G

Graniet en gezelligheid in Locronan

Locronan

Locronan: samen met Pointe du Raz en Concarneau een van de meest bezochte plekken in het departement Finistère, en het is niet moeilijk te ontdekken waarom. De straatjes met aan weerskanten de natuurstenen huizen zijn op en top Bretons, met op elke hoek een toeristisch winkeltje of crêperie. Gedurende weekenden in het hoogseizoen kun je er over de hoofden lopen en dan valt het dorp misschien ook beter te vermijden. Maar op rustige momenten is het dankzij de geschiedenis, fraaie uitzichten en pittoreske straten zeker de moeite waard, zo ontdekten we.

Streektips

Zelf ook de mooie omgeving van Locronan verkennen? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

We waren half augustus 2021 in de buurt en ondanks dat we wisten dat het midden in het hoogseizoen was, konden het niet laten om het dorp te bezoeken. De coronasituatie en het feit dat we er op een donderdag waren, redelijk vroeg op de ochtend, werkten waarschijnlijk in ons voordeel, want met de drukte liep het zo’n vaart niet. Aan de zuidkant van het dorp is een groot parkeerterrein. Dat is in de zomermaanden betaald, maar met vier euro voor een dag vallen de kosten alles mee. De opbrengsten gaan bovendien naar het dorp toe.

Kelten

Al in de tijd van de Kelten vormde Locronan een bijzondere plaats, zo helemaal in het westelijke deel van Bretagne. De plek waar nu het dorp ligt was het decor van een Nemeton, een heiligdom in de Keltische religie. In de Romeinse tijd werd de nederzetting een kruispunt op de wegen naar Quimper en Douarnenez. Het stadje dankt zijn huidige naam aan Saint Ronan, een Bretonse heilige die zich er vestigde en ervoor verantwoordelijk was dat de inwoners van het gebied zich bekeerden tot het christendom. Aan het eind van de middeleeuwen kwam Locronan tot bloei, mede dankzij de teelt van hennep, dat gebruikt werd voor textiel en voor de productie van zeilen en touwen voor schepen. In 1505 kreeg Locronan stadsrechten van Anne de Bretagne. Tegen het eind van de zestiende eeuw werd het stadje echter geplunderd door rondtrekkende legers en kwam er een eind aan de bloeiperiode. Wanneer je nu door Locronan dwaalt, zie je nog veel van de vroegere rijkdom uit de Renaissancetijd. Bijvoorbeeld in de granieten huizen die het centrum vormen, rondom het centrale plein. Ook de Église Saint-Ronan stamt uit die tijd van bloei. De kerk heeft onder meer oogverblindende glas-in-loodramen. Nog iets ouder is de Chapelle Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle, een pittoresk stenen kapelletje onderaan het dorp. Mede door de weinige auto’s die je er ziet, straalt Locronan veel authenticiteit uit. Ook de ouderwetse borden waarmee winkeltjes en horeca worden aangegeven zorgen voor typisch Bretonse charme. Filmmakers wisten het dorpje dan ook al te vinden in het verleden, zo nam Jean-Pierre Jeunet (van Amélie) er bijvoorbeeld delen van zijn Un long dimanche de fiançailles op.

Uitzichtpunt

Na een wandeling door het dorp rijden we nog even verder de heuvel op aan de oostkant van Locronan. Daar vind je de Chapelle ar Sonj, een van de plekken die onderdeel vormen van de jaarlijkse Tromenie, een traditionele pelgrimstocht rondom Locronan. Maar je komt hier nu vooral vanwege het spectaculaire uitzicht. Je kijkt recht de baai van Douarnenez in, met aan de horizon de Cap de la Chèvre bij het schiereiland van Crozon. Een mooie plek om even te zitten en de schoonheid van dit deel van Finistère in je op te nemen.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *