De mooiste abdijen van Frankrijk

De abdijen en kloosters van Frankrijk, ze behoren tot de mooiste plekjes van het land. In iedere streek vind je ze wel, en vrijwel elk eeuwenoud klooster heeft een veelbewogen geschiedenis. Het ene moment bloeide het kloosterleven, de volgende eeuw kon het echter zomaar gebeuren dat de monniken bruut werden vermoord en de gebouwen met de grond gelijkgemaakt werden. Gelukkig leven we inmiddels in wat vreedzamer tijden, althans, wat de kloosters betreft, en kunnen we nu volop genieten van de mooie plekjes die de monniken in de loop der tijd hebben uitgekozen om zich terug te trekken. Ik zet enkele van de meest bijzondere abdijen van het land voor je op een rijtje.

Abdij van Fontfroide
Deze abdij uit de 11e eeuw, gelegen in een rustige vallei nabij Corbières in de Languedoc, speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Katharen.

(Foto’s: Abbaye de Fontfroide)

Abdij van Cluny
De Abdij van Cluny, ten noorden van Lyon, werd opgericht in de 10e eeuw en groeide uit tot een van de belangrijkste en grootste abdijen van Frankrijk. Tijdens de Revolutie werd een deel van het kloostercomplex vernietigd, maar nog altijd is het een indrukwekkend geheel.

(Foto’s: Olivier Duquesne/Flickr)

Abdij van Fontevraud
Ook al zo’n groot klooster was dat van Fontevraud, nabij Saumur, gesticht aan het begin van de 12e eeuw. Het is de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld en huisvest nu onder meer een luxe-hotel en restaurant.

(Foto’s: Abbaye de Fontevraud)

Abdij van Fontenay
De abdij van Fontenay in Bourgondië ligt in een prachtige groene omgeving, afgezonderd van de rest van de wereld. Hij stamt uit de 12e eeuw en werd gesticht door de mysticus en monnik Bernardus van Clairvaux.

(Foto’s: Abbaye de Fontenay)

Abdij van Senanque
Een van de weinige oude kloosters die ook nog als zodanig in gebruik is, en die bovendien opvalt door de prachtige ligging: midden tussen de lavendelvelden van de Provence. De abdij werd gesticht halverwege de twaalfde eeuw.

(Foto’s: Flickr-Salva Barbera/Francis Manguy)

Abdij van Moissac
Al sinds de zevende eeuw staat er een abdij op deze plek. De gebouwen die er nu nog staan dateren echter uit later tijden, en zijn bijzonder door hun mengeling van de romaanse stijl en de gotiek. Een van de meest bijzondere gedeeltes is het rijk gebeeldhouwde timpaan boven de zuid-ingang van de kerk, uit de twaalfde eeuw. De kloostergang werd rond 1100 gebouwd.

(Foto’s: Pyrenées/Tarn-et-Garonne Tourisme)

Abdij van Mont Saint-Michel
Aan het begin van de achtste eeuw vestigde de eerste christelijke gemeenschap zich op dit eiland voor de kust van Normandië. Later evolueerde het eiland in een bedevaartsoord en werden de religieuze gebouwen uitgebreid. Ook ontstond al snel een dorp aan de voet van de berg met herbergen en gastenverblijven.

mont-saint-michel-8

(Foto’s: Frankrijk Puur)

Abdij van La Chaise-Dieu
In de Auvergne ligt deze mooie abdij van La Chaise-Dieu, onder meer bekend van het klassieke muziekfestival dat hier jaarlijks gehouden wordt. De abdij stamt uit de elfde eeuw en groeide al snel uit tot een belangrijk religieus centrum. Tegen het eind van de zeventiende eeuw werd het klooster getroffen door brand, in de daaropvolgende eeuwen werd het langzaamaan weer in oude staat hersteld.

(Foto’s: Abbaye de La Chaise Dieu)

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Caroline zegt:

    hallo allen ook Saint antoine L’ abbaye is super leuk vooral als het jaarlijkse fete medievale – st antoine word gehouden. Toen wij er waren hadden ze riddertoernooi met steekspel te paard, allemaal verklede dansers en ambachten uit het verleden etc .

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant