Hauts-de-FranceNord

Wat te doen in Lille? 5 bezienswaardigheden en hoogtepunten!

Lille, van alle steden die ik heb bezocht misschien wel de meest on-Franse. Qua uitstraling, maar ook wat betreft de mensen. Een grote stad, die op het eerste gezicht soms wat onpersoonlijk overkomt. In elk geval op mij dan. Toch is het geen stad die je links moet laten liggen. Want ook Lille heeft zijn eigen charmante plekjes die indruk maken. In deze blog zet ik enkele hoogtepunten op een rijtje die voor mij de reden vormen om nog eens terug te gaan naar deze bijzondere stad.

Streektips

Zelf ook op stedentrip naar Lille? Misschien heb je wat aan deze tips!

De geschiedenis van Lille (Rijsel in het Vlaams) kent veel hoogte- maar ook dieptepunten. De stad en de streek eromheen waren het toneel van veel oorlogen en belegeringen. Tot aan het eind van de Middeleeuwen behoorde het tot het Graafschap Vlaanderen en dat is tot op de dag van vandaag nog goed te merken. De stad heeft een Vlaamse uitstraling, en houd je van steden als Antwerpen en Gent, dan is een bezoek aan Lille ook echt een must. Nadat de stad lange tijd in Spaanse handen was, nam Vauban in de zeventiende eeuw de stad in voor de koning van Frankrijk. Snel werd toen begonnen met de versterkingen, het werk waar Vauban vandaag de dag nog steeds bekend om is.

In de negentiende eeuw maakte de stad een grote groei door, van zo’n 50.000 tot meer dan 200.000. Het belandde echter midden in het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog, en werd daardoor zwaar getroffen. Gedurende het verloop van de twintigste eeuw kende de stad vervolgens meerdere periodes van crisis. Lille krabbelt daar eigenlijk pas sinds een aantal decennia weer uit op, mede door de komst van grote bedrijven, de bouw van een modern zakencentrum en de groei van het aantal studenten.

#1 Vieux Lille

Het gedeelte van het stadscentrum dat nu Vieux Lille genoemd wordt staat niet helemaal gelijk aan het oudste gedeelte van de stad. Wel geeft deze wijk het beste beeld van hoe Lille er in vroeger tijden – in de achttiende eeuw en de loop van de negentiende eeuw – uit heeft gezien. Het wordt gekenmerkt door grote woonhuizen en stadspaleizen, en een aantal kerken, waaronder de Église Sainte-Catherine de Lille uit de vijftiende eeuw. Het meest interessante deel van deze oude stadswijk vind je grofweg tussen de Grand Place en de Rue d’Angleterre.

#2 Kathedraal

De Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille is een architectonisch pareltje. Het kende een lange bouwtijd. Halverwege de negentiende eeuw werd namelijk al begonnen met deze kerk, maar pas in 1999 werd de laatste gevel officieel afgerond en ingewijd. Daardoor is deze neogotische kerk een indrukwekkend geheel, dat van de buitenkant er al heel bijzonder uitziet maar waarvan het ontwerp tot zijn volle recht komt wanneer je binnenin staat en de bijzondere lichtval kunt bekijken.

#3 Citadel & park

Zoals gezegd, vlak na de verovering van Lille door Vauban werden er versterkingen aangelegd. Waaronder ook de fraaie citadel, die vandaag de dag nog steeds in gebruik is door het Franse leger. Dat betekent ook dat je er niet zomaar terecht kunt voor een bezichtiging. Van mei tot augustus zijn er iedere zondag rondleidingen, waarvoor je je vooraf bij het Office de Tourisme dient aan te melden. Heb je daar geen behoefte aan, dan kun je terecht in het omringende stadspark voor mooie wandelingen langs de citadel of om te relaxen.

#4 Eten & drinken

Lille staat bekend om z’n lekkernijen, velen met een Vlaamse achtergrond. Zo kun je niet heen om de Merveilleux, een taartje van meringue, en is er in de meeste traditionele restaurants wel een potje stoofvlees te krijgen. En mosselen zijn populair, die massaal worden gegeten rondom de megabraderie van Lille, die jaarlijks in september gehouden wordt. Ook op kaasgebied is er een Noord-Franse specialiteit, de Maroilles. Wat drinken betreft, vind je er ook veel lokale biersoorten, afkomstig van ambachtelijke brouwerijen die de laatste jaren als paddestoelen uit de grond schieten.

#5 Euralille

Architectuur, dat is een van de dingen die Lille echt een bijzondere stad maakt. Ik noemde eerder al de kathedraal met z’n gevarieerde bouwstijl, en sinds de jaren tachtig is er ook de wijk Euralille, de op twee na grootste zakenwijk van het land. Het masterplan voor deze wijk werd ontwikkeld door het bureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Je kunt er niet alleen terecht voor bijzondere moderne gebouwen, maar vindt er ook een groot winkelcentrum, het centre commercial. Dit bestaat uit een hypermarché van Carrefour en ongeveer 120 kleinere winkels. Het winkelcentrum trekt jaarlijks meer dan 12 miljoen bezoekers.

Natuurlijk zijn er nog meer mooie dingen in Lille te zien. Zo heeft het enkele prachtige musea, en ook de braderie van Lille is een belevenis. Wat vind jij het leukst aan Lille?

Meer tips:

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant