veel religieus erfgoed. Maar ook wie houdt van wijn en lekker eten zit hier goed, in de Vogezen en Bourgognestreek. Omdat je grotendeels langs het water fietst is de tocht voor jong en oud goed te doen. Langs een belangrijk deel van de route is ook een prima spoorverbinding, handig als je kleinere stukken wil fietsen.
Route des Grandes Alpes (720 km)
De meest uitdagende fietsroute van Frankrijk is de Route des Grandes Alpes, die het tracé van de gelijknamige toeristische autoroute volgt. Wel zijn er onderweg mogelijkheden om een variant te kiezen die minder (of juist nog meer) inspannend is. Hoe dan ook blijft dit een route voor de echte fietsliefhebber, die niet terugschrikt voor een paar bergpassen. Je rijdt vanaf het Meer van Genève dwars door de Alpen, langs de hoogste bergtoppen, naar de Middellandse Zee, via beroemde cols als de Iseran, Galibier en Izoard. In totaal zijn er zo’n 17.000 hoogtemeters te overbruggen als je de gehele route rijdt. Natuurlijk is het ook mogelijk delen te rijden, of bijvoorbeeld een bergcol uit te kiezen en die te trotseren. In de grotere steden en dalen zijn diverse mogelijkheden om met het openbaar vervoer bij de route te komen. Ben je sportief, maar wil je iets minder moeite doen om omhoog te komen, dan is het natuurlijk ook een optie om de Route des Grandes Alpes met een e-bike te fietsen. Onderweg kun je de fiets opladen bij verschillende accommodaties.