Ténarèze: de naam van een oude route die vanuit de Pyreneeën tot aan de Gironde liep. Via deze weg hoefde je geen rivier hoefde over te steken, ideaal in tijden dat reizen nog een gevaarlijke onderneming was. Ook boeren gebruikten deze route om hun kuddes vanuit de Pyreneeën naar lager gelegen weides te brengen. Tegenwoordig gaat de benaming Ténarèze op voor een wat kleiner gebied, de streek rond Condom. En in die streek vind je enkele leuke dorpjes, waaronder Montréal.
Zelf ook de prachtige Gers ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!
Hoewel Condom de grootste stad van de streek is, vinden ze in Montréal eigenlijk dat zij recht hebben op de benaming ‘hoofdstad van Ténarèze’. Bekend is in elk geval dat de plek waar nu Montréal ligt, een verhoging in het landschap, al in de prehistorie bekend en bewoond was. Mogelijk zouden ook de Romeinen hier een militair kamp gehad hebben. Iets verderop, bij het gehucht Séviac, zijn vandaag nog de resten te bewonderen van een Romeinse villa. De eerste vermelding van deze plek dateert echter uit 1255, toen de graaf van Toulouse hier een bastide stichtte onder de naam Montréal (Mont Royal). Met die naam wilde hij zijn sympathie voor de koninklijke familie van Frankrijk tonen.
Hoewel het onder het label van Plus Beaux villages valt, net als het nabijgelegen Fourcès en Larressingle, is het wel de minst fotogenieke van de drie, vond ik. Dat komt grotendeels doordat op het centrale plein aardig wat auto’s staan. Ik heb me laten vertellen dat het op marktdagen een stuk sfeervoller is, als het centrum van het dorp bezaaid is met leuke kraampjes. En voor markten ben je hier aan het goede adres: iedere vrijdagochtend vindt de traditionele weekmarkt plaats, in april een bloemenmarkt, tussen mei en november iedere tweede zondag van de maand een brocantemarkt, en half juli ook nog een markt met oude boeken.
Waar je in elk geval zeker ook even naar moet gaan kijken is de dertiende-eeuwse kerk. Het gaat hierbij om een deels versterkte kerk, waarvan een van de zijmuren deel uit maakt van de verdedigingswallen. Aan de kerk verbonden is ook een oude stadspoort. Neem ook even de tijd om bij het Office du Tourisme naar binnen te lopen, voor een kleine expositieruimte waar je onder andere meer te weten komt over Armagnac, de lokale drank.