Lupiac, geboortedorp van d’Artagnan

D’Artagnan, de illustere musketier die bekend is geworden door het boek van Alexandre Dumas, staat overal in het departement Gers op een voetstuk. Maar waar ze in het bijzonder zijn nagedachtenis eren is in het dorpje Lupiac, een kleine veertig kilometer ten westen van Auch. Hij werd geboren als Charles de Batz Castelmore, in een klein kasteel net buiten het dorp. Nog iedere dag is de geschiedenis hier tastbaar aanwezig. Ik werd meegenomen door twee musketiers, in de voetsporen van d’Artagnan.

D’Artagnan, dat is de vierde musketier uit het boek De Drie Musketiers van Dumas. Wat minder bekend is dat deze musketiers allemaal ooit echt bestaan hebben. Dumas raakte voor zijn boek geïnspireerd door een eerder verschenen boek van Courtils de Sandras, de Mémoires de Monsieur d’Artagnan. In dat boek schetst de auteur het geromantiseerde leven van de beroemde inwoner van Gascogne, de landstreek waar de Gers onderdeel van is. Charles opende zijn ogen voor het eerst in 1611, in het kasteel net buiten Lupiac. Op zijn zeventiende trok hij naar Parijs om te dienen als musketier. En de rest is geschiedenis. Een geschiedenis die eindigt in het jaar 1673, als de held om het leven komt voor de poorten van ons eigen Maastricht.

Festival d’Artagnan

Ik word opgewacht door mijn gidsen, die zich voor de gelegenheid met cape en degen getooid hebben. Na in het enige restaurant in het dorp, La Taverne d’Artagnan, een kopje koffie te hebben gedronken, beginnen we aan een wandeling door het dorp. Eenmaal per jaar stroomt het centrale plein van het dorp vol met feestvierders, tijdens het Festival d’Artagnan. Het plaatselijke restaurant serveert mosselen met frites, oude ambachten herleven, paarden en wagens rijden door de straatjes, en vooral zijn er heel veel verklede mensen. Na een stop bij het standbeeld op het plein, het enige beeld dat d’Artagnan op zijn paard laat zien, brengen we een kort bezoek aan het epicentrum van het festival gedurende de rest van het jaar: het naaiatelier waar honderden kledingstukken gemaakt en hersteld worden.

Vervolgens gaat het naar een kleine tentoonstellingsruimte waar foto’s en een filmpje te zien zijn van voorgaande edities van het festival. Daar krijg je een beeld van de schaal van het feest. Het hele dorp staat op zijn kop, en de bevolking die normaal nauwelijks 300 inwoners telt, bestaat voor een dag uit meer dan 20 keer zoveel mensen. Er is een speciale ruimte voor de paarden, er worden oude geweren afgeschoten, er wordt gevochten met de degen, er is veel gezelligheid.

De rest van het jaar kun je voor een beter beeld van de held om wie het allemaal draait terecht in het kleine Musée d’Artagnan. Hier is een tentoonstellingsruimte ingericht met vooral een overzicht van de sporen die de beroemde inwoner in de kunst en cultuur heeft nagelaten. Tot slot moet je ook zeker even binnenlopen in het kapelletje naast het museum, waar nu de VVV gevestigd is. Dit is de kapel die de jonge d’Artagnan zonder twijfel wel eens van binnen moet hebben gezien. Het werd namelijk gebouwd door de oom van de musketier.

Het festival vindt dit jaar plaats op 11 augustus vanaf 10 uur.

De Nederlandse connectie

Zoals gezegd kwam d’Artagnan uiteindelijk om het leven nabij Maastricht. Sinds een aantal jaar wordt er hard gewerkt aan het inrichten van een langeafstandswandelroute die deze Limburgse stad met Lupiac verbindt. In de Gers is de route al bewegwijzerd, en degene die hem loopt doet dat niet voor niks maar krijgt als beloning een fraaie oorkonde voor de prestatie. En er is nog een Nederlands element te vinden in Lupiac. Het standbeeld van d’Artagnan, midden op het plein, is namelijk van de hand van de Nederlandse kunstenares Daphné du Barry.

Lupiac

Maar Lupiac heeft meer te bieden dan alleen d’Artagnan, zo wil mijn gids Maxime me toch vooral ook nog laten zien. Het was tot enkele jaren geleden nogal slaperig en onbekend, maar sinds de nadruk meer op d’Artagnan wordt gelegd komen er gaandeweg steeds meer toeristen een kijkje nemen. En dat is niet voor niets. Lupiac is een van de oudste zogenaamde castelnaus, dorpjes die in de middeleeuwen rondom een kasteel ontstonden. Rondom het dorp zijn nog de resten van de slotgracht te zien. De oude huisjes aan weerskanten van het plein, met houten arcades, herinneren aan het marktverleden van het stadje. En met mooi weer heb je, zoals in wel meer dorpen in de Gers, een weids uitzicht over de omgeving tot aan de Pyreneeën in het zuiden. Maar de grootste publiekstrekker ligt net buiten het dorp, het Lac de Lacoste. Een van de weinige openbare meertjes in de Gers, met een zandstrand dat ieder jaar aangevuld wordt met zand van de stranden aan de Atlantische kust. Een geliefd plekje voor zowel locals als vakantiegangers.

Tot slot brengen we een bezoekje aan het Château de Castelmore, de plek waar het allemaal begon. De geboorteplek van d’Artagnan is tegenwoordig privébezit en niet te bezoeken. Het staat zelfs te koop op het moment, aldus mijn praatgrage gids. Even zag ik mezelf er al binnenstappen als nieuwe eigenaar. Een kasteeltje op het Franse platteland, en dan ook nog eens met zo’n geschiedenis, hoe leuk is dat? Maar helaas, diepe zakken waar een paar miljoen in zit heb ik niet, dus dat wordt nog even verder dromen.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid