Niet alleen direct aan de kust is het leuk in het departement Pas-de-Calais. Als je aan de Opaalkust even wat verder landinwaarts trekt, kom je ook allerlei mooie plekken tegen. Zoals bijvoorbeeld Montreuil, dat in vroeger tijden een haven van belang was en via de monding van het riviertje de Canche een open verbinding met de zee had. Door het dichtslibben van de Canche veranderde de functie van de stad, maar dankzij de citadel en imposante stadsmuren bleef het een strategische plek van militair belang.

Wil je ook een bezoek brengen aan Montreuil-sur-Mer? Misschien heb je wat aan deze tips!
Monasteriolum
Montreuil dankt zijn naam aan een klein klooster dat hier in het begin van de middeleeuwen gevestigd werd, monasteriolum. Het duikt voor het eerst op in de geschiedenisboeken in de negende eeuw, in die tijd stond er een kasteel en niet veel later, begin tiende eeuw, zoeken de monniken van de Bretonse abdij van Landévennec hier hun toevlucht nadat hun abdij door vikingen werd verwoest. Later die eeuw wordt Montreuil de enige zeehaven van het koninkrijk van de Capetingers, de opvolgers van het Karolingische koningshuis. Dat duurde tot het eind van de middeleeuwen, wanneer de rivier geleidelijk verzandt. In de zestiende eeuw wordt de stad belegerd door de koningen van Spanje en Engeland, en in puin geschoten omdat men zich weigerde over te geven. Tegen het einde van de eeuw maakt het oude kasteel plaats voor een modernere citadel, waar later de bekende bouwmeester Vauban ook nog zijn verbeteringen aan toevoegde. In de negentiende eeuw raakten schilders onder de indruk van de omgeving. In het nabijgelegen Étaples vestigde zich een heuse kolonie van schilders, die ook geregeld naar Montreuil trokken om er te schilderen.




Citadel
Montreuil heeft een paar winkelstraten met charmante winkeltjes, maar de grootste bezienswaardigheid is toch wel de citadel, aan de noordwestkant. Daarom besluiten we het grootste deel van onze tijd daar te besteden, en na de bezichtiging via een bochtje over de stadswallen, door de stad en langs de kerk weer terug naar de auto te wandelen.
De restanten van de citadel zijn een mengeling van overblijfselen uit de diverse bouwperiodes. De citadel heeft een stervorm, met ook bastions die richting de stad lagen. In het geval van een aanval waarbij de stad zou worden ingenomen, kon zo alsnog de citadel verdedigd worden. We komen het complex binnen via de hoofdpoort en het wachthuis, en verkennen allereerst de noordwestkant. In een aantal van de resterende torens kun je rondkijken, en bovendien krijg je vanaf de muren een weids uitzicht over de lager gelegen moerassige omgeving, waarbij je met mooi weer zelfs tot aan de Opaalkust zou moeten kunnen kijken. In het hart van de citadel liggen de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel. De grootste toren is de Tour de la Reine Berthe, die uit de veertiende eeuw dateert, maar op de plek ligt van de vroegere poort die toegang tot de stad gaf. Tot slot nemen we ook de tijd om de kazematten in te duiken, aan de oostkant. Hier is een tentoonstelling ingericht over de schilders die deze streek bezochten en over de rol die de citadel tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde, toen het hoofdkwartier van de Britse strijdkrachten hier gevestigd was.








De rest van de stad
De citadel is gebouwd op de noordwestelijke stadsmuren, maar de rest van de stadsmuren is ook grotendeels bewaard gebleven. Er loopt een wandelpad over, dat in totaal zo’n drie kilometer telt en je in een half uur tot drie kwartier rond de stad leidt. Wij lopen daar iets minder dan de helft van en keren vervolgens dwars door de stad via de kerk terug naar de auto. De kerk, gebouwd op de plek van het oude klooster, dateert deels uit de twaalfde eeuw maar raakte in de loop der tijd een aantal keer beschadigd. Het met beeldhouwwerk versierde portaal werd in de vijftiende eeuw toegevoegd. In de kerk zelf zijn nog enkele bijzondere voorwerpen te zien, zoals onderdelen van de kerkschat (waaronder zilveren reliekhouders) en beeldhouwwerken uit de dertiende en vijftiende eeuw.






Locatie
Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!