gorges-ardeche
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

De mooiste dorpen in de Ardèche

De Ardèche is een prachtige streek tussen de Alpen, de Provence en het Centraal Massief. Dit departement aan de westoever van de Rhône heeft alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Een heuvelachtig landschap, riviertjes, meren, en heel veel leuke stadjes en dorpen. Het departement heeft een keurmerk in het leven geroepen waaraan je de meest bijzondere dorpjes kunt herkennen: Villages de Caractère. Momenteel mogen 20 dorpen dit label dragen, en ze zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. In deze blog licht ik er een aantal voor je uit.

Streektips

Zelf ook naar de Ardèche met vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Antraigues sur Volane

Foto: M. Rissoan/ADT07

Een prachtig klein pareltje in de Ardèche, dat is Antraigues sur Volane. Het middeleeuwse dorp ligt op een heuveltje, temidden van een streek die bekend staat om z’n vulkanische oorsprong. In de omgeving loopt een route langs enkele hoogtepunten, het Circuit ‘Découverte des basaltes’.

Balazuc

Foto: ADT Ardèche

Balazuc, aan de oever van de rivier de Ardèche, behoort tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het middeleeuwse centrum is pittoresk, en heeft als hoogtepunten nog de eeuwenoude versterkingen, een donjon en een kasteel. Ook de moeite waard is het Muséum de l’Ardèche, met honderden fossielen die in de omgeving gevonden zijn. Beneden bij de rivier vind je een strand waar je kunt genieten van een frisse duik in een fantastische omgeving.

Désaignes

Foto: Désaignes.fr

Al in de oudheid was er op deze plek een kleine nederzetting. In de middeleeuwen groeide het uit tot een van de belangrijkste steden van de omgeving, met zo’n 3.000 inwoners. Nu wonen er in het dorp nog slechts zo’n 500 mensen. Een bezienswaardigheid is het kasteel uit de veertiende eeuw. Ook zijn er nog drie middeleeuwse poorten overgebleven.

Jaujac

Foto: Jaujac.fr

Bijzonder aan dit dorpje is dat het in tweeën wordt gedeeld door het riviertje Lignon. Elk van de twee delen van het dorp heeft zijn eigen charme. Maar het dorp is vooral het bezichtigen waard vanwege het hele plaatje, tegen een mooie achtergrond van de heuvels en de rivier. Er zijn verder maar liefst drie kastelen in Jaujac, waarvan eentje uit de twaalfde eeuw.

Labeaume

Foto: Foto: ADT Ardèche/B Giorgetti

Labeaume heeft niet zo’n historisch karakter als bijvoorbeeld Balazuc of Vogüé, maar was een van die dorpjes die in de loop der eeuwen afgelegen lagen en niet tot grote bloei kwamen, ook door het ontbreken van een invloedrijke graaf. Daarentegen is dit plaatsje beroemd vanwege de hunebedden, in Frankrijk dolmens genoemd. Er zijn er maar liefst minstens 142 gevonden op het grondgebied van Labeaume. Dat is meer dan enig andere gemeente in Europa er heeft.

Saint Montan

Foto: On-visite/ADT07

Dit historische dorp verscholen tussen bossen en heuvels is vernoemd naar een vijfde-eeuwse kluizenaar die hier tientallen jaren in een grot gewoond zou hebben. Je vindt er een prachtig gerestaureerd kasteel, en een schilderachtig middeleeuws centrum met straatjes, steegjes, poortjes en oude huizen.

Thueyts

Foto: ADT07

Een plek waar al voor het begin van de jaartelling mensen woonden. Vandaag de dag vind je er nog vele oude huizen, waarvan sommige uit de renaissance-tijd. In het kleine museum ‘Ardèche d’autrefois’ wordt in een authentiek huis uit de achttiende eeuw aan de hand van meer dan duizend voorwerpen het leven in vroeger tijden uitgebeeld.

Vogüé

Foto: ADT Ardèche/M. Rissoan

Vogüé ligt in een bocht aan de rivier de Ardèche en dankt de aantrekkingskracht en het label als een van de mooiste plekjes van de streek aan die ligging maar ook aan de vele monumenten. Je kunt er heerlijk dwalen door oude straatjes en moet ook zeker een bezoek brengen aan het twaalfde eeuwse Château de Vogüé dat boven het dorp uitsteekt.

Andere Villages de Caractère

De overige Villages de Caractère in de Ardèche zijn Ailhon, Alba la Romaine, Banne, Beauchastel, Boucieu Le Roi, Chalencon, Chassiers, Meyras, Naves, Rochemaure, Saint-Vincent de Barrès en Vinezac.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant