le-bistrot-lunchtip-morvan
Bourgogne-Franche-ComtéSaône-et-Loire

Lunchtip in de Morvan: Le Bistrot, in Lucenay-l’Évêque

Een voordeel van slapen in een gîte of op een kleine camping is dat je veel gemakkelijker in contact komt met de eigenaar van je vakantieverblijf. En het leuke daarvan is dat zij vaak hele goede tips hebben voor de omgeving. Wij kregen tijdens ons verblijf in de Morvan een lunchtip voor een goedkope, lekkere driegangenlunch bij Le Bistrot in Lucenay-l’Évêque.

Lucenay-l’Évêque is geen dorp waar je snel terecht zult komen. Ja, je rijdt er doorheen als je van Saulieu naar Autun rijdt, maar veel reden om te stoppen heb je niet. In de reisgids die we bij ons hebben wordt het dorp niet eens vermeld. Maar we hebben van onze gastheer de tip gekregen om te gaan lunchen in de plaatselijke bistrot, waar we voor € 14,50 (toen wij er waren € 13,50) een heerlijk driegangenmenu kunnen eten.

Godin en bisschop

Zo komen wij op een druilerige middag terecht in Lucenay, dat vierhonderd inwoners rijk is. De bijzondere naam van Lucenay-l’Évêque vertelt iets over de geschiedenis van het dorp. In de Romeinse tijd moet er al een nederzetting zijn geweest op de huidige locatie. Hier werd de godin Lucina vereerd, wat het eerste gedeelte van de naam verklaart. Het tweede gedeelte, dat ‘bisschop’ betekent, verwijst naar de vroege middeleeuwen, toen de bisschop van Autun hier een kasteel liet bouwen als bisschoppelijke residentie. Dit kasteel is op één vleugel na gesloopt.

Hotspot van het dorp

Waar de rest van het dorp niet zoveel bezoekers trekt, is dit bij Le Bistrot wel anders. Als we op donderdagochtend bellen om een reservering te maken, zit het restaurant voor die dag al vol. Vrijdag kunnen we nog wel terecht, en ook deze dag is het restaurant volgeboekt. We zien veel import-locals die in de buurt wonen en hier hun wekelijkse bijkletsmoment hebben, maar ook lokale bosbouwers die hier tussen de middag eten. Le Bistrot functioneert daarnaast als bar en bakkerij, dus het is tussen de middag een drukte van belang. Zorg daarom dat je minstens een dag van tevoren een reservering maakt als je hier wil eten.

Vast menu

Telefonisch is er al even geïnformeerd of we vis lusten, want het menu is altijd voor iedereen hetzelfde. Op Facebook en op een groot krijtbord in de bistrot wordt aangegeven wat er dagelijks op tafel komt. Vandaag starten we met een hartige taart met uien en spek en daarna, als hoofdgerecht, koolvis met venkel. Als toetje mogen we kiezen tussen drie desserts. Het niveau van de kookkunsten in Le Bistrot is verrassend hoog. Vrijwel alles is huisgemaakt en met veel zorg bereid door de eigenaar van het etablissement, die tussen het koken door ook af en toe komt bedienen. Deze kleinschaligheid geeft de bistro een ongedwongen en ontspannen sfeer, perfect om even tot rust te komen tijdens een roadtrip door de Morvan.

Praktische informatie

  • Adres: 7 route d’Autun, 71540 Lucenay-l’Évêque (direct aan de D980)
  • Openingstijden: Deze verschillen per seizoen, kijk op Facebook voor de actuele openingstijden
  • Prijs: € 14,50 voor een vast driegangenmenu, met een dessert naar keuze (op zaterdag betaal je € 18,50 of € 19,50)

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant