Occitanie

15 van de mooiste dorpen van Occitanië

Het heeft een oppervlakte dat vergelijkbaar is met Ierland, omvat dertien departementen en je vindt er een enorme diversiteit aan landschappen. Occitanië telt bovendien ongelooflijk veel mooie dorpen. Het is haast niet te doen om hier de allermooiste uit te kiezen. Zo vind je hier alleen al 45 Plus Beaux Villages de France. Maar dat zijn niet de enige sfeervolle dorpjes. In dit artikel zetten we vijftien dorpen op een rijtje waar we zelf geweest zijn en die we het mooist vonden. Dwaal rond in de geschiedenis van de tempeliers en katharen, laat je meevoeren door smalle straatjes, sta even stil in de tijd en geniet met volle teugen.

Streektips

Zelf ook naar Occitanië op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Rocamadour, Lot

Laat je niet foppen door de op het eerste oog verborgen ligging van dit bijzondere dorp. Rocamadour is wereldwijd en al eeuwen bekend, en na Lourdes zelfs de meest bezochte bedevaartplaats van Frankrijk. Dit is dan ook een dorp om vroeg te bezoeken, want ook onder toeristen is het een populaire pleisterplaats. En geef ze eens ongelijk, met de sfeervolle straatjes die tegen de rotsen zijn aangeplakt en de zeven eeuwenoude kerken en kapellen die je kunt bezoeken.

Autoire, Lot

Wil je je batterijen liever opladen midden in de natuur? Dan is het dorp Autoire, dertig minuten verderop, een aanrader. Tegen een spectaculair decor van een groen keteldal ligt dit dorpje met slechts 350 inwoners. Als je door Autoire slentert herken je de typische bouwstijl uit deze streek, met geelgrijze natuurstenen huizen en vakwerkgevels en leuke dorpjes. Vlak buiten het dorp kun je je onderdompelen in de natuur tijdens een wandeling naar de waterval, die zich van de kalkstenen kliffen naar beneden stort.

Saint-Cirq-Lapopie, Lot

Als het woord ‘pittoresk’ ergens opgaat, dan is het wel in de knusse straatjes van het hooggelegen Saint-Cirq-Lapopie. Dit dorp is, net als Autoire, een van de Plus Beaux Villages de France en als je rondslentert tussen de middeleeuwse huizen, gezellige terrasjes en kunstateliers begrijp je direct waarom. Klauter je boven op de ruïnes van het oude kasteel, dan wordt je getrakteerd op een weids uitzicht over het dal van de Lot, die diep onder het dorp zijn weg zoekt. Ook voor Saint-Cirq-Lapopie geldt dat je het dorp het beste vroeg of in het laagseizoen kunt bezoeken, want het is een van de meest bezochte plekjes in de streek.

Aiguèze, Gard

In het uiterste oosten van Occitanië, op de grens met de Ardèche, vind je nog zo’n hooggelegen pareltje boven een rivier. Vanuit het dorp Aiguèze kijk je diep de Gorges de l’Ardèche in, waar de rivier kronkelend tussen de beboste kliffen verdwijnt. Al in de elfde eeuw werd op deze plek een fort op de rotsen gebouwd, waarvan je nu nog steeds enkele muren en torens kunt bekijken.

Fourcès, Gers

Bastidedorpjes zie je veel in dit gedeelte van Frankrijk. De meeste van deze middeleeuwse dorpen hebben een kaarsrecht stratenplan, dus tijdens een bezoek aan Fourcès zal je direct opvallen dat dit dorp in een bijna perfecte cirkel is gebouwd. In het midden van het dorp stond vroeger een kasteel, waar de huizen omheen zijn gebouwd. Neem in dit kleine dorp de tijd om rustig rond te kijken, te vertragen en wandel even naar de brug over de rivier, voor een idyllische blik over de oude kasteelmuren.

Larressingle, Gers

Als je Larressingle voor het eerst ziet liggen, heb je misschien het idee dat je een stuk zuidelijker in de vestingstad Carcassonne bent beland. Door de hoge muren en solide torens wordt Larressingle dan ook regelmatig aangeduid als “klein Carcassonne van de Gers”. Als je binnen de muren staat, is het niet moeilijk om je mee te laten voeren door de eeuwenlange geschiedenis van dit kleine, maar indrukwekkende dorp.

Cordes-sur-Ciel, Tarn

In het hart van Occitanië kun je Cordes-sur-Ciel al van verre zien liggen. Het oude centrum reikt vanaf de top van een heuvel richting de hemel. Terwijl je door de oude straatjes omhoog wandelt kun je je vergapen aan de vroegere rijkdom van het dorp, nog steeds zichtbaar in de imposante huizen met gotische bouwstijl. Strijk ook vooral even neer op een van de muurtjes aan de rand van de stad, om onder het genot van een drankje of ijsje van de omliggende heuvels te genieten.

Peyre, Aveyron

In de schaduw van het Viaduc de Millau vind je een van de Plus Beaux Villages van het departement Aveyron: Peyre. Ingeklemd tussen steile rotsen en de rivier Tarn kun je rondslenteren tussen middeleeuwse huizen en de zeventiende eeuwse kerk bekijken. Hoewel verderop het verkeer over het enorme viaduct raast, heb je het gevoel dat je hier ver weg van alles en iedereen bent.

La Couvertoirade, Aveyron

Zodra je de poorten van La Couvertoirade doorloopt, stap je eeuwen terug in de tijd. Het lijkt wel alsof dit geheimzinnige dorp er precies zo bij ligt als honderden jaren geleden. De tempeliers bouwden hier in de twaalfde eeuw een kasteel, waaromheen een vestingstadje ontstond. Het kasteel is nog steeds te bezichtigen. Onmisbaar is ook een wandeling over de muren van La Couvertoirade.

Saint-Guilhem-le-Désert, Hérault

Er zijn van die pareltjes van dorpen waar je niet omheen kunt. Saint-Guilhem-le-Désert is daar een van. Of je nu wil ronddwalen door de smalle straatjes, geschiedenis wil snuiven of van de Zuid-Franse zon wil genieten op een van de terrasjes op het centrale plein: hier kan het allemaal. Het is een van de Plus Beaux Villages de France en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Olargues, Hérault

In een groen, glooiend landschap, met op de achtergrond het Caroux-Espinousemassief, ligt het charmante dorp Olargues. Een leuke manier om het dorp te bezoeken is op de fiets, via een oude spoorlijn die is omgebouwd tot fietspad. Deze Passa Païs voert je door een schitterend landschap. In Olargues kun je een korte tussenstop maken en je door de nauwe straatjes en steegjes laten voeren.

Minerve, Hérault

Op een kruising van twee rivierkloven ligt het katharendorp Minerve. Naast een dorp met een bijzondere geschiedenis is het ook de naamgever van de wijnstreek Minvervois. Tijdens een bezoek aan Minerve mag je de vestingwerken en een elfde-eeuws kerkje niet missen. En aan het eind van de dag strijk je natuurlijk neer op een terrasje om onder het genot van een lokaal wijntje na te genieten van alle indrukken.

Mirepoix, Ariège

Als er een dorp in Occitanië levendig en kleurrijk is, dan is het Mirepoix. Het kan niet anders dan dat je direct vrolijk wordt als je het centrale marktplein betreedt, met zijn bontgekleurde vakwerkhuizen, sfeervolle terrasjes en prachtige arcades met leuke winkeltjes. Kom je voor gezellige drukte, bezoek Mirepoix dan op de wekelijkse marktdag. Wil je liever rustig door de straatjes van het dorp wandelen, dan is het voor- of naseizoen geschikter.

Lagrasse, Aude

Halverwege de beroemde steden Carcassonne en Narbonne ligt het middeleeuwse Lagrasse. Dit is een van die dorpjes die uitnodigt om gewoon wat door de straatjes te dwalen en te genieten van alles wat er op je pad komt. Hoogtepunten van een bezoek aan Lagrasse zijn de markthal, een oud klooster en de veertiende-eeuwse kerk.

Collioure, Pyrénées-Orientales

Van een heel ander kaliber dan het rustige en schilderachtige Lagrasse is het kustdorp Collioure, op nog geen 25 kilometer van de Spaanse grens. Dit pareltje aan de Côte Vermeille is niet onopgemerkt gebleven bij de hordes toeristen. Maar als je dit dorp buiten het hoogseizoen of wat later op de dag bezoekt, kun je genieten van een eeuwenoud koninklijk kasteel, de zeventiende-eeuwse kerk of het Musée d’Art Moderne de Collioure. Vergeet ook vooral niet om een verfrissende duik te nemen in de Middellandse Zee of een ijsje te eten met uitzicht op de groene uitlopers van de Pyreneeën.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Frieda Verelst zegt:

    Tips ivm Les Alpilles. Prachtige streek, klein maar wel erg druk (té, voor ons) door toeristen bezocht. Mooi, het gezellige stadje St.Rémy en de Romeinse ruïnes van Glanum + het klooster St.Paul de Mausole (Van Gogh). Mooi uitzicht vanaf de Chapelle St. Sixte bij Eygalières. Les Baux vinden we ondoenbaar druk, jammer want indrukwekkend.

  2. Jan leewering zegt:

    Mogen niet ontbreken: okermijnen Rousillon (Provence), Collonges la Rouge (dep. 19 – Corrèze, net iets ten noorden van dep. 46 – Lot); Loubressac (Lot) en als je toch naar Rocamadour gaat: bezoek de magnifique roofvogel show (l’Hospitalet boven Rocamadour) : uit de hele wereld worden hier gewonde en verwaarloosde roofvogels naartoe gezonden om te genezen en later weer in hun natuurlijke habitat te worden vrijgelaten. Prachtige show, en je betaald mee aan het in stand houden van het fragiele roofvogel bestand wereldwijd! Doen!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant