Mooiste bergpassen van Frankrijk - Izoard

Zin in een mooie roadtrip? Voor veel mensen is het een droomvakantie: lekker van plek naar plek reizen, met de auto, motor of camper. Je kunt onderweg rustig de tijd nemen om alle hoogtepunten en bezienswaardigheden te bekijken. ‘s Avonds je tentje opzetten, camper installeren of inchecken bij een landelijk hotel en genieten van een diner met streekgerechten. Langzaam door Frankrijk heen, over de mooiste routes en wegen. Waar kan dat nu het beste? Zeven indrukwekkende autoroutes waar je heerlijk nostalgisch over het platteland van Frankrijk kunt touren.

Route des Grandes Alpes

Mooiste autoroutes - Grandes Alpes

Misschien wel de mooiste route van Frankrijk is de Route des Grandes Alpes. Je reist vanaf het Meer van Genève naar Menton aan de Côte d’Azur en komt daarbij door het schitterende landschap van de Franse Alpen. De route telt ongeveer zeshonderdtachtig kilometer en grote delen ervan dateren al uit 1909. In de loop der tijd is het tracé wat aangepast, onder meer om de drukke gebieden bij Chamonix en Nice te vermijden. De Route des Grandes Alpes is er een van superlatieven. Je komt over de hoogste bergpassen van Frankrijk, langs de mooiste uitzichtpunten. Je kunt de route in een paar dagen rijden, maar leuker is het om er een complete vakantie van een of twee weken aan te wijden, zodat je ook nog eens uit de auto kunt stappen. Mooie stukken waar je bijvoorbeeld van noord naar zuid langs komt zijn de Col de l’Iseran, de Col du Galibier en de Col d’Izoard. Onderweg kun je genieten van leuke dorpen en steden als Bonneval-sur-Arc en Briançon.

Route Napoléon

Mooiste autoroutes - Route Napoléon

Fan van mooie landschappen én geschiedenis? Ga dan in de voetsporen van Napoléon op roadtrip door Zuidoost-Frankrijk! De toeristische Route Napoléon gaat de oude keizer achterna via de route die hij in 1815 nam tijdens zijn terugkeer vanuit Elba via de kustplaats Antibes naar Parijs. Onderweg passeer je enkele van de mooiste plekken van de Provence en Alpen. Zo kom je door Castellane, dat aan de entrée van de spectaculaire Gorges du Verdon ligt en reis je via Digne-les-Bains en Sisteron verder de Alpen in. Ook indrukwekkend zijn de landschappen bij Gap en Corps, en het slotstuk voert langs de imposante rotswanden van de Vercors. Het eindpunt van de Route Napoléon ligt in de fraaie stad Grenoble.

Route des Cols, Pyreneeën

Mooiste autoroutes - Pyreneeën

Een van de meest iconische autoroutes loopt door de Pyreneeën, van kust tot kust. Je kunt zowel aan de westkant bij Hendaye beginnen als aan de oostkant, bij Cerbère. In totaal overbrug je ruim negenhonderd kilometer en passeer je maar liefst vierendertig bergpassen. Als je bij de Atlantische Oceaan begint, kom je eerst door het groene en weelderige Frans Baskenland, met leuke dorpen als Sare en Ainhoa. Een van de hoogtepunten hier is het stadje Saint-Jean-Pied-de-Port, een belangrijke stopplek op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Al snel ga je vervolgens het hooggebergte in bij de Col d’Aubisque, de eerste serieuze bergpas, waarmee je de Hautes-Pyrenées binnenrijdt. Nu volgen de hoogtepunten elkaar snel op, zoals het Cirque de Gavarnie, de Col de Tourmalet en de Col d’Aspin. Na enkele andere bekende passen, zoals de Col de Peyresourde, rijd je vervolgens de groene streek Ariège in. Je komt door de mooie vallei van Bethmale en rijdt door naar kuuroord Ax-les-Thermes. Je pakt een stukje van de Aude mee om af te sluiten in de warme streek Pyrénées-Orientales, ook wel bekend als Frans-Catalonië, aan de mooie en rotsachtige Côte Vermeille.

Route des Volcans d’Auvergne

Mooiste autoroutes - Vulcans

In het Centraal-Massief vind je een bijzonder landschap van slapende vulkanen. De bekendste is de Puy de Dôme, waar je met een treintje omhoog kunt. Maar er zijn nog veel meer bijzondere vulkaantoppen te ontdekken, meer dan tachtig in totaal. Dat merk je vanzelf wanneer je je auto, motor of camper start en de weg opgaat, te beginnen bij Le Mont-Dore. Na een bezoek aan de Puy de Sancy, met kabelbaan bereikbaar, rijd je in de richting van Murat-le-Quaire. Daar vervolg je je weg naar Rochefort-Montagne, Pontgibaud en Orcines. Je passeert dan halverwege het themapark Vulcania, leuk voor een bezoek met het hele gezin. Ook kom je langs de Puy de Pariou, waar je kunt wandelen en een mooi uitzicht hebt op de vulkanische toppen. Tot slot rijd je via de Puy de Dôme en Ceyssat naar Orcival en kom je uiteindelijk terug in Le Mont-Dore. De route is in totaal zo’n 125 kilometer lang, en niet gemarkeerd.

Route des Vins d’Alsace

Mooiste autoroutes - Elzas

De Elzas is een van de meest geliefde wijnstreken van het land. De glooiende hellingen van de Vogezen worden al eeuwenlang gebruikt voor wijngaarden. Aan de voet van die helingen liggen pittoreske dorpen met nog veel traditionele huizen. Een mooie route die dwars door de wijngaarden leidt is de Route des Vins d’Alsace. De route werd in 1953 ingesteld, waarmee het een van de oudste toeristische routes van het land is. Je begint aan de noordkant in Marlenheim en eindigt bij Thann in het zuiden, ter hoogte van Mulhouse. Onderweg passeer je alle belangrijke en mooie wijndorpen en rijd je constant door een fascinerend landschap van wijngaarden. De route telt 170 kilometer en is theoretisch in een dag te rijden, maar dankzij alle schilderachtige plekken kun je er het beste minstens drie dagen voor uittrekken. Een mooie tijd om hier te zijn is de herfst, met de verkleurende hellingen van de Vogezen, of de tijd van Advent vanaf eind november, als de dorpen in kerststemming komen en je er allerlei leuke kerstmarkten vindt.

Corniche des Cévennes

Mooiste autoroutes - Cevennen

Een van de routes met de oudste papieren is de Corniche des Cévennes. Het tracé van deze – nu toeristische – route gaat terug op de route die al in de Klassieke Oudheid werd genomen om van Nîmes naar de oude Gallische stad Anderitum te reizen. In de daaropvolgende eeuwen bleef de weg van belang, onder meer voor handelaren. In de zeventiende eeuw stond de weg bekend als route royale tussen Nîmes en Saint-Flour. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het uiteindelijk een toeristische route. De Corniche des Cévennes volgt met name de D9 en de D260 tussen Florac in het noordwesten en Saint-Jean-du-Gard in het zuidoosten. Onderweg passeer je diverse cols, vanwaar je prachtige uitzichten hebt over de Cevennen.

Route Nationale 7

Mooiste autoroutes - RN7

Nostalgie naar de tijd waarin je nog langzaam door Frankrijk móést reizen, omdat er nog amper snelwegen waren? De Route Nationale 7 is een oude toeristische route die men vroeger nam om vanuit Parijs naar de Côte d’Azur af te reizen voor de zomervakanties. Na de opkomst van snelwegen verloor de route al snel z’n belang en raakten tankstations, restaurants en hotels langs de route grotendeels in verval. Tegenwoordig is het een route die populair is vanwege juist dat nostalgische element en de vergane glorie. Maar de route is ook nog eens veel leuker dan de snelweg vanwege de mooie dingen die je er onderweg kunt zien, zoals interessante dorpen en steden en fraaie landschappen. De mythische route voert je in bijna duizend kilometer vanuit Parijs via onder meer Fontainebleau, Montargis, Nevers, Moulins, Roanne, Lyon, Valence, Montélimar, Avignon, Aix-en-Provence en Fréjus naar Menton. Tegenwoordig is het grootste deel geen N-weg meer, maar worden de delen van de weg beheerd door de afzonderlijke departementen waar de route door leidt, en zijn het dus D-wegen. Waar het tegenwoordig nog wel de N7 heet, gaat het om een nieuw aangelegd stuk naast en soms op de plek van de voormalige N7. Wil je meer weten over de routes nationales in Frankrijk? Lees dan dit artikel.Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *