Les sources de la Nive, het mooiste plekje van Frans-Baskenland

Houd je van overdadig groene natuur, rustige bergdalen en karakteristieke dorpen, dan is Frans-Baskenland de streek voor jou. We verbleven een week lang in een afgelegen vallei dicht tegen de grens met Spanje, een kilometer of dertien ten zuiden van de pelgrimsplaats Saint-Jean-Pied-de-Port. In dit dal ligt de bron van de rivier Nive, die dwars door Baskenland loopt en bij Bayonne de zee instroomt. Maar er is nog meer te zien in deze mooie vallei.

Als je vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port zuidwaarts over de D301 de bergen inrijdt, kom je eerst langs het dorp Saint-Michel en vervolgens bij Esterençuby. Hierna ga je nog verder door over deze weg, tot je bij een gehucht belandt. Daar ligt, aan het eind van het dal, bijna in the middle of nowhere, het hotel Les Sources de la Nive, heel idyllisch aan het wild kabbelende riviertje. Vanuit de eetzaal zien we ‘s ochtends bij het ontbijt de riviervogeltjes af en aan vliegen, zoals bijvoorbeeld de waterspreeuw en de grote gele kwikstaart. Het hotel heeft, naast een zwembad en spa ook een restaurant, waar we enkele keren ‘s avonds eten en waar je kennis kunt maken met de typische Baskische keuken. Neem er zeker eens de piperade jambon en de anguilles persillades (gestoofde paling). Piperade, gestoofde paprika, ui en tomaat, is een van de typische gerechten die je overal in de streek tegenkomt.

Op een van de avonden van ons verblijf in deze rustige omgeving lopen we nog iets verder het dal in, op zoek naar de bron van de Nive, waar het hotel naar genoemd is. Alhoewel bron niet helemaal de juiste benaming is, want de plek die als Source de la Nive wordt aangeduid is in feite de plek waar de rivier boven de grond komt. Hij ontspringt in werkelijkheid ergens hoog in de bergen, dicht bij de Spaanse grens. Naar die échte bron van de Nive gaan we later in de week een keer kijken.

Weelderig

In het dal van Esterençuby ervaar je optimaal hoe bijzonder het landschap van Baskenland is. We verbazen ons vanaf de eerste dag dat we hier zijn over de vele varens die hier tegen de berghellingen groeien, een teken van hoe nat en weelderig de flora hier is. Ook groeien in de dorpen her en der palmbomen, wat weer laat zien dat het er toch ook erg warm kan worden. Die bijna tropische omstandigheden zijn ook de reden dat de piment d’Espelette in deze omgeving zo goed kan groeien.

Er is nog een andere manier om dit dal te bereiken, ontdekken we een paar dagen later. Vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port volgen we de route van het wereldberoemde pelgrimspad naar Santiago, die hier een stuk over de D428 loopt. Als je die weg helemaal volgt kom je uiteindelijk hoog in de Baskische bergen uit. De groene weides op de hellingen zijn het domein van koeien en paarden, die hier vrij over de hellingen trekken. Dat hier al sinds de prehistorie mensen komen, blijkt uit de aanwezigheid van zogenaamde ‘cromlechs’, waarvan we er een bij de Col d’Orgambidé vinden. Oeroude steencirkels, Stonehenge in het klein. Ook van de Romeinse tijd zijn hoog in de bergen nog sporen te vinden. Als we verder in zuidoostelijke richting rijden, langs de Spaanse grens, komen we uiteindelijk bij een kleine parkeerplaats vanwaar het nog een paar minuten wandelen is naar de Grotte d’Harpéa. In dit hooggelegen bergdal ligt de oorsprong van de Nive, die hier nog de naam Harpéko erréka heeft. Maar de echte bezienswaardigheid is de grot, die al eeuwenlang onderkomen biedt aan herders uit de omgeving. In het portaal van de ondiepe grot kun je aan de gebogen rotsen heel mooi zien dat de Pyreneeën een zogenaamd plooiingsgebergte is.

Voordat we weer terug naar ons hotel rijden, nemen we de gelegenheid om vanaf deze hoge plek de zonsondergang af te wachten. Terwijl de laatste zonnestralen de omgeving verlichten komt vanuit het dal bewolking opzetten die het landschap een mysterieuze sfeer geeft. Een beeld dat nog lang blijft hangen, een prachtig einde van het verblijf in dit kalme bergdal.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.