Met de trein op stedentrip

Met de trein op stedentrip in Frankrijk

Bij een stedentrip denk je al snel aan het vliegtuig. Maar een snelle vlucht naar Zuid-Frankrijk is natuurlijk niet echt duurzaam te noemen. Wist je dat veel populaire Franse bestemmingen heel goed met de trein te bereiken zijn? De prijs van een treinticket is vaak helemaal niet veel duurder dan een goedkoop vliegticket, als je op tijd boekt. Bovendien mis je dan de stress van de douanecontrole, het inchecken en boarden op het vliegveld. De hogesnelheidstreinen in Frankrijk zijn daarnaast ook nog eens van alle gemakken voorzien, je hebt meer beenruimte en je ziet onderweg veel meer van het landschap. Alleen maar voordelen! Maar wat zijn nu leuke steden voor een stedentrip met de trein?

Parijs

Met de trein op stedentrip

Allereerst natuurlijk Parijs. Deze stad is de populairste bestemming van Frankrijk en heel gemakkelijk met de trein bereikbaar. Vanaf Rotterdam sta je met de Eurostar in tweeënhalf uur op Gare du Nord in Parijs. Afhankelijk van de klasse waarin je reist heb je allerlei voorzieningen onderweg. Bij de duurste, de Premium-klasse, zit zelfs een maaltijd bij de prijs inbegrepen. Vanwege de korte duur van de rijs is het zelfs mogelijk om een dagje Parijs te doen. Vertrek met de eerste trein rond zeven uur en ga terug met de laatste trein van acht uur, dan heb je ondertussen maar liefst tien en een half uur de tijd om de stad te verkennen. Natuurlijk kun je ook een heel weekend of langer naar Parijs, want de stad zit vol verrassingen. Heb je bijvoorbeeld de Romeinse overblijfselen van Parijs al eens gezien? Weer eens wat anders dan de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe!

Klik hier voor tickets naar Parijs

Marseille

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Marseille is de tweede stad van Frankrijk, qua grootte. De havenstad aan de Middellandse Zee heeft veel te bieden. Het is er vaak mooi weer, wat het tot een ideale bestemming voor een stedentrip maakt. Vanaf Rotterdam is het met de hogesnelheidstrein slechts zeven uur rijden naar Marseille, met overstap in Parijs van Gare du Nord naar Gare de Lyon. In Marseille kun je de oude haven gaan bewonderen, cultuur opsnuiven in een van de vele musea of de stad van bovenaf bekijken bij de Notre-Dame de la Garde. Ben je uitgekeken in de stad zelf, neem dan eens de boot naar de Îles de Frioul of ga wandelen in de Calanques, een natuurgebied met verscholen baaien.

Klik hier voor tickets naar Marseille

Bordeaux

Met de trein op stedentrip

Ook Bordeaux is met de Eurostar en TGV in ongeveer zeven uur te bereiken vanaf Rotterdam. Deze stad in Zuidwest-Frankrijk heeft bijzondere historische gebouwen maar ook een modern museum waar je alles te weten komt over wijn maken en wijn drinken. Ten oosten van de stad ligt immers het beroemde gelijknamige wijngebied met de vele wijnchateaux. Er is nog veel meer te beleven in Bordeaux, zo vind je er ook nog een Duitse basis voor onderzeeboten waar tegenwoordig vaak exposities en voorstellingen worden georganiseerd. Ook een bezoek aan de middeleeuwse kerken en torens mag niet ontbreken.

Klik hier voor tickets naar Bordeaux

Montpellier

In het midden van Zuid-Frankrijk ligt de mooie stad Montpellier, op een paar kilometer van de Middellandse Zee. Deze stad in het vaak zonnige en warme zuiden heeft veel te bieden. Zo vind je er een fraai historisch centrum met leuke straatjes, prachtige particuliere ‘hôtels’ (stadspaleizen), een heuse ‘Arc de Triomphe’ uit de zeventiende eeuw, de Porte du Peyrou, en niet te vergeten de imposante gotische kathedraal. Ook zijn er nog twee middeleeuwse torens bewaard gebleven. Verder zijn er een groot aantal musea, waaronder het Musée Fabre, met kunst uit verschillende tijdperken. Je bent in slechts zeven uur vanuit Rotterdam in Montpellier, met overstap in Parijs.

Klik hier voor tickets naar Montpellier

La Rochelle

Met de trein op stedentrip

Het is ook leuk om eens op stedentrip te gaan naar een wat kleinere stad. Dan heb je in een heel weekend meer dan genoeg de tijd om het hele centrum en alle leuke adresjes te verkennen. Ga dan bijvoorbeeld eens naar La Rochelle. Deze havenstad bij de Vendéekust heeft een historisch centrum, met als belangrijkste bezienswaardigheden twee torens die de toegang tot de haven bewaakten, een klokkentoren en veel gezellige straten met leuke winkeltjes. Ook niet te missen is het maritiem museum, waarin je alles te weten komt over de geschiedenis van de haven van La Rochelle en waar enkele bijzondere boten liggen waar je een kijkje op kunt nemen. ben je wat langer in La Rochelle dan is het leuk om eens fietsen te huren en een tochtje naar het voor de kust gelegen Île de Ré te maken, dat via een lange brug te bereiken is. De snelste verbinding tussen Rotterdam en La Rochelle doet er ongeveer zesenhalf uur over.

Klik hier voor tickets naar La Rochelle

Avignon

Met de trein op stedentrip

Ooit was Avignon een pauselijke stad. Tijdens het schisma, een kerkscheuring, woonde een van de twee toenmalige pausen namelijk in een imposant paleis in Avignon. Nog steeds is dit schitterende en kolossale bouwwerk te bewonderen. Maar het is niet de enige bezienswaardigheid van Avignon. Wereldberoemd is bijvoorbeeld de twaalfde-eeuwse brug over de Rhône, waarvan nog de helft overeind staat. Verder vind je er een eveneens twaalfde-eeuwse kathedraal en tal van gezellige straten. Niet te missen is ook een uitstapje naar de Pont du Gard, het bekende aquaduct over de rivier de Gard, dat een kleine vijfentwintig kilometer aan de westkant van Avignon ligt. De reis naar Avignon duurt vanaf Rotterdam een kleine zesenhalf uur, inclusief overstap.

Klik hier voor tickets naar Avignon

Nantes

Een leuke stad voor een stedentrip is Nantes, een stad aan de Loire, niet ver verwijderd van de Vendéekust. In een kleine zes uur ben je vanaf Rotterdam in Nantes, met de Eurostar en TGV en met overstap in Parijs. In de stad kun je onder meer het Château des ducs de Bretagne bekijken, een prachtig kasteel waar de geschiedenis van de stad uit de doeken wordt gedaan. Ook bijzonder is een bezoek aan de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul, waar men liefst zo’n vijf eeuwen aan bouwde, vanaf de vijftiende eeuw. Niet te missen is een bezoek aan de machines de l’Île de Nantes, een bijzondere verzameling megagrote mechanische dieren, gebouwd voor een theatergezelschap dat met hun dieren de hele wereld over reist. In een oude scheepsloods worden de mechanisch bewegende opbjecten gebouwd en getest.

Klik hier voor tickets naar Nantes

Lyon

Lyon is een stad waar veel te beleven valt. Met de Eurostar en TGV ben je inclusief overstap in Parijs binnen vijfenhalf uur in hartje Lyon. Daar kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de Romeinse overblijfselen van deze stad het indrukwekkende Musée des Confluences bezoeken of gewoon wat door het historische centrum slenteren. ‘s Avonds schuif je aan tafel in een van de traditionele bouchons die de stad rijk is. Rond 8 decwember is er jaarlijks het Fête de Lumières, een lichtspektakel waarbij allerlei gebouwen in de binnenstad bijzonder verlicht zijn. Reserveer je tickets en hotel op tijd, want tegen die tijd stroomt de stad vol met toeristen. In die periode is de stad extra sfeervol dankzij de kerstmarkt op Place Carnot, op het schiereiland tussen de Saône en Rhône.

Klik hier voor tickets naar Lyon

Tip: Zonder overstap in Parijs

Als je via NS International tickets naar bestemmingen in Frankrijk boekt, moet je vaak overstappen in Parijs, van Gare du Nord naar Gare Montparnasse voor bestemmingen in het zuidwesten en naar Gare de Lyon voor bestemmingen in het zuidoosten. Dat komt doordat het systeem van NS International automatisch de snelste ritten zoekt. Overstappen is goed te doen met de metro, maar het kost je even tijd. Er zijn mogelijkheden om die overstap in Parijs te omzeilen, door over te stappen van de Thalys/Eurostar op de TGV op de stations Brussel-Zuid-Midi of Marne-La-Vallée-Chessy (het station van Disneyland Parijs). Vanaf daar vertrekken namelijk ook TGV’s naar diverse Franse steden zonder over Parijs te rijden. Vaak duurt de reis dan niet eens zoveel langer. Het vergt wel wat meer puzzelwerk om de treinen die je wilt op elkaar te laten aansluiten, maar het kan de moeite waard zijn als je overstapstress in Parijs wilt voorkomen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant