Mirecourt
Grand-EstVosges

Mirecourt: stad van vioolbouwers en kantklossers

Wellicht raak je niet meteen enthousiast wanneer je hoort over een stad die bekendstaat om de bouw van snaarinstrumenten en het maken van kantwerk. Toch is het stadje Mirecourt in de Vogezen een leuke bestemming en een goede gelegenheid om je eens te verdiepen in deze oude ambachten.

Streektips

Ook op vakantie naar de Vogezen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Mirecourt is een bescheiden stad aan het riviertje Madon, dat verderop noordwaarts in de Moezel stroomt. Het ontstond in de loop van het eerste millennium, de naam dankt het mogelijk aan een zekere Muricus die hier een optrekje had. Het huidige stadje bevindt zich in elk geval langs het tracé van de Romeinse weg van Langres naar Straatsburg, dus grote kans dat de oorsprong van de nederzetting in de Romeinse tijd ligt. Het werd in de middeleeuwen omring door stadsmuren en bloeide van de dertiende tot in de zestiende eeuw, toen verschillende bouwers van snaarinstrumenten zich hier vestigden.

Net als meer plekken in de streek Lorraine, zoals bijvoorbeeld Châtillon-sur-Saône, had het stadje zwaar te lijden onder de Dertigjarige Oorlog. Mirecourt werd bezet door Franse troepen, de stadsmuren werden ontmanteld en veel statige huizen moesten het ook ontgelden. Het herrees uit de as in de achttiende en negentiende eeuw, met dank aan de nog steeds hier gevestigde instrumentenbouwers en de populariteit van kantwerk.

Musée de la Lutherie et de l’archèterie

Een goed vertrekpunt bij een bezoek aan Mirecourt is het Musée de la Lutherie et de l’archèterie. Dit is geen heel uitgebreid museum maar juist van ideale grootte, zowel voor wie nog helemaal niets van snaarinstrumenten afweet als voor wie wat meer op de hoogte is, bijvoorbeeld wanneer je (zoals ik) graag naar klassieke muziek luistert. Overigens komen ook modernere muziek zoals bijvoorbeeld jazz aan bod. In het museum kom je onder meer te weten hoe snaarinstrumenten (met name violen) nu eigenlijk gebouwd worden en wat er allemaal bij komt kijken. Ook kun je naar muziekstukken luisteren waarin snaarinstrumenten de hoofdrolspelen en natuurlijk staan er ook een paar instrumenten om zelf eens je muzikale talent te testen. Via een trap bereik je ook nog een kleine expositie waar je kunt zien hoe strijkstokken gemaakt worden en een aantal vitrines waar snaarinstrumenten per stijlperiode staan uitgestald. Zo ontdek je bijvoorbeeld welke instrumenten vooral in de barok, de romantiek of bij jazz worden gebuikt.

Uitzicht

Hierna is het tijd om Mirecourt verder te verkennen. Via het Office de Tourisme wandelen we een stuk van het Sentier des Luthiers, dat je langs enkele historische plekken uit de stad voert. Onderweg staan op diverse huizen aangegeven dat hier vroeger de zogenaamde luthiers (makers van snaarinstrumenten) woonden en werkten. Er is echter meer te zien in Mirecourt dan alleen violen. Bij het Office de Tourisme ontdekken we dat de stad ook belangrijk was als productiecentrum voor kantwerk. In de achttiende tot ver in de twintigste eeuw werkten er in deze streek duizenden kantklossers en het kant van Mirecourt was nationaal bekend. Verder is de kerk de moeite waard, met onder meer een bijzondere twintigste-eeuwse kruisweg, een vermenging van beeldhouwkunst en kantwerk. In de kerk is aan het mooie orgel ook te zien dat Mirecourt ooit een stad was van orgelbouwers. Maar we lopen ook langs de fraaie zeventiende-eeuwse markthal, resten van de stadsmuur op de Rue des Remparts en de imposante achttiende-eeuwse stadsbrug. Via die brug maken we een uitstapje langs de Madon naar de middeleeuwse Chapelle de La Oultre, die helaas gesloten is. Maar alleen al voor het uitzicht op de stad, met op de voorgrond de rivier, loont de wandeling zich. Via een smalle loopbrug komen we uiteindelijk weer bij de grote parkeerplaats uit. Daar nemen we eerst nog een kijkje in Espace Gameiro, waar vrijwel dagelijks een paar leden van de plaatselijke kantklossersclub de kunst van het kantwerken toont. En dat is een heel karwei, want een van hen vertelt wekenlang met een redelijk bescheiden stuk kant bezig te zijn.

Ben je wat minder van de snaarinstrumenten of oude ambachten, maar vind je mechanische muziekinstrumenten zoals draaiorgels interessanter? Neem dan eens een kijkje in het Maison de la musique mécanique, ook in Mirecourt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Gerda Dooijenburgh zegt:

    Hallo Martijn,
    van Mirecourt heb ik nooit geweten dat er geklost werd heb het zelf ook jaren gedaan en veel steden bezocht nu ga ik zeker ook dit stadje bezoeken bedankt voor de tip.
    groetjes Gerda

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant