M

Milieusticker voor Frankrijk bestellen, waarom en hoe doe je dat?

Tips voor een stedentrip naar Parijs

Ben je een vakantie naar Frankrijk aan het plannen, dan heb je het woord vast al eens zien vallen: de milieusticker. Sinds juli 2017 is het voor de binnenstad van Parijs verplicht om een milieuvignet op je auto te hebben. En ga je niet naar Parijs? Ook dan kun je er mee te maken krijgen, want steeds meer steden zijn bezig een milieuzone in het leven te roepen of hebben dat al gedaan, zoals Lille, Straatsburg, Grenoble, Toulouse en Avignon. Hoe werkt dat, zo’n milieusticker kopen? In deze blog leg ik het voor je uit!

De Franse overheid wil milieuvervuiling door auto’s terugdringen. Met name in de steden kan er op sommige dagen erg veel smog blijven hangen. Daarom is er in 2015 een wet aangenomen die zogenaamde Zones à circulation restreinte mogelijk maakt: zones waar je alleen mag rijden met een auto die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Om dat makkelijk te kunnen controleren is de Vignette Crit’Air in het leven geroepen.

De Crit’Air is een sticker die verkrijgbaar is in zes categorieën, van groen (minst vervuilend) tot grijs (meest vervuilend). Auto’s met motoren van voor 1997 komen niet in aanmerking voor een sticker en met zo’n auto mag je dus effectief niet in zo’n zone rijden. De milieusticker kun je enkel in Frankrijk via een speciale website van het Ministerie van Verkeer bestellen. Onderaan deze blog neem ik je mee door het bestelproces om je te laten zien hoe je zelf zo’n milieusticker aanvraagt.

Regels

Maar eerst nog iets over de regels rondom het Crit’Air-vignet. Want hoewel het eenvoudig lijkt, is het nogal onoverzichtelijk waar, hoe en wanneer je ergens wel of niet mag rijden met of zonder milieusticker. Dat komt doordat iedere gemeente een eigen traject volgt om de regels steeds verder aan te scherpen. In sommige steden geldt de zone bijvoorbeeld alleen voor bestelwagens en vrachtwagens, soms alleen overdag op werkdagen, en in andere steden laten ze zich leiden door de luchtkwaliteit: bij veel smog geldt dan een tijdelijke milieuzone, ook wel ZPA (Zones de protection de l’air) genoemd. Ook mogen sommige categorieën auto’s op smog-dagen nog wel gewoon de stad in, en andere niet. Op matrixborden worden dit soort tijdelijke maatregelen over het algemeen duidelijk aangegeven.

Het ziet er naar uit dat de komende jaren het aantal gebieden waar de milieuzone geldt alleen maar zal worden uitgebreid. Ook zullen de regels steeds verder worden aangescherpt, en kunnen ze per stad nogal verschillen. Om dat alles voor te zijn is mijn advies dan ook, als je de komende tijd van plan bent om naar of door stedelijke gebieden in Frankrijk te gaan: bestel gewoon zo’n sticker, dan ben je van eventuele stress of boetes af. Want de sticker kost via de officiële website slechts 4,51 euro en is onbeperkt geldig, voor alle gebieden met een milieuzone.

Word je gesnapt met een auto zonder sticker, of met een onjuiste sticker, dan kan de boete voor personenwagens oplopen tot 68,- euro, of hoger waneer je niet op tijd betaalt. In totaal zijn er nu twintig gemeentes bezig met het invoeren van een milieuzone, variërend in striktheid. Een overzicht vind je hier. Ga je niet naar een van die gebieden, dan heb je de sticker dus voorlopig ook niet per se nodig.

Bestellen

Ik zal je nu uitleggen hoe je een Crit’Air-milieusticker bestelt. Je kunt hem alleen aanvragen via de website certificat-air.gouv.fr, en dus niet via de ANWB en het vignet is ook niet verkrijgbaar bij tankstations (Let op: er is een website, crit-air.fr, die officieel lijkt maar dat niet is. Bestel je hem via die website dan betaal je bijna 30 euro in plaats van 4,51 euro!). De officiële website is in het Frans, en heeft vertalingen naar het Engels, Duits, Spaans en Italiaans. Helaas dus nog niet naar het Nederlands, maar het invullen van het formulier om een milieusticker toegestuurd te krijgen is gelukkig niet zo heel ingewikkeld.

Wat heb je nodig?
– Creditcard (betalen kan alleen met creditcard)
– Scan van kentekenbewijs (kleiner dan 400kb, bestandsformaat: pdf/png of jpg)

Stappenplan:
– Ga naar certificat-air.gouv.fr.
– Klik op de knop ‘Demander son certificat’ (Vraag je certificaat aan).
– Klik op: Votre véhicule est immatriculé dans un autre pays (Je auto is geregistreerd in een ander land).
– Vink het hokje aan naast ‘Je certifie que mon Certificat d’immatriculation est à jour et que la pièce jointe transmise correspond bien à un justificatif d’immatriculation.’ (Ik bevestig dat mijn kentekenbewijs geldig is en de bijlage overeenkomt met een bewijs van kentekenregistratie).
– Klik op de blauwe knop ‘Suivant’ (Volgende).
– Klik op ‘Ajouter un véhicule’ (Voeg een auto toe).

Nu opent een popupscherm waar je de gegevens van je auto kunt invullen. Alleen die met een rood sterretje zijn verplicht. Dat zijn achtereenvolgens:
– N° d’immatriculation (Kenteken).
– Date de première immatriculation (Datum van eerste afgifte).
– Catégorie de véhicule (Categorie voertuig, meestal M1 (voor auto’s en campers)).
– Carburant (brandstof). Benzine = Essence.
– Pays d’immatriculation (Land waar de auto geregistreerd staat). Kies Pays-Bas voor Nederland.
– N° de série (Identificatienummer/chassis).
– Marque (Merk).

De rest kun je leeglaten. Als je volledig wilt zijn, vind je de gegevens over CO2 etc. op de website van de RDW.

Nu moet je enkel nog een kopie van je kentekenbewijs toevoegen. Ik heb zelf een papieren kentekenbewijs, hiervan heb ik van 1A en 1B een scan gemaakt en deze opgeslagen als pdf in 100 dpi. Klik op ‘Kies bestand’ onder ‘Télécharger le justificatif d’immatriculation’ (Kentekenbewijs uploaden). Zoek het bestand op dat je gescand hebt, en voeg het toe. Klik vervolgens op ‘Enregistrer’ (Aanmelden).

Vervolgens vink je op het scherm waar je eerder ook al was het vakje ‘Ik ben geen robot’ aan en klik je op ‘Suivant’ (Volgende). Nu moet je je adresgegevens invoeren.

– Nom et Prénom (Naam en Voornaam).
– Courriel (E-mailadres).
– Confirmer courriel (E-mailadres nogmaals invoeren ter controle).
– Nom et Prénom (Naam en Voornaam).
– Numéro et libellé voie (Straatnaam en huisnummer).
– Complément d’adresse (Aanvulling op adres, mag je leeg laten).
– Complément d’adresse (Aanvulling op adres, mag je leeg laten).
– Code Postal (Postcode).
– Ville (Stad).
– Pays (Land (Kies Pays-Bas)).

Vervolgens klik je weer op ‘Suivant’. Dan kom je op het overzicht met de gegevens van je bestelling. Daar staat ook het bedrag vermeld dat je moet betalen. Klik weer op ‘Suivant’ als alle gegevens kloppen. Je komt nu op een scherm waar meer informatie over de betaalmogelijkheid (creditcard) staat. Klik op ‘Suivant’ om naar de betaalpagina te gaan en houd je creditcard gereed. Na de betaling kom je op de bevestigingspagina en ontvang je als het goed is ook meteen een mailtje met de bevestiging. Na enige tijd kun je ook via certificat-air.gouv.fr je bestelling volgen, door je nummerbord in te voeren bij ‘Suivre ma demande’ (Vink bij ‘Pays d’immatriculation’ (land van kentekenregistratie) ‘Etranger’ (buitenland) aan).

Na een paar dagen ontvang je via mail een factuur waarbij ook een afdruk van de sticker zit. Deze mag je onder je voorruit leggen als bewijs dat je een sticker hebt aangevraagd. Een paar weken later ontvang je in je brievenbus de definitieve sticker die je op je voorruit moet plakken.

VignetBestellen.nl

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de milieusticker via de Franse overheid alleen te bestellen en betalen met creditcard. Wil je via iDeal betalen, is je Frans niet zo goed en lukt het met bovenstaande beschrijving nog steeds niet, of heb je geen zin in gedoe, dan is het ook mogelijk de Milieusticker Frankrijk via VignetBestellen.nl aan te schaffen. Zij nemen het aanvraagproces voor je uit handen en ze hebben een Nederlandstalige helpdesk. Je krijgt de officiële raamsticker na aanvraag via deze website eveneens gewoon via de Franse overheid toegestuurd. Let op: je betaalt voor deze service wel 19,95 euro inclusief verzendkosten in plaats van de 4,51 euro als je het via de normale weg doet.

Heb jij al een sticker aangevraagd? Wat zijn jouw ervaringen? Ik hoor het graag van je!

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Conny says:

  Hoi Martijn, dank je wel voor je helderde uitleg over de milieusticker bestellen
  Ik weet niet of ik het voor elkaar heb gekregen zonder jouw uitleg.
  Verder een leuke site ook!

  Groeten Conny

 2. Robert says:

  Hallo Martijn,

  Mijn Frans is niet je van het en ik kom er dus niet helemaal uit of er in de Jura al milieu stikkers vereist zijn.
  Ik hoor graag.

  Groeten,
  Robert

 3. Martijn Kroneman says:

  Goedemiddag Martijn,

  Met een paar kleine aanpassingen in de volgorde klopt jouw beschrijving nog prima.
  Mijn dank hiervoor.

  Met vriendelijke groet,
  Martijn

  1. Marita says:

   Hoi Rianne, dat kan! Je kunt bij het afleveradres gewoon je eigen naam invullen, maar de gegevens van de creditcard moet je ook vermelden.

 4. Claudia says:

  Goede dag. Ik zou graag naar Dabo in Frankrijk willen gaan. Ik heb geen creditkaart en ik kan niemand vinden die er wel eentje heeft. Enige advies ?

  1. Marita says:

   Hallo Claudia, zonder creditcard kun je het vignet alleen bestellen via een tussenpartij (zie de laatste alinea van het artikel). Succes!

 5. Claudia says:

  Hoi, Ik heb eindelijk iemand gevonden die een creditcard heeft, maar het lukt niet.
  Dus we doen iets fout ?!
  Moet er ergens gegevens van die creditcard houder ingevuld worden ?
  Want ik vul mijn naam, mijn email en mijn adres in.
  Of moet je 2 adressen opgeven. 1 voor de rekening en 1 waar de sticker naar toe gezonden wordt ?

  1. Marita says:

   Hallo Claudia, wat voor foutmelding wordt er gegeven? Je mag ons ook even e-mailen via info [at] frankrijkpuur.nl, dan kunnen we even met je meekijken.

 6. jeffrey says:

  Goedemiddag, ik probeer de milieu sticker aan te vragen. Heb al eens eerder gedaan en dat ging zonder problemen. Nu geeft hij bij type brandstof geen opties aan. Dat is ook de enige fout die word aangegeven om verder te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *