Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Rondslenteren op de markt van Montbrison

Je hoort nog eens wat, als je de nacht doorbrengt in een sfeervolle chambre d’hôtes in Frankrijk. Zo’n overnachting bij locals is niet alleen leuk omdat je dan in de watten gelegd wordt en (vaak) kunt genieten van een table d’hôtes met allerlei regionale specialiteiten. Je krijgt er namelijk daarnaast ook gratis leuke tips te horen van dingen die je zeker eens moet doen nu je hier toch bent. Zo ook tijdens mijn recente trip door het departement Loire, waar ik sliep in de b&b Chez Andrée et Armand, vlakbij het dorpje Saint-Bonnet-le-Courreau. Hun tip? De zaterdagmarkt van Montbrison!

Streektips

Zelf ook een bezoek aan de markt van Montbrison brengen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Montbrison is een eeuwenoud stadje met een rijke geschiedenis. Het is bekend om de overheerlijke kaas, Fourme de Montbrison, maar heeft ook enkele bijzondere monumenten. Zoals een grote romaanse kerk, die als een van de mooiste van de streek beschouwd wordt. Ook schilderachtig zijn de kades langs de Vizézy, een klein riviertje dat door de stad stroomt. Maar de oude gebouwen zijn niet de grootste troef van Montbrison. Dat is toch vooral de streekmarkt op zaterdag.

200 kraampjes

Iedere zaterdag stroomt het stadje vol met marktkooplui die er hun waar proberen te slijten. Meer dan 200 kraampjes staan opgesteld langs de belangrijkste straten in het oude centrum, en van heinde en verre komen de mensen naar de stad om hun inkopen te doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden: natuurlijk allerlei streekproducten, groente, fruit, vlees, vis, kaas, brood, bloemen, maar ook veel gebruiksproducten en kleding. Dat levert een mooi palet aan geuren en kleuren op, en vooral ook veel gezelligheid. Je kunt er in een relaxte sfeer rondslenteren, kijkend naar alle mensen, hier en daar wat proeven of luisteren wat een marktkoopman aan te prijzen heeft, en vindt er gegarandeerd iets waarvan je vooraf nog niet wist dat je het nodig had…

Praktisch

De markt van Montbrison vindt iedere zaterdag plaats van 8 uur tot 13 uur. De markt is populair, zodat de wegen rondom Montbrison op zaterdagochtend volstromen. Het beste kun je parkeren aan de noordkant van het centrum. Aan de zuidkant is het namelijk lang zoeken naar een parkeerplekje terwijl er aan de noordkant plek genoeg is. Wel moet je dan nog een kleine tien minuutjes lopen voordat je bij de markt bent.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant