Mirepoix, kleurrijk middeleeuws dorp

Met z’n kaarsrechte stratenplan en groot marktplein lijkt het dorp Mirepoix een typische bastide zoals we die wel meer in Zuidwest-Frankrijk zijn tegengekomen. Maar als je je verdiept in de geschiedenis blijkt het uiterlijk van dit stadje een tragischere oorzaak te hebben dan bij veel andere. Ook als je trouwens niet voor de geschiedenis komt, is een bezoek aan het levendige Mirepoix een aanrader. Geniet van de sfeer op de wekelijks marktdag, of zoek er de rust op in het voor- of naseizoen.

We belanden in Mirepoix als we vanuit de Aude richting Foix rijden, voor een weekje in de bergen van de Ariège . Mirepoix ligt zowat aan de rand van de Pyreneeën, met mooi weer zijn de hoge toppen in het zuiden van diverse plekken rondom het dorp te onderscheiden.

Overstroming

Het dorp ontstond ergens in de middeleeuwen aan de oevers van het riviertje Hers en lag in de invloedssfeer van het verderop gelegen Foix . Daardoor kreeg het ook met het katharisme te maken, de ketterse leer die zich in de dertiende eeuw over Zuid-Frankrijk verspreidde. Het dorp werd door Simon de Montfort veroverd in zijn strijd in dienst van de Roomse kerk en de Franse overheid. Opgemerkt moet worden dat het dorp toen nog aan de noordzijde van de rivier lag, aan de voet van een klein kasteel. Niet veel later, tegen het einde van de dertiende eeuw, brak een natuurlijke dam van een meer bij Puivert door, waardoor een grote overstroming het dorp wegvaagde en waarbij meer dan duizend doden vielen, een groot gedeelte van alle inwoners.

Guy de Lévis, heer van het kasteel, besloot om het dorp weer op te laten bouwen, maar dan aan de andere kant van de rivier, op een hoger gelegen stuk land. Daar verrees een nieuw dorp in de stijl van de bastides – dorpen die om reden van herbevolkingsprojecten in andere delen van Zuidwest-Frankrijk in dezelfde tijd gebouwd werden.

In de daaropvolgende eeuwen groeide het dorp verder uit en van met name de eerste eeuwen na de wederopbouw zijn nog veel gebouwen te bewonderen. Parel van het dorp is het grote marktplein met daaraan de huizen met vakwerkgevels en houten arcades. Niet te missen is het Maison des Consuls, een van de meest indrukwekkende huizen in die stijl. De in het begin kleine kerk van het dorp werd in de loop der tijd uitgebreid tot een behoorlijk imposante kathedraal, waarvan met name de breedte van het schip (bijna tweeëntwintig meter) opvallend is.

Groot is het centrum van Mirepoix niet, we lopen een rondje over het plein, slaan een zijstraat richting de Porte d’Avail in, een oude stadspoort die dateert uit 1372. Het grasveldje op het marktplein nodigt vervolgens uit om even te gaan zitten met een broodje als lunch.

Marktdag

We hebben het zelf niet meegemaakt, maar Mirepoix schijnt ook erg leuk te zijn om te bezoeken als het markt is. Iedere maandagmorgen speelt deze grote streekmarkt zich af op het centrale plein, en hij wordt geroemd als een van de mooiste uit de omgeving. Je vindt er onder andere verse groenten en fruit, vlees, vis, kruiden en specerijen, kleding, sieraden, ambachtelijk handwerk, waarbij het merendeel uiteraard afkomstig is uit de buurt.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.