Blik op de Col du Galibier van bovenop de pas

De 10 mooiste bergpassen van Frankrijk

Voor veel wielrenliefhebbers vormen ze letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de Tour de France: de cols waar de wielrenners zich een weg omhoog vechten. Maar de bergpassen van Frankrijk zijn ook gewoon een leuk dagje uit met de auto als je op vakantie in de buurt bent. Een ideale manier om volop van de Franse bergen te genieten, zonder dat je daar fysiek veel moeite voor hoeft te doen. Wat zijn nu de meest bijzondere en spectaculaire Franse cols? Ik zet er 10 voor je op een rijtje.

Col de l’Iséran
De Col de l’Iséran is met ongeveer 2.770 meter hoogte de hoogste bergpas van Frankrijk en zelfs van alle Alpenlanden. De bergpas verbindt het dal Tarentaise met het dal Maurienne, en bovenop de pas vind je een restaurant en een kapelletje. ‘s Winters is een deel van de pas onderdeel van het skigebied Val-d’Isère.

Col Agnel
De op een na hoogste col van de Franse Alpen, de Col Agnel, verbindt Frankrijk met Italië, ten oosten van het Lac de Serre-Ponçon. Vanaf de col heb je uitzicht op onder meer de bijna 4.000 meter hoge La Meije en aan de Italiaanse kant de Monte Viso (3.841 meter).

Col d’Izoard
Ten noordwesten van de Col Agnel, richting Briançon, vind je de Col d’Izoard, een bijzondere bergpas in wat je wel zou kunnen omschrijven als een maanlandschap: kale rotswanden en hellingen vol steenpuin. De Izoard is tientallen keren onderdeel van de route van de Tour de France geweest.

Col du Tourmalet
De Tourmalet is een van de bekendste cols uit de Pyreneeën, en dat is niet voor niets. Het uitzicht is er spectaculair, onder meer op de top van de Pic du Midi. Talloze keren voerde de route van de Tour al over deze bergpas.

Col de la Bonnette
De Col de la Bonnette presenteert zich als de hoogste bergpas van Frankrijk, maar dat moet je met een korreltje zout nemen. De col zelf komt namelijk ‘maar’ tot ongeveer 2.715, en is daarmee dus lager dan de Agnel en de Iséran. Maar vanaf de top van de col kun je nog een rondje om de Cime de la Bonnette rijden, en dan bereik je een hoogte van 2.802 meter. Je hebt er een prachtig panoramisch uitzicht over de zuidelijke Franse Alpen.

Col du Chaussy
Lang niet zo bekend of hoog als de andere alpencols, maar met een indrukwekkend panorama en een sterk staaltje wegenbouw bij de zogenaamde Lacets de Montvernier, een serie van 18 haarspeldbochten die dicht op elkaar zitten. De Col du Chaussy vormt bovendien een alternatieve manier om bij de Col de la Madeleine te komen.

Col du Galibier
Een bergpas die alleen te bereiken is via andere cols, dat maakt de Galibier tot een van de meest gevreesde door wielrenners. Je bereikt hem vanuit het zuiden via de Col du Lautaret of vanuit het noorden via de Col du Télégraphe. De pas reikt tot 2.646 meter hoogte, en biedt een mooi uitzicht over de bergen tussen Briançon en Chambéry.

Col du Glandon
Westelijk van de Galibier vind je de Col du Glandon, een pas van ruim 1.900 meter hoogte en ongeveer 50 kilometer lengte. Het landschap is hier groener en minder ruig dan de cols naar het oosten.

Col de la Cayolle
De Col de la Cayolle ligt op de grens van de departementen Alpes-Maritimes en Alpes-de-Haute-Provence. Het is een wat minder bekende col, met een hoogte van 2.326, in een dunbevolkt gebied. Aan de zuidkant van de col ontspringt de rivier de Var.

Col du Noyer
Een kleine col met een grandioos uitzicht over de bergen van het Parc des Écrins. Als je bij Gap in de buurt zit moet je deze col richting Le Dévoluy absoluut eens rijden.

Foto: Frankrijk Puur

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant