Wat te doen in Lille? 5 bezienswaardigheden en hoogtepunten!

Lille, van alle steden die ik heb bezocht misschien wel de meest on-Franse. Qua uitstraling, maar ook wat betreft de mensen. Een grote stad, die op het eerste gezicht soms wat onpersoonlijk overkomt. In elk geval op mij dan. Toch is het geen stad die je links moet laten liggen. Want ook Lille heeft zijn eigen charmante plekjes die indruk maken. In deze blog zet ik enkele hoogtepunten op een rijtje die voor mij de reden vormen om nog eens terug te gaan naar deze bijzondere stad.

De geschiedenis van Lille (Rijsel in het Vlaams) kent veel hoogte- maar ook dieptepunten. De stad en de streek eromheen waren het toneel van veel oorlogen en belegeringen. Tot aan het eind van de Middeleeuwen behoorde het tot het Graafschap Vlaanderen en dat is tot op de dag van vandaag nog goed te merken. De stad heeft een Vlaamse uitstraling, en houd je van steden als Antwerpen en Gent, dan is een bezoek aan Lille ook echt een must. Nadat de stad lange tijd in Spaanse handen was, nam Vauban in de zeventiende eeuw de stad in voor de koning van Frankrijk. Snel werd toen begonnen met de versterkingen, het werk waar Vauban vandaag de dag nog steeds bekend om is.

In de negentiende eeuw maakte de stad een grote groei door, van zo’n 50.000 tot meer dan 200.000. Het belandde echter midden in het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog, en werd daardoor zwaar getroffen. Gedurende het verloop van de twintigste eeuw kende de stad vervolgens meerdere periodes van crisis. Lille krabbelt daar eigenlijk pas sinds een aantal decennia weer uit op, mede door de komst van grote bedrijven, de bouw van een modern zakencentrum en de groei van het aantal studenten.

#1 Vieux Lille

Het gedeelte van het stadscentrum dat nu Vieux Lille genoemd wordt staat niet helemaal gelijk aan het oudste gedeelte van de stad. Wel geeft deze wijk het beste beeld van hoe Lille er in vroeger tijden – in de achttiende eeuw en de loop van de negentiende eeuw – uit heeft gezien. Het wordt gekenmerkt door grote woonhuizen en stadspaleizen, en een aantal kerken, waaronder de Église Sainte-Catherine de Lille uit de vijftiende eeuw. Het meest interessante deel van deze oude stadswijk vind je grofweg tussen de Grand Place en de Rue d’Angleterre.

#2 Kathedraal

De Cathédrale Notre-Dame-de-la-Treille is een architectonisch pareltje. Het kende een lange bouwtijd. Halverwege de negentiende eeuw werd namelijk al begonnen met deze kerk, maar pas in 1999 werd de laatste gevel officieel afgerond en ingewijd. Daardoor is deze neogotische kerk een indrukwekkend geheel, dat van de buitenkant er al heel bijzonder uitziet maar waarvan het ontwerp tot zijn volle recht komt wanneer je binnenin staat en de bijzondere lichtval kunt bekijken.

#3 Citadel & park

Zoals gezegd, vlak na de verovering van Lille door Vauban werden er versterkingen aangelegd. Waaronder ook de fraaie citadel, die vandaag de dag nog steeds in gebruik is door het Franse leger. Dat betekent ook dat je er niet zomaar terecht kunt voor een bezichtiging. Van mei tot augustus zijn er iedere zondag rondleidingen, waarvoor je je vooraf bij het Office de Tourisme dient aan te melden. Heb je daar geen behoefte aan, dan kun je terecht in het omringende stadspark voor mooie wandelingen langs de citadel of om te relaxen.

#4 Eten & drinken

Lille staat bekend om z’n lekkernijen, velen met een Vlaamse achtergrond. Zo kun je niet heen om de Merveilleux, een taartje van meringue, en is er in de meeste traditionele restaurants wel een potje stoofvlees te krijgen. En mosselen zijn populair, die massaal worden gegeten rondom de megabraderie van Lille, die jaarlijks in september gehouden wordt. Ook op kaasgebied is er een Noord-Franse specialiteit, de Maroilles. Wat drinken betreft, vind je er ook veel lokale biersoorten, afkomstig van ambachtelijke brouwerijen die de laatste jaren als paddestoelen uit de grond schieten.

#5 Euralille

Architectuur, dat is een van de dingen die Lille echt een bijzondere stad maakt. Ik noemde eerder al de kathedraal met z’n gevarieerde bouwstijl, en sinds de jaren tachtig is er ook de wijk Euralille, de op twee na grootste zakenwijk van het land. Het masterplan voor deze wijk werd ontwikkeld door het bureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Je kunt er niet alleen terecht voor bijzondere moderne gebouwen, maar vindt er ook een groot winkelcentrum, het centre commercial. Dit bestaat uit een hypermarché van Carrefour en ongeveer 120 kleinere winkels. Het winkelcentrum trekt jaarlijks meer dan 12 miljoen bezoekers.

Natuurlijk zijn er nog meer mooie dingen in Lille te zien. Zo heeft het enkele prachtige musea, en ook de braderie van Lille is een belevenis. Wat vind jij het leukst aan Lille?

Meer tips:


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.