Mooiste dorpen van Frankrijk

Ontdek de mooiste dorpen van Frankrijk

Mooie dorpen zijn er heel veel in Frankrijk. Maar wat zijn nu de mooiste? Een antwoord op die vraag is natuurlijk altijd subjectief. Want wat de een mooi vindt, vindt de ander te druk of niet interessant. En over die drukte gesproken, het tijdstip waarop je een dorp bezoekt maakt ook heel veel uit voor je beleving van het dorp, hoe mooi je het vindt. Onze selectie van de mooiste dorpjes van Frankrijk is dan ook vooral een uitnodiging om zelf te ontdekken welke dorpen jij nu het mooist vindt. Laat het ons vooral weten op social media of in de reacties hieronder!

Labastide-d’Armagnac, Landes

Labastide d

Bastides heb je heel veel in Zuidwest-Frankrijk, maar dit is wel een van de mooiste. Je zit hier op de grens van de Armagnac-streek met veel wijngaarden en Les Landes, bekend vanwege z’n uitgestrekte bossen. Het dorp werd gesticht in de dertiende eeuw, en is zoals de meeste andere bastides opgebouwd volgens een strak stratenplan, met een groot marktplein in het midden. Om het plein zijn de voor een bastide typische arcades, bestaande uit woningen boven een bogengalerij. Tegenwoordig vind je op dit soort pleinen vaak gezellige terrassen en leuke winkeltjes. Zo ook in Labastide-d’Armagnac, waarbij natuurlijk ook een armagnacwinkeltje niet mag ontbreken. Naast de sfeervolle straten, de middeleeuwse kerk en het leuke marktplein, vind je een andere bezienswaardigheid een stukje buiten het dorp. De Notre Dames des Cyclistes is een bijzonder kerkje dat geheel aan de wielrennerij is gewijd. Aan de wanden hangen allerlei wielrenshirtjes, en het is gebruikelijk dat er aan het begin van de Tour de France gebeden wordt voor een goed verloop van de wedstrijd.

Villefranche-de-Conflent, Pyrénées-Orientales

Villefranche

Een van de mooist gelegen vestingstadjes van Frankrijk is Villefranche-de-Conflent. In de middeleeuwen was dit de hoofdstad van de streek Conflent en om die reden al voorzien van verdedigingswerken. Toen het stadje ingenomen werd door de Fransen werd het door Vauban voorzien van nog stevigere versterkingen en kwam er een burcht bovenaan de helling, het Fort Libéria. Tegenwoordig is het een gezellig dorp met sfeervolle straten en pleintjes en bovendien vertrekpunt voor de Train Jaune, een toeristische trein die verder de Pyreneeën in leidt. Maar de Train Jaune en Fort Libéria zijn niet de enige bezienswaardigheden die er in en om het stadje te vinden zijn. Iets verderop ligt bijvoorbeeld ook nog de Grotte des Canalettes met allerlei fraaie vormen in het kalkgesteente. Niet te missen in de streek zijn verder het dorp Eus, Prades en de rotsformaties bij Ille-sur-Têt.

Marville, Meuse

Marville

Marville ligt helemaal in het noorden van Frankrijk maar heeft een Zuid-Franse uitstraling. Dat komt deels door de geschiedenis: ooit was het dorp namelijk in bezit van de Spanjaarden, waardoor veel van de huizen in het centrum in de Spaanse renaissancestijl zijn gebouwd. De gevels zijn mooi gerestaureerd met veel kleurrijke luiken en stijlvolle lantaarns. Het is een leuk dorp om doorheen te wandelen en de geschiedenis in je op te nemen. Ontdek bijvoorbeeld het Maison du Chevalier Michel uit 1520 met een schitterende gebeeldhouwde loggia, of verderop een verblijf van de monniken van Orval uit 1518. Ook de begraafplaats van het dorp is de moeite waard, dit heeft een oud gedeelte met mooi beeldhouwwerk.

Entrevaux, Alpes-de-Haute-Provence

Entrevaux

Een citadel op een rots, oude stadspoorten en een fraaie ligging aan de snelstromende helderblauwe rivier Var zijn de troeven van dit mooie dorp aan de zuidkant van de Mercantour, niet ver van Castellane en de beroemde Gorges du Verdon. Entrevaux heeft eeuwenoude stadsmuren en poorten, gebouwd in een tijd dat de dreiging hier voornamelijk vanuit Italië kwam. Bij de Porte d’Italie vind je dan ook nog steeds een koppel kanonnen staan opgesteld, hoewel die tegenwoordig natuurlijk een decoratief doel hebben. In de zeventiende eeuw was het Vauban die bij de al bestaande versterkingen ook nog eens een citadel op de rotspunt boven het dorp vestigde. Deze heeft lang dienstgedaan, nog in de Eerste Wereldoorlog werden er hier krijgsgevangen officieren opgesloten. Het fort is met een inspannende wandeling van een minuut of tien vanuit het dorp te bereiken en biedt een mooi uitzicht over de omgeving.

Domme, Dordogne

Domme

Er zijn veel leuke dorpen in de Dordognestreek, daarom is het ook lastig om de allermooiste uit te kiezen. Wat ons betreft hoort Domme absoluut op de lijst. Het oude bastidedorp heeft tal van monumenten, een bijzondere grot onder het dorp, en je hebt er een weids uitzicht over het dal van de Dordogne. Daarnaast vind je er enkele goede restaurantjes waar je kunt genieten van alles wat de streek op culinair vlak te bieden heeft. Via een rondwandeling door het dorp kun je kennismaken met de bijzondere geschiedenis. Ontdek de muren en de bijzonder stevig ogende Porte des Tours, de statige middeleeuwse huizen aan de Grand Rue, het openbare park en de resten van een kasteel, en natuurlijk het grandioze uitzicht vanaf het belvedère.

Autoire, Lot

Autoire

Ook de naburige streek Lot heeft veel te bieden qua mooie dorpen. Je vindt er oude bastidedorpen, middeleeuwse plaatsen langs de rivier, kastelen, de bedevaartplaats Rocamadour. Het mooist vonden wij echter Autoire, iets verderop. Dit middeleeuwse dorp heeft naast sfeervolle straten en oude monumentale huizen nog een bijzonderheid: de ligging in een keteldal, met aan het eind een waterval en de ruïnes van een middeleeuws kasteel tegen de rotsen. Daarom is het een ideale plek om natuur en cultuur te combineren. Er is een schitterende wandelroute die je vanuit het dorp eerst naar de waterval en vervolgens via het Château des Anglais weer terug naar het dorp voert. Onderweg heb bijna de hele tijd mooi uitzicht op het dorp, waar je veel huizen met vakwerkgevels vindt.

Eguisheim, Elzas

Eguisheim

Het mooiste wijndorp in de Elzas? Wat ons betreft is dat Eguisheim. Eigenlijk lijken de meeste dorpen in de Elzas nogal op elkaar: gezellige straten met kleurrijke vakwerkhuizen, overal omringd door wijngaarden, een bijzondere geschiedenis. Eguisheim is wat dat betreft geen uitzondering. Bijzonder is de ronde vorm van het stadje. Leuk is het om een rondje te lopen via de Rue du Rempart en vervolgens het centrum verder te verkennen. Het is een fotogeniek dorp, met talloze vakwerkhuisjes en in het midden de restanten van een middeleeuws kasteel. In het jaar 1002 werd hier de latere Paus Léon IX geboren, de kapel tegen het kasteel aan is aan hem gewijd. Om Eguisheim liggen enkele van de beste wijngaarden van de streek, het is dus ook een prima plek om een wijnproeverij te doen. Na afloop moet je ook zeker nog even gaan kijken bij de Trois Châteaux hoog op de flanken van de Vogezen. Het gaat hierbij om drie torens die samen een groot kasteel vormden. Van boven heb je een mooi uitzicht over Eguisheim en de uitgestrekte wijngaarden.

Labeaume, Ardèche

Labeaume

Aan de oever van de rivier La Baume in het departement Ardèche, tegen een steile rotsachtige helling, ligt het kleine dorp Labeaume verscholen. Je vindt er nauwe straatjes, leuke pleintjes, en in de rivier kun je lekker zwemmen. In en rond de rivierkloof lopen verder allerlei spannende wandelpaden. Aan de overkant van de rivier begint bijvoorbeeld ook een wandeling langs allerlei prehistorische dolmens. Het dorpje verder is niet al te groot en er zijn ook geen grote monumenten of meeslepende historische feiten rondom de plek. Toch is het een bezoek waard, alleen al vanwege de bijzondere sfeer die er hier tussen de rotswanden hangt. Aan het centrale plein zit bovendien een prima bistrot de pays, nog een reden voor een bezoek.

Les Baux-de-Provence, Alpilles

Les Baux-de-Provence

De Provence telt veel leuke dorpjes, maar dit is wel een uitschieter. Lekker slenteren onder de Provençaalse zon, genieten van een ijsje of een Pan Bagnat, struinen door winkeltjes die boordevol staan met aardewerk, lavendelzeep en olijfolie, een bezoek aan Les Baux-de-Provence is een lust voor het oog. Het dorp heeft bovendien een bezienswaardigheid van formaat: de ruïnes van het middeleeuwse kasteel dat ooit een van de belangrijkste en grootste van de streek was. In het kasteel worden allerlei voorstellingen georganiseerd, bovendien heb je een weids uitzicht over het dorp en de omgeving, tot aan de zee toe.

Barfleur, Normandië

Barfleur

We maken een sprong naar de andere kant van het land. Aan de oostkant van het schiereiland Cotentin in Normandië ligt namelijk de charmante vissershaven Barfleur. Ooit ook een plek van betekenis, als een van de grootste havens van Normandië, enkele eeuwen geleden. Het was de plek vanwaar Richard Leeuwenhart naar Engeland vertrok om de troon op te eisen. Tegenwoordig is het een verstild dorp waar je heerlijk naar de vissers kunt kijken die hun vangst aan land brengen. Of geniet van een mosselpannetje op een terrasje aan de kade. Enkele van de bezienswaardigheden zijn onder meer de kerk, de oude post van de reddingsmaatschappij, enkele huizen uit de renaissancetijd en een wit vuurtorentje aan de overkant van de baai.

Pont-Aven, Bretagne

Pont-Aven

Als er een dorp van deze lijst schilderachtig te noemen is, dan Pont-Aven. Dit dorp werd namelijk bekend als trekpleister voor schilders uit de negentiende eeuw. In die tijd begon men veel in de openlucht te schilderen, en met de komst van spoorlijnen werd Bretagne ineens gemakkelijk bereikbaar vanuit Parijs. Schilders als Paul Gauguin en Émile Bernard waren onder de indruk van het dorp en de nabije omgeving, en in hun kielzog kwam een hele groep schilders mee. Ze schilderden de bootjes, de oude huizen, en vooral het Bois d’Amour, een romantisch bos aan de oever van het riviertje dat door Pont-Aven stroomt. Niet te missen is het plaatselijke museum, waar veel van de werken die rondom het dorp gemaakt zijn nu te bewonderen zijn.

Salers, Cantal

Salers

In het hart van de Cantal ligt de grootste stratovulkaan van Europa. Uitgedoofd weliswaar, maar het landschap is gevormd door vulkanische activiteit lang geleden. Aan de westkant van het gebergte, waarvan de Puy Mary met 1783 meter de hoogste top is, ligt het dorp Salers. Bekend vanwege de gelijknamige koe en kaas, en er is ook nog een gentiaan-drankje naar vernoemd. Maar de belangrijkste reden waarom je hier heen moet, zijn de talloze natuurstenen huizen waarvan veel nog in originele staat zijn, rechtstreeks uit de renaissancetijd. Dat betekent: fraai versierde gevels, torentjes, trappen en portalen. In de gezellige authentieke straatjes zijn diverse goede eetgelegenheden te vinden. Bovendien is het dorp een mooie uitvalsbasis om de rest van deze onbekende en dunbevolkte streek te verkennen.

Les Plus Beaux Villages de France

Een tip om het je makkelijk te maken de mooiste dorpen te vinden. Er bestaat in Frankrijk sinds 1982 een organisatie die tot doel heeft om de mooiste dorpen samen te brengen onder het label Les Plus Beaux Villages de France. Inmiddels zijn er ruim 160 die aan alle criteria voldoen en dit label mogen voeren. Enkele van die criteria zijn bijvoorbeeld: minder dan 2.000 inwoners, minstens twee officiële monumenten op het grondgebied, zich conformeren aan kwaliteitseisen van het label. Je herkent de ‘Plus beaux villages’ aan het bordje met het logo van de organisatie dat bij het naambord van het dorp is bevestigd. Ook vind je ze terug op de website van de organisatie.

Petites cités de caractère

Nog zo’n label is de aanduiding Petite cité de caractère. Als je in zo’n dorp komt dan weet je dat er wat te zien is, meestal op het gebied van geschiedenis en oude architectuur. Het label verenigt leuke stadjes en dorpjes van maximaal 6.000 inwoners, die iets bijzonders hebben te bieden qua cultureel erfgoed. Meer dan tweehonderd plaatsen in Frankrijk vallen onder dit label.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant