Monpazier
DordogneNouvelle-Aquitaine

Monpazier: mooiste bastidedorp van de Dordogne

Het is halverwege de middag als we de auto parkeren op de parkeerplaats aan de rand van Monpazier. We zijn vanmorgen vertrokken vanuit Domaine de Lanzac, net onder Souillac, op een rondrit langs de mooiste bastides van de zuidelijke Dordognestreek. Eerder deze week hadden we Domme al ontdekt, dat naast leuke straatjes vooral een heel mooi uitzicht over de streek biedt. Waar je in Domme moeite moet doen om de bastide erin te herkennen, is het in Monpazier overduidelijk. Kaarsrechte straten, huizen die allemaal vrijwel even groot zijn, de typische arcades op het marktplein. We zijn hier in het hart van de bastidestreek, in misschien wel de mooiste bastide van allemaal.

Streektips

Wil je ook Monpazier en de andere dorpen in de Dordognestreek bezoeken? Misschien heb je wat aan deze tips!

Drie rechte straten doorsnijden de rechthoekige vorm van het stadje. De Rue Saint-Joseph, de Rue Notre Dame en de Rue Saint-Jacques. Die laatste twee hebben boven de ingang van de straat ook nog een authentieke, uitnodigende poort, dus kiezen we de Rue Notre Dame uit om in te lopen. In de verte zien we al aan de linkerkant de kerk van Monpazier liggen. Sober vanbinnen en vanbuiten, passend bij de strakke opbouw van de rest van Monpazier.

Je zit hier (uiteraard) in Frankrijk, maar toch is het zo dat Monpazier Engelse roots heeft. Frankrijk was in de dertiende eeuw verdeeld tussen de Fransen en de Engelsen. De koning van Engeland besloot om in zijn gebied allerlei nieuwe stadjes te vestigen, om zo het nieuwe Engelse grondgebied her op te bouwen, na alle verwoestingen van de oorlog. De mensen die zich in de bastides wilden vestigen kregen allerlei voordelen, zoals bijvoorbeeld het recht om markten te houden. De bastide kwam tot bloei, maar wist net zoals veel andere bastides niet verder uit te groeien tot grotere stad. Daaraan hebben we het te danken dat je vandaag nog steeds veel bastides in prachtige, originele staat kunt zien.

Monpazier

Hoewel de Engelse machthebbers al eeuwen weg zijn, horen we op straat nog geregeld Engels: de streek is populair onder Engelse toeristen en pensionado’s. Na het bezoek aan de kerk, staan we direct in het midden van het dorp, op het centrale plein. De grootste bezienswaardigheid van het dorp: prachtige arcades onder de huizen aan alle vier de zijdes, een dertiende eeuwse houten markthal, gezellige terrasjes, rozen die tegen de huizen opgroeien… Dit is Frankrijk hoe we het graag zien. We gaan zitten op een van de terrasjes onder de eeuwenoude arcaden en genieten van de rustige sfeer die er in dit authentieke dorp heerst. Hier, midden op het plein van Monpazier, staan de tijd en het leven even stil.

Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant