Uitzicht op de stadswallen

Deze mooie vestingstadjes moet je gezien hebben

In Nederland hebben we Bourtange, Willemstad, Naarden, Brielle en nog tientallen andere vestingsteden. Maar heb je deze Franse stadjes al eens gezien? Wie van historische steden en indrukwekkende vestingmuren houdt, komt in Frankrijk ruim aan zijn trekken. Verspreid door het hele land zijn honderden vestingsteden te bewonderen, variërend in grootte van een paar honderd tot tienduizenden inwoners. Hieronder zet ik de mooiste voor je op een rijtje.

Neuf-Brisach

Heb je het over Franse vestingsteden, dan kun je niet om Sébastien le Prestre de Vauban heen. De bouwmeester van Zonnekoning Lodewijk XIV bouwde tussen 1633 en 1707 honderden vestingen om de Franse grenzen te bewaken. Twaalf hiervan, waaronder Neuf-Brisach, zijn in 2008 aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. Dit dorp in de Elzas wordt beschouwd als één van zijn meesterwerken, met straten in dambordpatroon, liggend binnen een achthoek. Daaromheen liggen halve manen en ravelijnen. Doordat de stad volledig symmetrisch is opgebouwd, raak je gemakkelijk gedesoriënteerd tijdens een wandeling, en zo ook de aanvallers van de stad. In de Porte de Belfort is een klein museum over Vauban, met een maquette van het stadje.

Briançon

Verder naar het zuiden ligt de schilderachtige stad Briançon. Gelegen op 1.326 meter hoogte is het één van hoogste steden van Frankrijk. Door deze strategische ligging had de stad meerdere malen een belangrijke functie in het verdedigen van de Franse grens. In 1815 werd een twintigvoudige overmacht Oostenrijkers tegengehouden. Meer recent, in 1940, had de stad Italiaanse aanvallen te weerstaan. Nu staan de vestingwerken van Vauban op de werelderfgoedlijst.

Rocroi

Het zestiende-eeuwse Rocroi is natuurlijk het mooist om te zien vanuit de lucht, maar ook tijdens een wandeling door dit stadje is de bijzondere indeling niet te missen. Vanuit het centrale plein lopen acht straten naar de verdedigingswallen van de stad. Je vindt dit stukje militaire architectuur op slechts drie kilometer van de Belgische grens.

De vestingwerken van Rocroi zijn in goede staat gebleven
De vestingwerken van Rocroi zijn in goede staat gebleven

Sisteron

Sisteron werd zo’n 2.000 jaar geleden als Segusteron gesticht door de Romeinen, op de Via Domitia, de route van Italië naar Spanje. Tijdens de godsdienstoorlogen en onder leiding van maarschalk Vauban werden de vestigingswerken van de stad verder uitgebreid. Hoewel de binnenstad tijdens WOII zwaar beschadigd is door bombardementen, zijn de citadel, bijbehorende omwalling en vestingtoren en de stadsmuren voor het grootste gedeelte bewaard gebleven.

Aigues-Mortes

Aigues-Mortes (letterlijk: “dode wateren”) is een zwaar versterkte stad vlak aan de Middellandse Zee. De stad werd als uitvalsbasis gebruikt voor de kruistochten van koning Lodewijk IX, maar met de Franse inlijving van de Provence in 1481 verloor de stad haar functie als belangrijke havenstad. De verbinding naar de zee slibde dicht. Wat rest zijn de indrukwekkende vestingsmuren, torens en sfeervolle straten.

Larressingle

Larressingle wordt ook wel ‘Carcassonne in het klein’ genoemd. Klein is het zeker, het is waarschijnlijk het kleinste vestingstadje van Frankrijk. Het middeleeuwse stadje was een belangrijke vesting tijdens de honderdjarige oorlog, maar is nooit belegerd geweest. Daarom zijn de kleine burcht, oude kerk en andere vestingwerken nog volledig intact. Net buiten het stadje vind je een middeleeuws ‘slagveld’ waar je kennis kunt maken met de oorlogsvoering uit die tijd.

Langres

In het oosten van Frankrijk vind je het oude stadje Langres. Vanwege de ligging op een plateau zijn de vestingwerken al van ver te bewonderen. Tijdens een wandeling over de 3,5 kilometer lange vestingmuur passeer je maar liefst twaalf torens en zeven poorten. Wil je wel van de stad en het prachtige uitzicht over de omgeving genieten, maar heb je geen zin om te lopen? Geen nood, er rijdt ook een treintje.

Uitzicht op een van de vier meren die rondom Langres liggen.

Villefranche de Conflent

Het middeleeuwse stadje Villefranche in de Pyreneeën mag niet ontbreken in dit lijstje. De stad dateert uit de 11e eeuw en werd versterkt vanwege de constante machtswisselingen tussen Spanje en Frankrijk. Zowel de Fransen als de Spanjaarden hebben hun sporen nagelaten in het stadscentrum. In de 17e en 18e eeuw werden de laatste versterkingen aangelegd, eerst onder toezicht van Vauban. Napoleon maakte het werk af met een vesting boven het stadje, die bereikbaar is via een in de rotsen uitgehakte tunnel met meer dan 700 treden. Achter de Spaanse en Franse muren en poorten tref je een prachtig geconserveerde middeleeuwse stad, met onder meer de Église Saint-Jacques, een herinnering aan het feit dat de stad op een van de belangrijkste routes naar Santiago de Compostella ligt.

Pérouges

Op 36 kilometer ten noorden van Lyon ligt dit mooie middeleeuwse stadje waar je helemaal terug in de tijd gaat. Het staat niet voor niets op de lijst van ‘Mooiste dorpen van Frankrijk’, en dat heeft het grotendeels te danken aan het feit dat het dorp vrijwel volledig nog in middeleeuwse stijl is. Dit komt mede doordat het aan het begin van de twintigste eeuw grootschalig gerestaureerd werd, nadat het stadje in verval was geraakt. Onder meer bijzonder in dit dorp is de versterkte kerk uit de vijftiende eeuw, de église Sainte-Marie-Madeleine.

Saint-Martin-de-Ré

Op het mooie eiland Île de Ré voor de kust van La Rochelle vind je het zonnige plaatsje Saint-Martin-de-Ré. Een bezienswaardigheid aan dit stadje zijn de zeventiende-eeuwse vestingwerken waardoor het omringd wordt. De versterkingen werden aangelegd ter bescherming van La Rochelle, en de stad werd flink getroffen door een bombardement van de Engels-Hollandse vloot in 1696. Het stadje heeft een erg leuk centrum, met een bijzondere mengeling van stijlen. Zo vind je er naast de stevige stenen vestingen ook vakwerkhuizen met houten gevels.

Bastides
Een aparte categorie vestingstadjes zijn de bastides van Zuidwest-Frankrijk. Je leest er meer over in een aparte blog die ik onlangs op Frankrijkpuur.nl plaatste.

Carcassonne
Ook een verhaal apart: de middeleeuwse vestingstad Carcassonne. Ook daarover schreef ik eerder een blog. Lees verder >

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant