M

Montbrun-les-Bains, dorp aan de voet van de Mont Ventoux

Montbrun-les-Bains

Rondom de Mont Ventoux liggen veel leuke dorpjes. Een van de fraaist gelegen is Montbrun-les-Bains, aan de oostkant van de kale berg. Een aantal jaar geleden was ik er, en ontdekte ik dit op een heuveltop gelegen dorp. Naast de leuke straatjes en Provençaalse huisjes is dit dan ook de troef van het dorp: het panoramische uitzicht op het grillige landschap.

Streektips

Wil je ook Montbrun-les-Bains en omgeving ontdekken? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Montbrun-les-Bains profiteert van een gunstige ligging, het wordt beschermd tegen de mistral door de omliggende bergen en dankzij de vrij hoge ligging van zeshonderd meter heeft het minder last van hittegolven dan dorpen verder naar het zuiden. Het dorp wordt omringd door akkers, bossen en lavendelvelden en is al eeuwenlang bekend als thermale bestemming. Het water, rijk aan sulfur, is onder meer verlichtend voor mensen die lijden aan reuma en artrose.

Geschiedenis

De geschiedenis van Montbrun-les-Bains hangt nauw samen met die van andere dorpen in deze streek. Al in de Romeinse tijd waren de bronnen bekend. Waarschijnlijk was de heuvel waar het huidige dorp ligt ook al voor die tijd bewoond. Het groeide uit tot een versterkte plaats, en in de Middeleeuwen verrees er een belangrijk kasteel. Het was in handen van een van de meest invloedrijke families uit de regio. Het dorp verloor aan betekenis toen Charles Dupuy de Montbrun, leider van de protestanten, in Grenoble werd geëxecuteerd. Een aantal jaar daarvoor was zijn kasteel al verwoest op bevel van de koning van Frankrijk. Vanaf die tijd was het vooral in trek om de thermale baden. Na de Eerste Wereldoorlog hadden de mensen wel wat anders aan hun hoofd dan het bezoeken van kuuroorden en raakten de baden in onbruik. Pas in de jaren ’70 van de twintigste eeuw werden de thermen nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig zorgt het thermale centrum weer voor de komst van toeristen naar het dorp.

Fonteinen

Maar ook als je er niet komt om te kuren, is er genoeg te zien in Montbrun-les-Bains. Al direct bij het binnenlopen van het dorp word je gegrepen door de schilderachtige straatjes en pleintjes. In vroeger tijden was het dorp omringd door muren, voorzien van een viertal poorten. Daarvan is er nog een over, die je bovendien al van verre ziet staan. Bovenop de verdedigingstoren staat namelijk een bijzondere ijzeren constructie met een klok erin. Het bouwwerk dateert uit de veertiende eeuw. Nog iets ouder is de kerk van het dorp, die stamt uit de twaalfde eeuw.

Wat verder vooral opvalt als je door de straatjes van Montbrun loopt, zijn de vele fonteinen die je her en der ziet staan. Er zijn er zestien in totaal, het merendeel werd in de negentiende eeuw gebouwd. Een van de meest bijzondere is die op het plein voor de klokkentoren, die in 1841 is opgericht.

Bijzonder aan het dorp zijn ook de verhoogde huizen, de maisons en hauteur. In deze traditionele huizen woonden mensen samen met hun beesten, onder een dak. De begane grond was gereserveerd voor de kleine veestapel die dorpsbewoners hadden, erboven woonden de mensen zelf, op twee of drie etages. De meeste van deze huizen hadden ook een balkon of terras, waar onder andere vruchten en fruit op gedroogd werden.

Hoogtepunt

Het letterlijke hoogtepunt van het dorp is de wandeling naar het kasteel bovenaan. Je komt dan langs alle leuke plekken van Montbrun, achtereenvolgens de toegangspoort, het kerkje en de nauwe eeuwenoude straatjes. Op vrijwel elk punt heb je steeds mooie doorkijkjes naar de omgeving, met als kers op de taart het panorama richting de Mont Ventoux in het westen. Van het kasteel zelf is nog best wat overeind blijven staan, gezien het feit dat het al vele eeuwen lang in geruïneerde staat is. Het terrein is echter privé-bezit, dus verder niet toegankelijk.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Johan Reekers says:

    Montbrun-les-Bains , je zegt dit dorp ligt aan de westkant van de M,Ventoux , maar volgens mij
    ligt dit dorp aan de oostkant van de M,Ventoux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *