Monpazier: mooiste bastidedorp van de Dordogne

Het is halverwege de middag als we de auto parkeren op de parkeerplaats aan de rand van Monpazier. We zijn vanmorgen vertrokken vanuit Domaine de Lanzac, net onder Souillac, op een rondrit langs de mooiste bastides van de zuidelijke Dordognestreek. Eerder deze week hadden we Domme al ontdekt, dat naast leuke straatjes vooral een heel mooi uitzicht over de streek biedt. Waar je in Domme moeite moet doen om de bastide erin te herkennen, is het in Monpazier overduidelijk. Kaarsrechte straten, huizen die allemaal vrijwel even groot zijn, de typische arcades op het marktplein. We zijn hier in het hart van de bastidestreek, in misschien wel de mooiste bastide van allemaal.

Drie rechte straten doorsnijden de rechthoekige vorm van het stadje. De Rue Saint-Joseph, de Rue Notre Dame en de Rue Saint-Jacques. Die laatste twee hebben boven de ingang van de straat ook nog een authentieke, uitnodigende poort, dus kiezen we de Rue Notre Dame uit om in te lopen. In de verte zien we al aan de linkerkant de kerk van Monpazier liggen. Sober vanbinnen en vanbuiten, passend bij de strakke opbouw van de rest van Monpazier.

Je zit hier (uiteraard) in Frankrijk, maar toch is het zo dat Monpazier Engelse roots heeft. Frankrijk was in de dertiende eeuw verdeeld tussen de Fransen en de Engelsen. De koning van Engeland besloot om in zijn gebied allerlei nieuwe stadjes te vestigen, om zo het nieuwe Engelse grondgebied her op te bouwen, na alle verwoestingen van de oorlog. De mensen die zich in de bastides wilden vestigen kregen allerlei voordelen, zoals bijvoorbeeld het recht om markten te houden. De bastide kwam tot bloei, maar wist net zoals veel andere bastides niet verder uit te groeien tot grotere stad. Daaraan hebben we het te danken dat je vandaag nog steeds veel bastides in prachtige, originele staat kunt zien.

Monpazier

Hoewel de Engelse machthebbers al eeuwen weg zijn, horen we op straat nog geregeld Engels: de streek is populair onder Engelse toeristen en pensionado’s. Na het bezoek aan de kerk, staan we direct in het midden van het dorp, op het centrale plein. De grootste bezienswaardigheid van het dorp: prachtige arcades onder de huizen aan alle vier de zijdes, een dertiende eeuwse houten markthal, gezellige terrasjes, rozen die tegen de huizen opgroeien… Dit is Frankrijk hoe we het graag zien. We gaan zitten op een van de terrasjes onder de eeuwenoude arcaden en genieten van de rustige sfeer die er in dit authentieke dorp heerst. Hier, midden op het plein van Monpazier, staan de tijd en het leven even stil.

Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.