M

Mont Aigoual: de hoogste berg van de zuidelijke Cevennen

Midden in het onherbergzame zuidwestelijke deel van de Cevennen vind je een bijzonder plekje. De Mont Aigoual is met z’n 1.565 meter de hoogste top van het departement Gard en een leuke bestemming voor een ochtendje of middagje. Vanaf de berg heb je een panoramisch uitzicht over de Cevennen en de westelijk gelegen Grands Causses, de grote hoogvlaktes in de Aveyron. Het leuke is, je kunt over de weg helemaal naar boven rijden op de Mont Aigoual. Dat maakt de top bovendien een mooi doel voor wielrenners, die vanaf Valleraugue een klim van 28 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3% voor de boeg hebben.

De Mont Aigoual is de op een na hoogste berg van de Cevennen. Alleen de Mont Lozère in het noorden is hoger, 134 meter om precies te zijn. Maar omdat de Mont Aigoual geïsoleerder in het landschap staat, is het wel de meest opvallende berg van de twee. De naam van de berg betekent zoiets als ‘regenberg’, wat hij te danken heeft aan de overvloedige regens die het gebied teisteren. Behalve regenen, kan het op de top ook flink spoken, met windvlagen tot 360 kilometer per uur. Dat weten we allemaal dankzij een meteorologisch centrum dat sinds 1887 op de top gevestigd is.

Grandioos uitzicht

Het uitzicht vanaf de top is grandioos. Maar daarvoor moet je echter wel vroeg op de dag komen, zeker in de zomer, want anders is het al snel te heiig om ver te kunnen zien. Bij extreem helder weer kun je zelfs de Mont Blanc in het oosten zien liggen, net als de Pyreneeëntoppen in het zuidwesten. Ik was er zelf halverwege de dag, toen het uitzicht al niet optimaal meer was. Maar dan nog krijg je een mooie blik op het landschap van de omliggende Cevennen.

Op de top van de Mont Aigoual vind je naast het meteorologisch centrum ook een klein restaurant waar je kunt lunchen of een drankje kunt bestellen. Rondom de berg zijn diverse wandelingen te maken. ‘s Winters is er bovendien een klein skigebied te vinden op de hellingen van de Mont Aigoual.

Vanaf de Mont Aigoual, met links de Col de l’Espérou.
Richting de Grands Causses.
De parkeerplaats op de top.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *