Mooiste eilanden - Corsica

Mooiste eilanden van Frankrijk

Wat zijn eilanden toch fijne bestemmingen! Vooral als je de neiging hebt om je verlanglijstje voor dingen om te doen al snel veel te vol maakt tijdens een vakantie. Voor de kust van Frankrijk vind je heel veel bijzondere eilanden. We hebben er tijdens onze reizen al veel van bezocht. Wat zijn nu de mooiste Franse eilanden? In dit artikel een overzicht van niet te missen eilanden, onder meer voor de kust van Bretagne en in de Middellandse Zee.

Mont Saint-Michel

Mooiste eilanden

Het meest iconische Franse eiland is de rotspunt waarop al eeuwenlang een klooster gevestigd is: Mont Saint-Michel, dicht bij de grens van Normandië en Bretagne. Hoewel het een zeer populair eiland is, is het als je buiten het hoogseizoen en vroeg op de dag gaat goed mogelijk om in relatieve rust alle hoogtepunten van het eilandje te bekijken. Het is nog steeds en bijzondere ervaring om door de oude gangen van de abdij te lopen en je voor te stellen hoe het leven zich hier vroeger voltrok. Bovendien is het uitzicht van boven op het terras voor de abdijkerk onvergetelijk. Wil je de Mont Saint-Michel op een andere manier leren kennen dan is het ook mogelijk om te gaan wadlopen op de uitgestrekte zandvlaktes rondom het eilandje.

Île de Bréhat

Mooiste eilanden - Bréhat

Aan de noordkant van Bretagne ligt het Île de Bréhat dat in de volksmond de bijnaam bloemeneiland heeft gekregen. En dat is niet voor niets, want van de lente tot de herfst kun je er terecht voor kleurrijke bloemen, zowel in het wild als in de tuinen van de lokale bewoners. Het eiland is toegankelijk via een voetveer iets ten noorden van Paimpol. Op het eiland kom je voornamelijk voor de natuur, naast de bloemen ook de ruige rotskust. Je kunt er prachtige fietstochten en wandelingen maken. Een geliefd doel is bijvoorbeeld de vuurtoren aan de noordkant van het eiland, de Phare du Paon.

Ouessant

Mooiste eilanden - Ouessant

Nog zo’n bijzonder eiland in Bretagne bevindt zich helemaal aan de westkant. Het is daarmee ook het meest westelijke puntje van Europees-Frankrijk. Het is alleen te bereiken met voetgangersboten, die afvaren vanaf Camaret, Le Conquet, Lanildut en Brest. Onderweg passeer je de Molène-archipel, en heb je kans om zeehonden en dolfijnen te zien zwemmen. Op het eiland zelf vind je ruige natuur, met rotsachtige kusten en uitzicht op verschillende vuurtorens. Het eiland leent zich perfect voor het maken van lange wandelingen en fietstochten. Ter plekke kun je gemakkelijk een fiets huren.

Îles de Glénan

Als er een plek in Frankrijk is waar je je heel ergens anders waant dan is het hier. Met goudgele zandstranden en atol-achtige kusten missen alleen nog de palmbomen in de tropische sfeer. Het belangrijkste eiland is het Île Saint-Nicolas, waar je enkele gebouwen vindt waaronder een tweetal restaurants. Er zijn geregelde veerdiensten vanaf diverse plekken aan de Zuid-Bretonse kust, waaronder vanaf Concarneau. Voor een nog authentiekere ervaring is het ook mogelijk om een zeilboot te huren of mee te gaan op begeleide zeiltochten langs de archipel.

Belle-Île-en-Mer

Iets verder naar het oosten vind je dit ‘mooie eiland in de zee’. Het is het grootste Bretonse eiland en dan ook de ideale bestemming om meerdere dagen door te brengen. Het hele jaar door kun je er vanaf Quiberon met de auto, lopend of met de fiets komen. Op het eiland zelf kun je ook eenvoudig een auto of fiets huren. Niet te missen bezienswaardigheden zijn onder meer de vuurtoren Grand Phare vanwaar je een weids uitzicht hebt over het eiland en de zee, de rotsen bij Port Coton, de citadel van Vauban en de verschillende dorpjes.

Île d’Yeu

Voor de Vendéekust ligt het mooie eiland Île d’Yeu. De noordoostkant van het eiland heeft fijne zandstranden, de andere kant voornamelijk rotsachtige kust. De meest gebruikte manier om op het eiland te geraken is via de boot vanuit Saint-Gilles-Croix-de-Vie of La Barre-de-Monts. Het is voral een eiland om te genieten van de stranden en het water, maar er zijn ook enkele bezienswaardigheden, zoals een middeleeuws kasteel en een citadel.

Île de Ré

Mooiste eilanden - île de Ré

Een van de populairste vakantie-eilanden van de Fransen is Île de Ré, voor de kust bij La Rochelle. Het is een van de grootste eilanden van het land en heeft het jaar door een prettig klimaat: in de zomer niet te warm door de aanwezigheid van de zee, in de winter daardoor juist niet te koud. Er is veel te doen, naast mooie zandstranden vind je er schilderachtige dorpen met leuke haventjes. Ook zijn er monumenten te bezoeken zoals vestingwerken, vuurtorens en kerken.

Îles d’Hyères

We maken een sprong naar het zuiden, om in de Middellandse Zee uit te komen. Ook hier zijn verschillende mooie eilanden te bezoeken. De Îles d’Hyères zijn een groep eilanden onder de kust ten oosten van Toulon. De groep bestaat uit drie eilanden, Porquerolles, Port-Cros en Le Levant. Daarvan is de eerste de grootste. Daarnaast ligt Port-Cros, wat in z’n geheel een natuurgebied vormt. Het eiland Le Levant is slechts beperkt toegankelijk.

Îles du Frioul

Mooiste eilanden - Marseille

Als je op stedentrip bent in Marseille is het een leuk idee om eens de Frioul-eilanden te bezoeken. Het bestaat uit in totaal vier eilanden, waaronder het bekende If. het kasteel op die laatste, Het Château d’If, is vooral bekend door het boek van Alexandre Dumas, De graaf van Monte-Cristo. De eilanden hebben een lange geschiedenis, waaronder voornamelijk militaire feiten. Ook werden hier schepen in quarantaine geplaatst voor ze de haven van Marseille mochten binnenkomen. Hoogtepunt is het kasteel van If, een soort Frans Alcatraz. Op het gevangeniseiland hebben diverse gevangenen gezeten, van illustere rijke figuren tot arme sloebers.

Corsica

Mooiste eilanden - Corsica

Het Île de Beauté is het meest bijzondere Franse eiland. Aan een week heb je niet genoeg om alle hoogtepunten van Corsica te ontdekken. In het binnenland kom je hoge bergtoppen tegen waaronder de bekende Monte Cinto. Aan de kust zijn gouden zandstranden te vinden maar ook ruige rotskusten. En dan heb je ook nog schilderachtige dorpen en stadjes met ontelbaar veel monumenten. En dat alles onder en stralende mediterrane zon en sfeer. De cultuur is een opmerkelijke mengeling tussen Frankrijk en Italië. Zo vind je in de regionale keuken veel pasta maar ook allerlei zeevruchten en vis. Als je de kans hebt, maak dan ook een boottochtje naar het natuurpark Scandola. Corsica, of Corse in het Frans, bereik je het gemakkelijkst met het vliegtuig. Ben je met eigen vervoer zoals een camper of auto, dan is het mogelijk om vanaf onder meer Nice en Marseille af te varen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant