9

9x de leukste markten in de Provence & Côte d’Azur

Markt in Bédoin

Als je graag markten bezoekt, is de Provence de plek waar je moet zijn. Iedere dag is er wel een stad of dorp waar je tussen de kraampjes kunt struinen, op zoek naar fijne streekproducten en lekker eten en drinken. Eerder schreven we al over de beroemde markt in Bedoin, maar er zijn nog veel meer leuke en sfeervolle streekmarkten in Zuid-Frankrijk.

Lekker rondneuzen tussen alle lokale specialiteiten, een overvloed aan kleuren, bedrijvigheid en heerlijke geuren van verse producten: op de markt wordt boodschappen doen ineens een gezellig uitstapje. En of je nu op zoek bent naar een stukje kaas, een mooie bos bloemen of unieke brocante: er is altijd wel een geschikte Provençaalse markt te vinden.

Verschillende soorten markten

Er zijn verschillende soorten markten te vinden in Frankrijk. Om je een beetje op weg te helpen, staan hier de meest voorkomende Franse termen én natuurlijk de vertaling ervan.

 • Marché, de wekelijkse markt
 • Marché artisanal, streekmarkt met ambachtelijke producten
 • Marché paysan, boerenmarkt
 • Vide grenier, rommelmarkt
 • Brocante, antiekmarkt
 • Marché nocturne, avondmarkt

Op zoek naar een leuke markt om lekker rond te slenteren tussen alle bijzondere producten? Hieronder negen tips voor markten in de Provence en Côte d’Azur.

Menton, Marché des Halles Municipales (dagelijks)

De overdekte markthal van Menton heeft meegedongen naar de titel Plus Beau Marché de France in 2019. Deze prachtige markt is bijna een eeuw oud en bevindt zich in de oude stad met uitzicht op zee.

Saint-Martin-de-la-Brasque, Vaucluse (zondag)

Iedere zondagmorgen in mei tot oktober vindt er een boerenmarkt plaats op een parkeerterrein ten noorden van Saint-Martin-de-la-Brasque. Tientallen marktkoopmannen bieden hun verse groenten, fruit, vis, zeevruchten en andere delicatessen aan.

Lorgues, Var (dinsdagochtend)

De boerenmarkt in Lorgues op dinsdagochtend is één van de grootste markten in de Var en één van de mooiste in de Provence. Je vind er onder andere allerlei streekproducten, groente, fruit, kruiden, planten, kleding, tassen en hoeden.

Sanary-sur-Mer, Var (woensdagochtend)

Uit een onderzoek van Nice Matin/Var Matin kwam de markt van Sanary-sur-Mer naar voren als mooiste markt van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. De markt in het charmante kust- en vissersplaatsje vindt plaats op woensdagochtend. In het hoogseizoen is er ook iedere avond nog een ‘marché artisanal nocturne’.

Cours Saleya, Nice (dagelijks, behalve maandag)

Officieel is de Cours Saleya in Nice een bloemenmarkt, maar naast alle fleurige kraampjes vol boeketten en citrusboompjes zijn er ook verschillende andere kramen te vinden. Je koopt er bijvoorbeeld heerlijke socca, een soort pizza-pannenkoek. Na de markt strijk je neer op één van de terrassen die er op het pleintje dan in rap tempo worden opgebouwd.

Markt op de Cours Saleya

L’Isle-sur-la-Sorgue, Vaucluse (zondag)

Iedere zondag wordt dit Venetië van Zuid-Frankrijk overspoeld door antiekhandelaren die hun waar uitstallen in het centrum en langs de zuidelijke kades van het dorp. Liefhebbers van brocante zijn in L’Isle-sur-la-Sorgue sowieso aan het juiste adres, want het dorp telt honderden antiekwinkels.

En ben je toevallig de eerste zondag van augustus in het dorp? Bezoek dan de marché flottant (drijvende markt) van L’Isle-sur-la-Sorgue. Aanschouw alle koopwaar vanaf de wal, lok de bootjes, vergaap je aan lokale producten en hoor de koopmannen aan het eind van de markt de ‘coupo santo’ zingen, het lijflied van de Provence.

Aix-en-Provence, Bouches-du-Rhône (dagelijks)

Iedere dag drijven geluiden, geuren en kleuren van de markt op La Place Richelme door de stad Aix-en-Provence. Maar dat is niet de enige markt van de stad: op dinsdag, donderdag en zaterdag worden er op nog veel meer plaatsen producten uitgestald, waaronder fruit, groenten, olijfolie, eieren, geitenkaas, honing en kruiden… krijg je al trek? Daarnaast is er van april tot en met november iedere zondag ook nog boekenmarkt, aan het einde van het jaar een ambachtelijke markt met alle partnersteden van Aix-en-Provence, en er zijn kerstmarkten… over de markt struinen hoort bij een bezoek aan Aix-en-Provence!

Forcalquier, Alpes-de-Haute-Provence (maandagochtend)

Ook zonder markt is het typische Provençaalse plaatsje Forcalquier het bezoeken waard. Maar op maandagochtend flaneer je door het stadje tussen alle lokale producten, stoffen en terracotta. Vanaf de Place du Bourguet strekken de kramen zich uit over de oude straten.

Digne-les-Bains, Alpes-de-Haute-Provence (woensdagochtend en zaterdagochtend)

Op zoek naar een leuke markt in een gezellige stad? Iedere woensdag en zaterdagochtend vind je in Digne-les-Bains een Provençaalse markt met volop groente, fruit, kruiden, vlees en kaas. Maar naast levensmiddelen kun je er ook terecht voor bloemen, boeken en kleding. In de zomermaanden is de markt extra groot.

Meer informatie?

Voor een uitgebreid overzicht van Franse markten, kijk op Jours de Marché.

Meer informatie over de verkiezing Le Plus Beau Marché de France vind je op deze website. In 2019 won de markt van Montbrison, waar we ook eerder een verhaal over schreven.

CategorieënProvence
Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

 1. Emil en Mieke van den Aarssen says:

  Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk en wij hopen, dat jullie een
  onvergetelijke trouwdag zullen hebben.

  Het boek is j.l. zondag al besteld en we kijken er echt naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *