L

Leuk eet- en slaapplekje in Salers

Ben je in het zuiden van de Auvergne, dan kun je niet om Salers heen. Een karakteristiek dorpje, met zijn eeuwenoude donkergekleurde stenen huizen, leuke straatjes en pleintjes en gastvrije mensen. Ik bracht een nachtje door in een charmant hotel in dit mooie dorp en genoot in een klein restaurant van een heerlijke maaltijd met specialiteiten uit de Auvergne. Twee tips voor een geslaagd verblijf in Salers!

La Diligence: smaakvol Salers

Restaurant La Diligence ligt in het hart van Salers en is gevestigd in een oud pand waarvan de gewelfde ingang een vorige bestemming als winkel verraadt, zoals bij zoveel huizen in dit dorp. In een gemoedelijke sfeer de smaken van de Auvergne proeven, dat is het idee achter La Diligence. De eigenaar verwelkomt je met open armen en geeft graag advies over de verschillende dranken en gerechten op de kaart. Een glaasje Salers als aperitief mag natuurlijk niet ontbreken, ook al is de bittere smaak van dit drankje er een die je moet leren waarderen. Of eigenlijk, ‘je houdt ervan, of je houdt er niet van’, aldus de vriendelijke ober. En hoewel ik een van de vorige dagen nog door een local gewaarschuwd werd dat de wijnen van de Auvergne niet direct tot de beste van Frankrijk behoren, laat ik me ook een rode wijn van Domaine Royet uit de Puy de Dôme goed smaken. Misschien zijn ze gewoon wat te bescheiden, die Auvergnaten?

Na een forse salade met Cantal-kaas staat uiteraard ook de Truffade op het menu, zo’n beetje de Auvergne-versie van de Tartiflette. Tussendoor bekommert de eigenaar van het restaurant – die de zaak sinds 2000 runt – zich om de gasten, iedereen komt aan bod met een vriendelijk woord, en een drankje of hapje van het huis. Het zal je in La Diligence aan niets ontbreken, zoveel is wel duidelijk!

Hôtel Saluces

Bij het zien van al die oude gebouwen in Salers wil je al snel ook naar binnen kijken, wat gaat er verscholen achter al die stenen façades? Hôtel Saluces is gevestigd in de woning van een van de gouverneurs die Salers in de loop der tijd gehad heeft, de Marquis de “Lur Saluces”. Er is hard gewerkt om het gebouw om te vormen in een charmehotel – met behoud van de authentieke sfeer en details. Het hotel telt een achttal ruime kamers, elk met hun eigen uitstraling en eigenaardigheden. Zo sliep ik in de ‘petit salon’, een over twee verdiepingen verdeelde suite. Bij de inrichting van de kamers is ervoor gekozen om met veel natuurlijke elementen te werken, zoals bijvoorbeeld marmeren wanden in de douche, en bovenal veel houten details. Na een heerlijk rustige nacht kun je uitgebreid ontbijten in de benedenzaal, waar de open haard je een warm gevoel geeft. Of komt dat warme gevoel van de gastvrijheid van de mensen in Salers? Ga het zelf ervaren!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *