Alpes-de-Haute-ProvenceBouches-du-RhôneProvence-Alpes-Côte-d'AzurVarVaucluse

De 10 mooiste dorpen van de Provence

Het is eigenlijk een onmogelijke taak: de 10 mooiste dorpen in de Provence op een rijtje zetten. Want in feite verdienen veel meer dan 10 dorpjes een plekje in deze top-10. En vrijwel elk Provençaals dorp heeft een bijzondere ligging, mooie oude huisjes, een rijke geschiedenis… Daarom kan het haast niet anders dan dat je na het bekijken van deze top-10 vast nog wel een dorpje zult missen. Laat dat dan in elk geval even weten in de reacties hieronder, inclusief natuurlijk de reden waarom dat dorpje eigenlijk ook in deze lijst zou moeten staan.

Streektips

Zelf naar de Provence op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Gordes
Op de meeste lijstjes van mooiste dorpen in de Provence komt Gordes wel voor, en dat is geen wonder. Het in terrassen opgebouwde dorp steekt mooi uit boven de omgeving, en het trekt ieder jaar weer vele toeristen. Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is de kerk op de top van de heuvel.

Roussillon
De okerrode stenen maken van dit dorp een bijzondere bestemming. De nabijgelegen okergroeve kun je bezoeken, en vanuit het dorp heb je een prachtig uitzicht op de Provence, met onder meer de Mont-Ventoux.

Moustiers-Sainte-Marie
Moustiers ligt prachtig in een soort halve cirkel tegen de rotswanden aan, aan het beginpunt van de Gorges du Verdon. Het dorp staat bekend om zijn aardewerk.

Moustiers-Sainte-Marie

Montbrun-les-Bains
Het kuuroord Montbrun-les-Bains is prachtig gelegen, zowat aan de voet van de Mont-Ventoux, en heeft pittoreske middeleeuwse huizen en straatjes. Boven het dorp uit torent de ruïne van het oude kasteel.

Montbrun-les-Bains

Èze
Het eeuwenoude stadje Èze in de Provence, gelegen op een uitstekende rotspunt, biedt een overweldigend uitzicht over de Middellandse zee en de omliggende kust. Hoewel er meer mooie kustplaatsjes in Frankrijk zijn, gooit Éze absoluut hoge ogen als het gaat om de vraag wat nu écht het mooiste plaatsje aan de Franse kust is.

Het indrukwekkend gelegen dorp Èze.
Het indrukwekkend gelegen dorp Èze.

Ansouis
Allen al om het kasteel uit de 10e eeuw is Ansouis de moeite van het bezoeken waard. Tel daarbij op de vele sfeervolle huisjes en een indrukwekkend kerkje, en je ontkomt er haast niet aan om dit dorp ook in de lijst van mooiste dorpen op te nemen.

Crestet
Boven Vaison-la-Romaine vind je dit karakteristieke dorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het dorpje, dat tegen een helling aan gebouwd is, wordt gedomineerd door de ruïnes van een kasteel uit de negende eeuw – daarmee een van de oudste van de streek.

Foto: Frankrijk Puur

Ménerbes
Dit dorp dankt zijn roem deels aan schrijver Peter Mayle, die hier zijn bestseller A Year in Provence schreef. Maar er is meer, want naast prachtige huizen vind je hier bijvoorbeeld ook, jawel het bestaat: een kurkentrekkermuseum, een citadel en een klooster.

Bargème
Het middeleeuwse kasteel, nu een ruïne, is een van de grootste bezienswaardigheden van dit dorp. Daarnaast vind je er een mooie kerk, verschillende sfeervolle straatjes, twee kapelletjes, en verdedigingswerken om het dorp heen.

Oppède-le-Vieux
Een beetje verscholen tussen de bomen en overwoekerd door groen: Oppède is een uniek, verstild plekje in de Provence. Je vindt hier een mooi, fotogeniek kerkje en de ruïnes van een oud kasteel.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Ook niet overslaan als je in de buurt bent , Beaumes de Venise , mooi klein dorpje met een typische Bar/ Restaurant dorps Cafe in de hoofdstraat in een prachtige omgeving tussen de wijnvelden gelegen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant