Macarons recept

door Martijn
1240 keer gelezen

Macarons, wie kent ze niet? Deze heerlijke koekjes, of kleine gebakjes, hoe je ze ook wilt noemen, zijn misschien wel een van de kleurrijkste Franse lekkernijen. Ze hebben een eeuwenoude geschiedenis, en wist je dat ze in de verte verwant zijn aan de Italiaanse Amaretto-koekjes en de Hollandse bitterkoekjes? Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er niet een heel eigen twist aan gegeven zou worden. Maar hoe maak je ze eigenlijk zelf? Helemaal niet zo heel moeilijk, maar het is wel wat werk.

advertentie

Wat heb je nodig voor het basisrecept, voor ongeveer 30-40 macarons?
6 eiwitten, een snufje zout, 400 gram poedersuiker en 250 gram fijngemalen amandelen (amandelmeel). Daarnaast een beetje kleurstof in verschillende kleuren, als je ze zo’n vrolijk kleurtje wilt geven.

Verder bevatten de macarons een crême-achtige vulling. Volgens de traditie is die vulling overeenkomstig de kleur van de omringende koekjes, maar de laatste tijd wordt hier ook wel eens mee gevarieerd. Je kunt het dus eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. (Kijk hier bijvoorbeeld eens voor macarons met appel, een soort appelflapmacaron 🙂 )

Macarons:
Om de macarons te maken doe je de eiwitten in een vetvrije kom. Voeg een snufje zout toe en klop met een mixer of garde de eiwitten stijf. Voeg langzaam de poedersuiker toe en blijf kloppen tot je een glad mengsel krijgt. Doe vervolgens ook het amandelmeel erbij en meng alles tot een glanzend, glad en licht vloeibaar geheel.
Verdeel het mengsel over enkele kommen, zoveel als je verschillende kleuren wilt maken, en voeg de kleurstof aan elke kleur toe. Leg een stuk bakpapier op je bakplaat. Vul een spuitzak met de inhoud van een van de kommen, en spuit rondjes van ongeveer 2 tot 3 centimeter doorsnede. Doe dit voor elke kleur, maar maak wel steeds eerst de spuitzak schoon. Zet de macarons ongeveer een half uurtje weg, zodat het buitenste laagje hard kan worden.
Verwarm de oven voor op ongeveer 230 graden en zodra deze warm is verlaag je de temperatuur naar 200 graden en doe je de bakplaat in de oven, voor 9 minuten. Vervolgens haal je ze er direct uit en laat je ze afkoelen.

Vulling:
De vulling kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt er zelfs voor kiezen om gewoon simpelweg confiture of een vruchtengelei te gebruiken.

Een eenvoudige vulling op basis van room en boter kan ook, gebruik hiervoor de volgende samenstelling:
350 gram poedersuiker, 240 gram roomboter, 1 eetlepel vanille extract, 2 eetlepels slagroom, plus per smaak en kleur een ander ingrediënt, zoals cacao voor bruine macarons, verkruimelde pistachenoten voor de groene variant en citroenrasp voor de gele.
Klop de boter los en zacht met de mixer, voeg het suiker, de slagroom en de vanille-extract toe, en verdeel weer over meerdere kommen, dus voor zoveel verschillende kleuren je hebt. Voeg vervolgens de gewenste smaak toe en meng dit door elkaar. Bestrijk de platte kant van een macaron met de vulling, en dek deze af met een andere. Vervolgens kun je ze serveren, of voor maximaal enkele dagen bewaren in de koelkast.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox