Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Op ontdekkingstocht in Malleval, verborgen wijndorpje bij de Rhône

In het natuurpark Pilat in het departement Loire kom je heel wat verborgen pareltjes tegen. Bewaard tegen het massatoerisme, bijna stilstaand in de tijd, verscholen tussen de hellingen van het gebergte. Zo ook het eeuwenoude dorpje Malleval. Weggestopt in een smalle kloof, aan de oostkant van het bergmassief en natuurpark Pilat, op een steenworp afstand van de rivier de Rhône. Een mysterieus plekje dat ik ontdekte in de sfeervolle setting van een zonnige namiddag in september.

Als de stenen konden praten… dan zouden ze je in elk geval vertellen dat Malleval in de loop der eeuwen slechts op één moment de kans had om uit te groeien tot meer dan een klein dorp zonder invloed. Maar die kans vervloog toen in de veertiende eeuw Renaud de Forez, heer van het kasteel in het dorp, zonder erfgenamen stierf. Tijdens zijn leven had hij, door te trouwen met de rijke Marguerite de Savoie, zijn kasteel kunnen uitbreiden en verfraaien, waardoor het dorp ook vlot tot bloei kwam. Maar met zijn overlijden droogde de geldstroom op. Toen het dorp in de zestiende eeuw ook nog geplunderd werd tijdens de godsdienstoorlogen, bleef er weinig over van de ambities van de inwoners.

Maar misschien wel dankzij het feit dat Malleval nooit echt een lange periode van bloei heeft gekend, kunnen we vandaag de dag nog genieten van de verstilde sfeer in het kleine versterkte dorp. De tand des tijds heeft het dorp verder met rust gelaten, en nog altijd kun je de gebouwen uit de renaissancetijd bewonderen. Het oude zoutpakhuis, het kleine kasteel, de kerk, de commanderie, het Maison du Pendu met de mysterieuze paardenbotten die uit de gevel steken. Waarom die botten? Niemand die het echt weet. En wanneer je goed kijkt, ontdek je dat Malleval een dorp is met meer van dit soort geheimzinnige overblijfselen uit het verleden. Op diezelfde gevel vind je ook nog een medaillon met bijna onverklaarbare symbolen, en iets verderop is er een waterval waar een legende aan verbonden is.

De mysterieuze sfeer wordt op deze nazomermiddag nog versterkt door de ondergaande zon en de fraaie kleuren van de wijngaarden rondom het dorp. En dan zijn er ook nog de vele houten en ijzeren kruizen die her en der verspreid in het landschap staan. Waar je ook komt in en om Malleval, overal wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat heeft zich hier allemaal afgespeeld? Zet je verbeelding aan het werk, en duik voor even onder in de geschiedenis. Malleval nodigt je ertoe uit, ontdek het zelf!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant