Hautes-AlpesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Mooie rondrit bij Gap: Col du Festre, Col du Noyer en Col Bayard

Gap en vooral het nabij gelegen Lac de Serre-Ponçon zijn een geliefde vakantiebestemming. In de heuvels en bergen rondom het meer vind je een overvloed aan campings en vakantiehuizen. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis om de Franse Alpen te verkennen.

Streektips

Zelf ook naar deze streek op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Je kunt werkelijk alle kanten op, en iedere kant heeft wel weer zijn eigen charme. Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar de noordelijk gelegen hoge toppen van de Écrins, ontdek de prachtige oostelijk gelegen Ubaye-vallei, of zoek de warme Provençaalse heuvels op in het zuiden. En dat allemaal op één tot anderhalf uur rijden.

Vandaag neem ik je echter mee op een tochtje naar een richting waar ik het hierboven nog niet over heb gehad: het westen vanaf Gap. Het Massif du Dévoluy is gelegen tussen de Écrins en de westelijker gelegen Vercors. De hoogste top van dit bergmassief is de Obiou met 2.789 meter, een bergtop die het noordwestelijk gelegen Lac du Sautet bij Corps domineert.

Wanneer je vanuit Gap vertrekt in de richting van Veynes, dan ontdek je bij Montmaur al snel de D937(A), die je het bergmassief in leidt, langs de ‘s zomers bijna droogliggende bedding van de Béoux. Die laat je links liggen wanneer je aankomt op het centrale, hooggelegen dal van het Massif du Dévoluy. Dit bijzondere dal vormt een hoogvlakte met groene weiden en prachtige uitzichten op de rotswanden van de omringende bergtoppen. De hoogvlakte is ook een mooi vertrekpunt voor wandelingen naar hoger gelegen delen van het bergmassief. Maar dat is voor een andere dag, helaas. Voor nu voert de route verder langs de eenvoudige Col du Festre met het restaurant aan de rechterkant. Rijdend door het glooiende landschap moet je al snel de keuze maken: naar het noorden, richting Corps, of naar het oosten?

De bergrug achter Dévoluy.
Op de Col du Festre.
Ook voor fietsers is het een mooi rondje.

De keus valt op het oosten, want we zetten koers naar Dévoluy, het dorpje dat naast de naamgever van het bergmassief ook de naamgever is van het hoger gelegen skigebied Superdévoluy. Zover komen we vandaag echter niet, want we rijden over de D17(T) verder naar Le Noyer. Een prachtig weggetje voert ons over de gelijknamige bergpas. Aan de rechterkant een dun dennenbos, aan de linkerkant een rotsige helling, je zou het haast een maanlandschap kunnen noemen. Maar na nog even rechtuit klimmen ligt de Col du Noyer uiteindelijk voor ons. Nu is het echt tijd om (opnieuw) even uit de auto of van de motor of fiets te stappen, want wanneer je vanaf de Col even doorloopt de helling op, zodat je om het hoekje kunt kijken, ontvouwt zich een spectaculair uitzicht op het coulisselandschap van de Champsaur, met op de achtergrond de hoge toppen van de Écrins. Fenomenaal!

Prachtig en weids uitzicht vanaf de Col du Noyer.

De afdaling over het smalle weggetje gaat vervolgens eenvoudig, gewoon het gas loslaten, stuur draaien en af en toe ook wat om je heen kijken. De laatste etappe voert door het dal over de Col Bayard, wat eigenlijk de naam Col amper mag hebben. Dit stukje weg is onderdeel van de fameuze Route Napoléon, de route die Napoleon volgde toen hij triomfantelijk terugkeerde van zijn ballingschap op Elba. Voor je het weet sta je vervolgens in Gap, hoog tijd om nog even een drankje te doen en bij te komen van alle indrukken.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Whoeiii, we hebben je route gereden hoor…
    Vooral col du Noyer!! Mammamia wat een reus onder de cols! Echt reusachtig mooi!! We waren met de camper
    dank dus 🙂

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant