D

De mooiste bergmeren van Frankrijk

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Er is geen leuker wandeldoel in de bergen dan een bergmeer. Tijdens de wandeling kun je je alvast verheugen op een prachtig panorama van een groen, grijs of blauw meer met daaromheen rotsachtige toppen. Er aangekomen bevind je je op de perfecte plek voor een picknick, en de durfals wagen zich al pootjebadend of zelfs zwemmend in het ijskoude water. Kleine visjes die rond je tenen wegspringen, mooie oeverranden met zeldzame bloemen en planten. Meren in de bergen zien er ook elke dag anders uit, al naar gelang het weer. Soms lieflijk glad als een spiegel, soms opgejaagd door de wind, met kleine schuimkopjes. Altijd verrassend en bijzonder. Wat zijn de mooiste bergmeren van Frankrijk die wij hebben bezocht?

Lac Miroir, Queyras

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Dit meer heet niet voor niets ‘spiegelmeer’. Door de ligging is het er vaak windstil en in het meer worden de omliggende bomen en bergtoppen prachtig weerspiegeld. Met name in de herfst is het een plaatje, als de lariksbomen langzaam van heldergroen naar felgeel kleuren. Met een beetje geluk ligt er dan ook al wat sneeuw op de rotsen, wat een kleurrijk geheel oplevert. Het kan er in de zomer best druk zijn, maar aan het begin of eind van de dag vind je genoeg rustige momenten. Buiten het hoogseizoen is het er helemaal rustig. De wandeling ernaartoe neemt zo’n twee uur in beslag en er is zo’n vijfhonderd meter hoogteverschil dat overbrugt moet worden.

Lac d’Allos, Mercantour

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Zowel in de zomer als in de winter een plaatje: het Lac d’Allos in de westelijke Mercantour. Dankzij de goede bereikbaarheid is het een populaire plek, in de zomer is het aantal parkeerplaatsen beperkt. Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het slechts een kleine driekwartier wandelen, vanaf de parkeerplaatsen lager een stukje meer. Bij het meer is een kleine berghut en een kapelletje. Het Lac d’Allos wordt omringd door steile rotswanden en aan de noordkant wordt het meer gedomineerd door de Mont Pelat (3051m).

Lac Foréant, Queyras

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Aan de voet van de Pain de Sucre (3208m) ligt het idyllische Lac Foréant. Dit meer op ruim 2600 meter hoogte wordt omringd door begroeide oevers met zeldzame planten. Aan de oostkant bevindt zich een puinhelling die als een gletsjer langzaam het meer in schuift. Het meer is door een wandeling van ongeveer een uur vanaf de parkeerplaats net onder de Col Agnel via de Col Vieux te bereiken. Als je het pad verder noordwaarts volgt kom je uit in het dal van Ristolas, ten noordwesten van de Mont Viso.

Lac Lauvitel, Écrins

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Volgens velen is dit hét mooiste meer van de Franse Alpen. Over smaak valt niet te twisten, maar het is inderdaad een pareltje. Dat is voornamelijk te danken aan de steile bergen die het meer omringen en de azuurblauwe kleur van het water waarin de omliggende hellingen weerspiegeld worden. Een wandeling van ongeveer anderhalf uur voert je vanaf La Danchère in het dal van de Vénéon naar het ongeveer vijfhonderd meter hoger gelegen meer. Het Lac Lauvitel staat bekend om de vele marmotten die er leven. Grote kans dus dat je er een ziet wegschieten, in het gras of tussen de stenen. Het is een populaire plek, maar kom je in het voor- of naseizoen of vroeg of laat op de dag dan is het er rustig genoeg om ongestoord van de omgeving te kunnen genieten.

Lac Noir, Alpe d’Huez

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Alpe d’Huez staat bekend om de bochtige weg die er naar toe voert en om de prachtige skipistes in de winter. Dat je er ook een moi natuurgebied met een verzameling kleine meertjes hebt is minder bekend. De meertjes liggen op een plateau tussen Alpe d’Huez en Vaujany en je kunt er een mooie wandeling maken. Het mooiste meer is het Lac Noir, het heeft hier wel wat weg van een infinity pool met de verder gelegen bergrug op de achtergrond. Ook een ideale plek om te genieten van een mooie zonsondergang. Je kunt vanaf Alpe d’Huez een klein weggetje nemen waarmee je tot aan de eerste meertjes komt, bij het Chalet du Lac Besson Vanaf daar lopen wandelpaden verder de berghellingen op.

Lac Blanc, Chamonix

Mooiste bergmeren van Frankrijk

De prijs voor het meer met het mooiste uitzicht gaat zonder meer naar het Lac Blanc boven Chamonix. Aan de overkant van het dal liggen de hoogste bergen van Frankrijk, waaronder de Mont Blanc. Het meer bestaat uit twee delen en ligt op ongeveer 2300 meter hoogte en aan de oever ligt een berghut, de Refuge du Lac Blanc. Je komt het snelst bij dit meer via de kabelbaan La Flégère vanaf Chamonix, vanaf het kabelbaanstation is het een uur of twee lopen. Ook de bekende wandelroute Tour du Mont Blanc loopt langs het meer, dan kom je vanaf Tré-le-Champ. Het kan overigens behoorlijk druk zijn hier, omdat het een populair uitstapje is. Als je buiten het hoogseizoen, of vroeg of laat op de dag gaat kun je de drukte wat ontlopen.

Lac de Nino, Corsica

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Ook in Corsica kun je terecht voor mooie wandelingen in de bergen. Het mooiste bergmeer van het eiland bevindt zich wat mij betreft ten zuiden van Albertacce. Het Lac de Nino ligt op een groene hoogvlakte waar wilde paarden grazen. Eromheen vind je een drassig landschap met kleine beekjes en plassen. De omringende rotsachtige bergtoppen geven het een indrukwekkende achtergrond. Je bereikt dit meer met een wandeling van zo’n tweeëneenhalf uur vanaf de Col de Vergio.

Lac d’Aumar, Néouvielle

Mooiste bergmeren van Frankrijk

In het nationaal park van de Pyreneeën liggen veel mooie bergmeren. Een van de mooiste vind je in het natuurreservaat van Néouvielle. Vanaf Saint-Lary-Soulan leidt een kronkelige weg diep de bergen in. Er liggen meerdere meertjes hier. In de zomer kun je overdag met de auto tot aan het Lac d’Orédon komen en kun je vervolgens met een busje verder. Vroeg op de dag en in het hoogseizoen kun je met de auto zelf tot aan het Lac d’Aubert komen. Vanaf hier hoef je enkel even een bultje over om bij het Lac d’Aumar te komen. Een ideaal plekje om te genieten van de mooie natuur en de omringende bergtoppen.

Lac de Gaube, Cauterets

Mooiste bergmeren van Frankrijk

Nog zo’n mooi bergmeer in de Pyreneeën is het Lac de Gaube. Dit is een populaire bestemming bij het dorp Cauterets en het is niet moeilijk te zien waarom. Het meer ligt in een dalkom en wordt omringd door steile rotswanden. Aan het uiterste eind van het meer gaat het dal omhoog in de richting van de Vignemale, de hoogste berg van de Franse Pyreneeën. Aan de oever van het meer is een klein restaurant, en verderop in het dal ligt een berghut. Vanaf Pont d’Espagne is het ongeveer een uurtje lopen naar het meer waarbij je een kleine driehonderd hoogtemeters overbrugt.

Étangs de Fontargente, Ariège

Mooiste bergmeren van Frankrijk

In de bergen van de Ariège liggen veel meertjes verscholen. Het mooist gelegen zijn de Étangs de Fontargente, een verzameling meren aan de grens met Andorra. De meren worden omringd door een groen landschap en rotsachtige bergtoppen. Aan de andere kant zie je de bergpas liggen waarmee je Andorra bereikt. Je komt bij de meertjes via een wandeling van ongeveer anderhalf uur vanaf de Parking du Pla de las Peyres. Deze ligt aan het eind van een smalle, bochtige bergweg in een afgelegen dal.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *