Moncontour, middeleeuws dorp in Bretagne

Bretagne zit vol met leuke dorpjes waar de tijd soms lijkt stil te staan. Moncontour, onder Saint-Brieuc in het departement Côtes-d’Armor, is er daar een van. Ik maakte er ongeveer een jaar geleden een korte wandeling en laat je in deze blog de hoogtepunten zien.

In de elfde eeuw verrees er op deze plek, een lichte verhoging in het landschap, een kasteel en kerk. Van hieruit kon de omgeving makkelijk gecontroleerd worden. Het lag bovendien aan een belangrijke doorgangsroute vanuit het midden van Bretagne naar de noordelijke kust. Dat leverde de nodige handel op, waardoor het dorp langzamerhand groeide. Van het middeleeuwse kasteel is nu weinig meer terug te vinden. Vooral vanuit de lucht zijn de fundamenten nog wel goed zichtbaar, er zijn tegenwoordig privétuinen in gevestigd. Als je op Google Maps rondkijkt kun je ze zien liggen.

Rond het kasteel en het groeiende dorp werden in de begindagen ook steeds meer verdedigingswerken gebouwd. Hiervan staat nog wel een deel overeind, zoals de Porte du Faubourg Saint-Jean aan de zuidkant en de Tour Mognet aan de westkant. Na de middeleeuwen kwam het dorp tot bloei door de handel in linnen, die tot aan India werd geëxporteerd.

Uithangbordjes

Hele grote bezienswaardigheden zijn er niet echt in Moncontour, hier kom je vooral voor de sfeer die er tussen de nauwe straatjes en de eeuwenoude huisjes hangt. Enkele bijzondere vakwerkhuizen worden afgewisseld door de typisch Bretonse granieten huizen die grotendeels uit de zestiende en zeventiende eeuw dateren. Ook leuk zijn de tientallen ijzeren uithangbordjes die aan de gevels hangen.

Een keer per jaar in de zomer, half augustus, staat het dorp op z’n kop tijdens de middeleeuwse feesten. Dan zijn de straten gevuld met mensen in middeleeuwse kostuums, marktkraampjes, middeleeuwse muziek en andere optredens.

Om het dorp te bekijken hoef je geen vaste route te volgen, verdwalen kun je er niet. Loop bijvoorbeeld via de kerk (met de zestiende-eeuwse klokkentoren en bijzondere glas-in-loodramen uit dezelfde eeuw) over de Place de Penthièvre naar de Rue Notre-Dame en steek vanaf de Rue Saint-Jean via een steegje door naar de Rue du Champ à Lavoir. Sla dan naar rechts af en je komt bij een groot deel van de stadsmuren die nog overeind staan.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.