De mooiste abdijen van Frankrijk

De abdijen en kloosters van Frankrijk, ze behoren tot de mooiste plekjes van het land. In iedere streek vind je ze wel, en vrijwel elk eeuwenoud klooster heeft een veelbewogen geschiedenis. Het ene moment bloeide het kloosterleven, de volgende eeuw kon het echter zomaar gebeuren dat de monniken bruut werden vermoord en de gebouwen met de grond gelijkgemaakt werden. Gelukkig leven we inmiddels in wat vreedzamer tijden, althans, wat de kloosters betreft, en kunnen we nu volop genieten van de mooie plekjes die de monniken in de loop der tijd hebben uitgekozen om zich terug te trekken. Ik zet enkele van de meest bijzondere abdijen van het land voor je op een rijtje.

Abdij van Fontfroide
Deze abdij uit de 11e eeuw, gelegen in een rustige vallei nabij Corbières in de Languedoc, speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Katharen.

(Foto’s: Abbaye de Fontfroide)

Abdij van Cluny
De Abdij van Cluny, ten noorden van Lyon, werd opgericht in de 10e eeuw en groeide uit tot een van de belangrijkste en grootste abdijen van Frankrijk. Tijdens de Revolutie werd een deel van het kloostercomplex vernietigd, maar nog altijd is het een indrukwekkend geheel.

(Foto’s: Olivier Duquesne/Flickr)

Abdij van Fontevraud
Ook al zo’n groot klooster was dat van Fontevraud, nabij Saumur, gesticht aan het begin van de 12e eeuw. Het is de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld en huisvest nu onder meer een luxe-hotel en restaurant.

(Foto’s: Abbaye de Fontevraud)

Abdij van Fontenay
De abdij van Fontenay in Bourgondië ligt in een prachtige groene omgeving, afgezonderd van de rest van de wereld. Hij stamt uit de 12e eeuw en werd gesticht door de mysticus en monnik Bernardus van Clairvaux.

(Foto’s: Abbaye de Fontenay)

Abdij van Senanque
Een van de weinige oude kloosters die ook nog als zodanig in gebruik is, en die bovendien opvalt door de prachtige ligging: midden tussen de lavendelvelden van de Provence. De abdij werd gesticht halverwege de twaalfde eeuw.

(Foto’s: Flickr-Salva Barbera/Francis Manguy)

Abdij van Moissac
Al sinds de zevende eeuw staat er een abdij op deze plek. De gebouwen die er nu nog staan dateren echter uit later tijden, en zijn bijzonder door hun mengeling van de romaanse stijl en de gotiek. Een van de meest bijzondere gedeeltes is het rijk gebeeldhouwde timpaan boven de zuid-ingang van de kerk, uit de twaalfde eeuw. De kloostergang werd rond 1100 gebouwd.

(Foto’s: Pyrenées/Tarn-et-Garonne Tourisme)

Abdij van Mont Saint-Michel
Aan het begin van de achtste eeuw vestigde de eerste christelijke gemeenschap zich op dit eiland voor de kust van Normandië. Later evolueerde het eiland in een bedevaartsoord en werden de religieuze gebouwen uitgebreid. Ook ontstond al snel een dorp aan de voet van de berg met herbergen en gastenverblijven.

mont-saint-michel-8

(Foto’s: Frankrijk Puur)

Abdij van La Chaise-Dieu
In de Auvergne ligt deze mooie abdij van La Chaise-Dieu, onder meer bekend van het klassieke muziekfestival dat hier jaarlijks gehouden wordt. De abdij stamt uit de elfde eeuw en groeide al snel uit tot een belangrijk religieus centrum. Tegen het eind van de zeventiende eeuw werd het klooster getroffen door brand, in de daaropvolgende eeuwen werd het langzaamaan weer in oude staat hersteld.

(Foto’s: Abbaye de La Chaise Dieu)

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

14 reacties op De mooiste abdijen van Frankrijk

 • hallo allen ook Saint antoine L’ abbaye is super leuk vooral als het jaarlijkse fete medievale – st antoine word gehouden. Toen wij er waren hadden ze riddertoernooi met steekspel te paard, allemaal verklede dansers en ambachten uit het verleden etc .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.