Op ontdekkingstocht in Malleval, verborgen wijndorpje bij de Rhône

In het natuurpark Pilat in het departement Loire kom je heel wat verborgen pareltjes tegen. Bewaard tegen het massatoerisme, bijna stilstaand in de tijd, verscholen tussen de hellingen van het gebergte. Zo ook het eeuwenoude dorpje Malleval. Weggestopt in een smalle kloof, aan de oostkant van het bergmassief en natuurpark Pilat, op een steenworp afstand van de rivier de Rhône. Een mysterieus plekje dat ik ontdekte in de sfeervolle setting van een zonnige namiddag in september.

Als de stenen konden praten… dan zouden ze je in elk geval vertellen dat Malleval in de loop der eeuwen slechts op één moment de kans had om uit te groeien tot meer dan een klein dorp zonder invloed. Maar die kans vervloog toen in de veertiende eeuw Renaud de Forez, heer van het kasteel in het dorp, zonder erfgenamen stierf. Tijdens zijn leven had hij, door te trouwen met de rijke Marguerite de Savoie, zijn kasteel kunnen uitbreiden en verfraaien, waardoor het dorp ook vlot tot bloei kwam. Maar met zijn overlijden droogde de geldstroom op. Toen het dorp in de zestiende eeuw ook nog geplunderd werd tijdens de godsdienstoorlogen, bleef er weinig over van de ambities van de inwoners.

Maar misschien wel dankzij het feit dat Malleval nooit echt een lange periode van bloei heeft gekend, kunnen we vandaag de dag nog genieten van de verstilde sfeer in het kleine versterkte dorp. De tand des tijds heeft het dorp verder met rust gelaten, en nog altijd kun je de gebouwen uit de renaissancetijd bewonderen. Het oude zoutpakhuis, het kleine kasteel, de kerk, de commanderie, het Maison du Pendu met de mysterieuze paardenbotten die uit de gevel steken. Waarom die botten? Niemand die het echt weet. En wanneer je goed kijkt, ontdek je dat Malleval een dorp is met meer van dit soort geheimzinnige overblijfselen uit het verleden. Op diezelfde gevel vind je ook nog een medaillon met bijna onverklaarbare symbolen, en iets verderop is er een waterval waar een legende aan verbonden is.

De mysterieuze sfeer wordt op deze nazomermiddag nog versterkt door de ondergaande zon en de fraaie kleuren van de wijngaarden rondom het dorp. En dan zijn er ook nog de vele houten en ijzeren kruizen die her en der verspreid in het landschap staan. Waar je ook komt in en om Malleval, overal wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat heeft zich hier allemaal afgespeeld? Zet je verbeelding aan het werk, en duik voor even onder in de geschiedenis. Malleval nodigt je ertoe uit, ontdek het zelf!

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.