Moncontour
BretagneCôtes d'Armor

Moncontour, middeleeuws dorp in Bretagne

Bretagne zit vol met leuke dorpjes waar de tijd soms lijkt stil te staan. Moncontour, onder Saint-Brieuc in het departement Côtes-d’Armor, is er daar een van. Ik maakte er ongeveer een jaar geleden een korte wandeling en laat je in deze blog de hoogtepunten zien.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar Bretagne? Misschien heb je wat aan deze tips!

In de elfde eeuw verrees er op deze plek, een lichte verhoging in het landschap, een kasteel en kerk. Van hieruit kon de omgeving makkelijk gecontroleerd worden. Het lag bovendien aan een belangrijke doorgangsroute vanuit het midden van Bretagne naar de noordelijke kust. Dat leverde de nodige handel op, waardoor het dorp langzamerhand groeide. Van het middeleeuwse kasteel is nu weinig meer terug te vinden. Vooral vanuit de lucht zijn de fundamenten nog wel goed zichtbaar, er zijn tegenwoordig privétuinen in gevestigd. Als je op Google Maps rondkijkt kun je ze zien liggen.

Rond het kasteel en het groeiende dorp werden in de begindagen ook steeds meer verdedigingswerken gebouwd. Hiervan staat nog wel een deel overeind, zoals de Porte du Faubourg Saint-Jean aan de zuidkant en de Tour Mognet aan de westkant. Na de middeleeuwen kwam het dorp tot bloei door de handel in linnen, die tot aan India werd geëxporteerd.

Uithangbordjes

Hele grote bezienswaardigheden zijn er niet echt in Moncontour, hier kom je vooral voor de sfeer die er tussen de nauwe straatjes en de eeuwenoude huisjes hangt. Enkele bijzondere vakwerkhuizen worden afgewisseld door de typisch Bretonse granieten huizen die grotendeels uit de zestiende en zeventiende eeuw dateren. Ook leuk zijn de tientallen ijzeren uithangbordjes die aan de gevels hangen.

Een keer per jaar in de zomer, half augustus, staat het dorp op z’n kop tijdens de middeleeuwse feesten. Dan zijn de straten gevuld met mensen in middeleeuwse kostuums, marktkraampjes, middeleeuwse muziek en andere optredens.

Om het dorp te bekijken hoef je geen vaste route te volgen, verdwalen kun je er niet. Loop bijvoorbeeld via de kerk (met de zestiende-eeuwse klokkentoren en bijzondere glas-in-loodramen uit dezelfde eeuw) over de Place de Penthièvre naar de Rue Notre-Dame en steek vanaf de Rue Saint-Jean via een steegje door naar de Rue du Champ à Lavoir. Sla dan naar rechts af en je komt bij een groot deel van de stadsmuren die nog overeind staan.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant