M

Minerve, katharendorp tussen de wijngaarden

Minerve

Op het punt in Zuidwest-Frankrijk waar twee rivierkloven bij elkaar komen ligt een pareltje: Minerve, een bijzonder sfeervol dorpje met een eeuwenoude geschiedenis. De naamgever van de wijnstreek Minervois. Het kent ondanks het pittoreske uiterlijk echter ook een bloedig verleden. Ik ontdekte dit wijndorp in de Hérault en liep een rondje door de smalle straatjes.

Al in de prehistorie was de streek rondom Minerve bewoond. Zo zijn er in een grot verderop nog resten van bewoning aangetroffen die minstens 30.000 jaar oud zijn. En rond het begin van de jaartelling waren er enkele versterkte heuvels, oppidums, waarvan hier en daar nog resten te zien zijn. In de vijfde en zesde eeuw ontstond de voorloper van het huidige Minerve, toen de Visigoten zich hier vestigden. De naam is mogelijk afkomstig van de Romeinse god Minerva, maar er zijn ook andere verklaringen die wijzen op een Keltische oorsprong.

Minerve
Minerve
Minerve

In de dertiende eeuw werd de streek rondom Minerve een strijdtoneel. In de burchten en versterkte steden en dorpen vonden de katharen een veilig toevlucht. Hier praktiseerden ze hun geloof, dat op belangrijke punten afweek van de officiële christelijke leer. Tot de kruistochten begonnen, en de burchten een voor een in handen van de katholieke legers vielen. Zo ook Minerve, dat in 1210 belegerd werd. Na ruim een maand belegering stonden de inwoners op hun laatste tenen. Het drinkwater was schaars, het regende projectielen van katapulten, en er zat dan ook niets anders op dan zich over te geven. De belegeraars beloofden de Katharen te sparen, wanneer ze hun geloof zouden afzweren. Voor 120 van hen was die eis een onmogelijke. Zo gebeurde het dat te Minerve de allereerste brandstapel voor de Katharen werd opgericht. Vandaag de dag herinnert een plaquette aan die gruwelijke gebeurtenis.

Minerve
Minerve
Minerve
Minerve
Minerve
Minerve
Minerve
Minerve

Bezienswaardigheden

Wat mag je niet missen bij een bezoek aan Minerve? Allereerst de vestingwerken die om het stadje liggen, en die momenteel gerestaureerd worden. Verder vind je in het plaatsje een kerkje tot de elfde en twaalfde eeuw, met een bijzonder, sober altaar. En eveneens de laatste onderdelen van het kasteel aan de noordkant van het dorp. Ook heeft Minerve leuke straatjes om doorheen te wandelen. Ten slotte kun je aan de zuidoostkant de rivier oversteken en naar een replica van een trébuchet heenlopen, een soort katapult. Zulke wapens werden in de tijd van de kruistochten gebruikt om Minerve te belegeren.

Dichtbij Minerve vind je ook een bijzonder natuurfenomeen, in de Gorges de la Cesse. Langs de kant van de weg aan de westkant van het dorp kun je deze bewonderen: twee natuurlijke overbruggingen van de rivier, de pont petit en de pont grand, van respectievelijk zo’n 100 meter en 200 meter. In de zomer, wanneer er geen of weinig water doorheen stroomt, is het zelfs mogelijk om door die natuurlijke tunnels heen te lopen!

Minerve
Minerve
Minerve

Meer informatie:
Website Le Minervois

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Bedankt voor het artikel over Minerve en de prachtige foto’s! Wij hebben het geluk om met onze chambres d’hôtes op slechts 10 km ervandaan te wonen. Een bezoek aan Minerve en/of een wandeling in de omgeving vinden wij een ‘must’ voor onze gasten. Mocht je weer in de buurt zijn, wellicht voor bergwandelroutes.nl, soyez la bienvenu!

 2. Linda schrijft:

  Mooi u b&b spijtig geen airco en geen zwembad, huren nu bij Kuypers verhuur en gaan bijna dagelijks eten in Beaufort bij Mimi en Christopher en zoon Charly

  1. Annemarie schrijft:

   Leuk dat je gereageerd hebt Linda! Kom gerust langs als je het huis eens wilt bekijken. We hebben inderdaad geen airco, maar dat is niet ook niet nodig met muren van zo’n 70 cm dikte. Je begrijpt dat wij ook erg blij zijn met de auberge aan de overkant.

 3. Katia schrijft:

  Vriendelijk bedankt voor jouw artikel van Minerve. Werkzaam zijnde in het ‘Office de Tourisme’ in Minerve, wil ik je nog wat info meegeven. Wat betreft de naam van de stad, Menèrba, zijn vele veronderstellingen naar voren gebracht. Tegenwoordig denkt men dat hij zou zijn ontstaan uit de combinatie van een woord dat waarschijnlijk van Keltische oorsprong is, men(steen, rots) en van een afgeleide van herbech (asiel, vluchtplaats) of orbis (rondom). De kerk is dicht bij het kasteel gebouwd. Dit Romaanse gebouw bezit een koornis uit de XI de eeuw en een in de XIIde eeuw opnieuw vormgegeven schip. Het altaar van de heilige Rustique, in het koor, kan worden gedateerd uit het jaar 456 dankzij de inscriptie op één van de zijden ervan. Misschien tot nog eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *