Mirepoix
AriègeOccitanie

Mirepoix, kleurrijk middeleeuws dorp

Met z’n kaarsrechte stratenplan en groot marktplein lijkt het dorp Mirepoix een typische bastide zoals we die wel meer in Zuidwest-Frankrijk zijn tegengekomen. Maar als je je verdiept in de geschiedenis blijkt het uiterlijk van dit stadje een tragischere oorzaak te hebben dan bij veel andere. Ook als je trouwens niet voor de geschiedenis komt, is een bezoek aan het levendige Mirepoix een aanrader. Geniet van de sfeer op de wekelijks marktdag, of zoek er de rust op in het voor- of naseizoen.

We belanden in Mirepoix als we vanuit de Aude richting Foix rijden, voor een weekje in de bergen van de Ariège. Mirepoix ligt zowat aan de rand van de Pyreneeën, met mooi weer zijn de hoge toppen in het zuiden van diverse plekken rondom het dorp te onderscheiden.

Overstroming

Het dorp ontstond ergens in de middeleeuwen aan de oevers van het riviertje Hers en lag in de invloedssfeer van het verderop gelegen Foix. Daardoor kreeg het ook met het katharisme te maken, de ketterse leer die zich in de dertiende eeuw over Zuid-Frankrijk verspreidde. Het dorp werd door Simon de Montfort veroverd in zijn strijd in dienst van de Roomse kerk en de Franse overheid. Opgemerkt moet worden dat het dorp toen nog aan de noordzijde van de rivier lag, aan de voet van een klein kasteel. Niet veel later, tegen het einde van de dertiende eeuw, brak een natuurlijke dam van een meer bij Puivert door, waardoor een grote overstroming het dorp wegvaagde en waarbij meer dan duizend doden vielen, een groot gedeelte van alle inwoners.

Guy de Lévis, heer van het kasteel, besloot om het dorp weer op te laten bouwen, maar dan aan de andere kant van de rivier, op een hoger gelegen stuk land. Daar verrees een nieuw dorp in de stijl van de bastides – dorpen die om reden van herbevolkingsprojecten in andere delen van Zuidwest-Frankrijk in dezelfde tijd gebouwd werden.

In de daaropvolgende eeuwen groeide het dorp verder uit en van met name de eerste eeuwen na de wederopbouw zijn nog veel gebouwen te bewonderen. Parel van het dorp is het grote marktplein met daaraan de huizen met vakwerkgevels en houten arcades. Niet te missen is het Maison des Consuls, een van de meest indrukwekkende huizen in die stijl. De in het begin kleine kerk van het dorp werd in de loop der tijd uitgebreid tot een behoorlijk imposante kathedraal, waarvan met name de breedte van het schip (bijna tweeëntwintig meter) opvallend is.

Groot is het centrum van Mirepoix niet, we lopen een rondje over het plein, slaan een zijstraat richting de Porte d’Avail in, een oude stadspoort die dateert uit 1372. Het grasveldje op het marktplein nodigt vervolgens uit om even te gaan zitten met een broodje als lunch.

Marktdag

We hebben het zelf niet meegemaakt, maar Mirepoix schijnt ook erg leuk te zijn om te bezoeken als het markt is. Iedere maandagmorgen speelt deze grote streekmarkt zich af op het centrale plein, en hij wordt geroemd als een van de mooiste uit de omgeving. Je vindt er onder andere verse groenten en fruit, vlees, vis, kruiden en specerijen, kleding, sieraden, ambachtelijk handwerk, waarbij het merendeel uiteraard afkomstig is uit de buurt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Job de Lange zegt:

    Ha Martijn,
    Alweer een leuk artikel van jouw/jullie hand! Als francofiel in hart en nieren lees ik die altijd graag!
    Eén kleine opmerking. Je karakteriseert het katharisme als “ketters”. Dat is wel wat kort door de bocht. Het was een christelijke stroming waarin puurheid en eenvoud voorop stond, wat door de machtige katholieke kerk en de adel als een grote bedreiging werd gezien en dan ook bloedig onderdrukt werd.
    Veel succes met jullie website en ik blijf jullie graag volgen!

  2. Hoi Martijn,
    Dank voor deze mail, altijd genieten als er weer een binnen komt.
    Ga zo door al een hoop geleerd hiervan en ook naar gezocht.
    Groeten aan je vrouw en de kleine.
    Met vriendelijke groet,
    Willem

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant