Saint-Rémy-de-Provence
Bouches-du-RhôneProvence-Alpes-Côte-d'Azur

De markt van Saint-Rémy-de-Provence, feestje voor de zintuigen

Als we in Zuid-Frankrijk zijn, dan zorgen we ervoor dat we ook minstens een keer een bezoek brengen aan een weekmarkt. In de meeste delen van Frankrijk vormen streekmarkten een populair uitje, maar de Zuid-Franse hebben een extra aantrekkingskracht, en dan al helemaal de Provençaalse. Zo’n markt is iedere keer weer een feest voor de zintuigen. De markt van Saint-Rémy-de-Provence, op woensdag, is de belangrijkste van de omgeving en trekt elke week zowel gens du coin* als toeristen.

Streektips

Ook naar deze prachtige streek op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Saint-Rémy-de-Provence is vooral bekend als dorp waar Van Gogh ongeveer een jaar doorbracht en enkele van zijn mooiste schilderijen maakte. Ook trekken de opgravingen van de oude Romeinse stad Glanum aan de zuidkant veel bezoekers. Maar op woensdagmorgen stroomt Saint-Rémy vol met marktgangers. In de vroege ochtend bouwen zo’n tweehonderd standhouders hun kraam op, waarna het een komen en gaan is van bezoekers.

Gezellige drukte

We hoeven niet al te lang te zoeken naar een parkeerplek, dicht tegen het centrum aan ligt, zij het niet heel goed aangegeven, een heel groot braakliggend stuk grond dat dienstdoet als parkeerterrein. Je bereikt de Parking de la Libération door vanuit de Rue de la Libération door een steeg achterlangs het politiebureau te rijden. Vanaf daar lopen we in een paar minuten naar het centrum waar alles zich deze morgen afspeelt.

Verspreid door de straten en over de pleintjes van het dorp staan tientallen kraampjes met allerhande producten, van strohoeden, schilderijen, keramiek, kleding en stoffen tot aardbeien en meloenen uit de streek, olijfolie, kruiden, worst en kaas. Het is een gezellige drukte, met de kraampjes kriskras door elkaar, her en der bestelbusjes tussendoor geparkeerd, overal mensen, en ook nog het gewone verkeer dat zich een weg probeert te banen over de ringweg rondom het dorp, waar precies een looproute overheen gaat.

Het is te begrijpen waarom dit soort markten maar tot halverwege de dag duren, want het draait in Saint-Rémy-de-Provence op woensdagochtenden maar om een ding. Ergens tussen twaalf en één pakt iedereen als bij toverslag z’n boeltje bij elkaar en komt er een haastige uittocht op gang. Binnen een uur is het dorp ineens weer rustig, en zitten alleen de terrasjes nog overvol. Ook wij zoeken een plekje in de zon voor een voedzame lunch, waarna we tevreden met een zak vol vers fruit weer naar ons vakantieverblijf terugkeren.

* buurtbewoners

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Jory de Koning zegt:

    Dag M&M, wij komen ook al decennia in Zuid-Frankrijk en willen jullie opmerkzaam maken op Salon-de-Provence, een leuk(e) stad(je) met de weekmarkt op woensdag, slingerend door het centrum en op zondagochtend een kleinere markt.
    Voor de geschiedenis van de stad moet je maar even googlen. Er is best veel te zien en te doen, ook in de omgeving.
    Een paar kilometer t.n. buiten Salon, richting Eyguières, ligt een heerlijke camping, “Nostradamus”. De jonge eigenaar, Clement Rigolle, heeft daar een heel gezellige Restobar gemaakt, waar het goed toeven is. Er is ook een houtgestookte pizzakar en alle staanplaatsen hebben schaduw van de grote bomen. En er is een tweede terras met zwembad. Wij komen er al jaren!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant